Küresel bir pandemiye dönüşen Koronavirüsü bir çok sektörde olduğu gibi Tarım sektörünü de vurdu. Zorlanan çiftçiler üretimini gerçekleştirse de  satış konusunda endişeli. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Salgın nedeni ile kapanan ülke sınırları, ihracatı durma noktasına getirirken, sınırların açılmadığı ve ihracatın yapılmadığı taktirde çiftçilerin devletin kapısını çalacağını belirtti.

Çin’in Wuhan Kentinden başlayarak dünyayı saran çağımızın vebası Koronavirüsü binlerce can alırken ülkeleri adeta sınırlarına hapsetti. Ülkelerin Pandemiyi durdurmak için yaptığı çalışmalar bir çok sektörü zor duruma soktu. Dünya başta olmak üzere ülkemizde de üretimin durma noktasına geldiği şu günlerde sanayiden çok tarım sektörü konuşuyor. İnsanların temel gıdalarının karşılandığı tarım sektöründe de sorunlar bulunuyor. Özellikle sokağa çıkma yasağının gelmesi ile ortaya çıkan sorunların çözümü için Pandemi Kurulları yeni tedbirler aldı ve çiftçinin üretime devamlılığı sağlaması yönünden yeni kararlar alındı. Çiftçinin öneminin on kat daha arttığı şu günlerde, üretimler hız kesmeden devam ederken bir çok sorunda yaşanıyor. Ziraat sektöründe yaşanan sorunları da Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya aktardı.  Koronavirüs salgını öncesi yaşanan çiftçi sorunlarının hala çözülmeden devam ettiğini, çiftçinin kredi almakta zorlandığını aktaran Başkan İsmail Kaya, üretimin azaldığı kıtlığın kapıda olduğu yönündeki haberlere de değinerek, çiftçinin üretimini devam ettirdiğini dolayısı ile böyle bir şeyin olmayacağını belirtti. Küresel Pandemi nedeni ile kapanan sınır kapılarını hatırlatarak,  çiftçinin üretimini sürdürdüğünü ancak ihraç etmezse devletin kapısını çalabileceğini söyledi.   

Salgın Öncesi Sorunlar Hala Çözülmedi
Tarım sektöründe Koronavirüs döneminde yaşanan sıkıntıları dile getiren Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, salgın öncesi sorunları da hatırlatarak hala çözülmediğini belirtti. Girdilerin bu zor dönemde bile hala yüksek olduğunu belirten Kaya “Bu kadar üreten ve çalışan kesimden de çiftçilerimin tarım ürünlerini üreterek çalışmasını sürdürüyor. Geçmiş dönemde olduğu gibi üretim yapan çiftçilerimiz ben en önemli üretimi yapıyorum, ben üretmesem ürün olmaz demeden tarım kesimi tarım ürünü üretmeye devam etmek istiyor. Koronavirüs’ ün tarıma etkisi oldu mu ? tabi ki oldu. Koronavirüs’ ten korunmak için bir sosyal mesafe var. Bu nedenle özellikle tarımda çalışan işçilerin bir yerden bir yere nakledilmesinde sıkıntılar söz konusu oldu. Mevsimlik işçilerin üretim alanımıza gelip gelemeyeceği konusunda belirsizlikler vardı, 65 yaş ve üzeri üreticilerimizin tarlaya gidip gidemeyeceği konusunda sıkıntılar ve belirsizlik gibi sorunlar vardı. Ama biz üreticiler olarak bu sorunlarımızı ilgili kurumlara, Çanakkale Valiliğimize  aktardık. Tarım üretimi konusunda karşılaştığımız sıkıntılarımızı Çanakkale Valimiz Orhan Tavlı ile ve kurum müdürlerimiz ile paylaştık. Koronavirüs ile ilgili Çanakkale’deki sürecin iyi yönetildiğini düşünüyorum. Burada bir hatırlatma yapmak istiyorum. Tarım üreticisinin Koronavirüs salgını öncesindeki sorunları devam ediyor. Mesela tarım ürünlerinin üretim maliyetleri, girdi maliyetleri  sorunları devam ediyor. Ama bizim Koronavirüs ile ilgili sıkıntıları tarımla ilgili kurumlar başta olmak üzere kurumlar en aza indirmiş durumdalar. Tarım üreticileri olarak bizler bu noktada üretimimize devam ediyoruz ve üretimimize devam etmemizde bir sıkıntı yok.

‘Kıtlık Oluşacak’ Haberlerine İtibar Etmeyin
Koronavirüsü neden ile Türkiy’nin tarımının kendisine yetemeyeceği, üreticilerin yetersiz kalacağı ve kıtlığın başlayacağı yönündeki haberlere yönelik de bir açıklama yapan İsmail Kaya, çiftçinin üretime başlayarak dikimlerini yaptığını, kamuoyunda çıkan bu haberlerin halkı paniğe sevk ettiğini  ve üretimde sorun olmadığını belirterek “Kororonavirüs sürecinde, diğer yıllarda olduğu gibi bu senede bu aylarda ürün elde edebilmek için dikimlerimize devam ediyoruz.  Özellikle son dönemlerde tarım üretiminin Türkiye’ye yetmeyeceği ve kıtlık oluşacağı yönünde haberler yapıldığını görüyor ve okuyorum. Bu haberler vatandaşlarımızın paniğe kapılmasına neden oluyor. Tarım üreticisi üretimine devam ediyor. Geçmiş yıllarda üreticimiz ne ürettiyse bu yılda aynısını üretecek. Ama tarım üreticisinin bu sene beklentileri var bunlardan ilki itibar. Tarım üreticisi daha itibarlı olmak istiyor. Üretici bin bir külfet ve zahmet ile üretimini yapıyor ama iş bu ürünü satma durumuna geldiğinde çok önemli sorunlar yaşanıyor. Tarım üreticilerin merkezi yönetimden beklediği , istikrarlı tarım ürünleri fiyatlarının belirlenmesi.Toprak Mahsulleri Ofisinin piyasaya zamanında müdahale etmesini bekliyor.  Üretici istikrarlı fiyat beklentisi  içerisinde. Ayçiçeğinde, arpada, buğdayda, çeltikte ve benzeri tarım ürünlerinde istikrarlı fiyatlar bekliyoruz. Tarım üreticisi ürettiği üründen para kazanması gerekiyor, üretimine devam edebilmesi için yerel yönetimlerden de üreticiye pazarların açılmasını talep ediyoruz. Üreticiye ürettiği ürünü pazarda satma imkanı verilirse Pazar alanlarının bir köşesinde yer verilirse bu çok önemli bir destek olacak. Zaten üreticinin pazara getirdiği ürün çok az olan bir üründür. Üretici bu ürününü pazara getirip satabilmeli.  Üretici ürettiği malı, tüketiciye sunabilmesi noktasında  hiçbir kurum sıkıntı çıkarmamalı ve üreticinin satış yapabilmesi için önünü açmalıdır” dedi.

Üretici Kredi Almakta Zorlanıyor
Üreticilere verilen desteklere yönelik de açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Koronavirüs öncesinde de sonrasında da çiftçilerin kredi almakta zorlandığını söyledi. Kaya “Tarım üreticilerinin kredi alma durumu,  Koronavirüs salgınından önceki kredi alma durumu ile aynı. Ama kredi almanın şartları var. Bu kredi alma şartlarında üretici kredi almakta zorlanıyor.  Bu arada kredi alma ile ilgili kredi notunda sıkıntı yaşayan üreticiler için bir formül, bir çözüm bulunmalı. Üreticilerimizin kredi borçlarının ödenebilecek uzun vade ve düşük faiz ile yapılandırılması bu dönem için daha da önemli hale geldi. Bu sağlanırsa üretici hem üretmeye devam edecek hem de  borcunu yapılandırarak ödemiş olacak. Üreticilerin tüm kredi borçlarını ödenebilecek şekilde yapılandırılması bu dönemde çok kıymetli. Bu arada ödenebilir olması şartı var yani kısa dönem yapılandırmak  üreticinin bir işine yaramaz. Yapılandırılmanın ödenebilir olması ve uzun vadede olması önemli. Bu şartlarda üreticin borçları yapılandırılırsa üreticinin önü açılır, üreticiye büyük bir moral verilmiş olur, üretici tarlada bahçede borcunu düşünmem üretim yapar.

Çiftçi Ürününü Satmazsa Devletin Kapısını Çalacak
Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, salgın nedeni ile kapanan dış kapılardan dolayı ihracatın yapılmaması halinde Çiftçinin devletin kapısını çalabileceğini söyledi. Kaya “Tarım üretimi yapan kesimin şuan devletten bir beklentisi yok. Şu an üretici normal üretimine devam ediyor. Koronavirüs nedeni ile, örnek vereceğim mesela Çanakkale’ de kiraz üretimi ciddi derecede var. Çanakkale’de kirazlar ihraç ediliyor. Şu an Çanakkale’ de kiraz üreticisi ürününü satabilecek şekilde üretimini yapıyor. Ama yarın kirazımız oldu, ihracat kapıları kapalı, ürünü isteyen kimse yok. O zaman üretici sorun yaşayacak. O zaman üreticinin devletten beklentisi olacak. Böyle bir şeyle umarım karşılaşmayız ama karşılaşırsak üretici devletin kapısı çalacak.

Planlı Üretimin Önemi Bir Kez Daha Ortaya Çıktı
İsmail Kaya “Her platformda, her yerde altını kalın çize çize söyledim. “Planlı üretim” dedim. Planlı üretim çok önemli. Bizim ülke olarak hangi ürünü ne kadar ürettiğimizi, ne kadar tükettiğimizi bilmemiz lazım. Ülkemizin tüketimine göre üretim yapmamız bizi yaşanabilecek sorunlardan uzak tutar. Mesela yurtdışına ne satabiliyorsak ve ne kadar satabiliyorsak bu verilere göre üretim yapmamız çok kıymetli. Yurt dışından tarımsal ürün olarak ne alıyoruz, bu ürünlerde ne kadar üretim noksanımız varda dışarıdan satın alıyoruz bilmemiz ve tarımsal üretimimizi bu verilere göre yeniden düzenlememiz gerekiyor. Söyle bir senaryo yazalım, diyelim ki ihtiyaç duyduğumuz bir tarım ürününü dışarıdan ithal ediyoruz ancak bir süre sonda o ülke bir ihtiyacımız olan tarım ürününü bize satmıyor. Düşünebiliyor musunuz ne zor durumda kalırız. Bu nedenle planlı üretim çok önemli” dedi.
 
Cuma Deren