Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, Koronavirüs günlüklerini sosyal medya üzerinden paylaşıyor. Geçtiğimiz gün yaptığı bir paylaşım ile Nisan ayının ilk iki haftasına dikkat çeken Doç. Dr. Alper Şener, önceki gün de
Virüsün değişimi ile ilgili bilgilendirme yaptı. Şener virüsün mutasyona uğradığını ve bulaşıcılığının arttığını söyledi.

Koronavirüsün ülkemizde görüldüğü ilk günden bu yana Çanakkale’de önemli çalışmalarda bulunan ve vatandaşları, virüs ile ilgili sık sık Sosyal Medya ve katıldığı canlı yayınlarla bilgilendiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, virüs ile ilgili yeni bilgiler paylaştı. Şener, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Virüsün şekil değiştirdiğini ve daha tehlikeli hale geldiğini belirtti.  Ölümlerin azaltılması için de tek yolun, salgın yayılımının azaltmak olduğunu belirten Doç. Dr. Alper Şener “Virüs Değişiyor.  Yani mutasyona uğruyor, İki farklı alt tip yaygınlaşıyor,  Bu çok tehlikelidir. Yıllık mutasyon kapasitesi 25, örnek vermek gerekir ise gripte bu 50’dir. Yıllık mutasyon kapasitesi bir virüse karşı geliştirilen aşının başarısını ve tekrarlanma zorunluluğunu belirler. Örneğin grip aşısı her yıl oluruz, Mutasyon aynı zamanda adaptasyondur; örneğin EBOLA ve ZIKA. RNA virüsleri (COVİD 19)doğası gereği mutasyona meyillidir. Yeni bir şey değil. Buradaki mutasyonun iyi ve kötü tarafları var. Kötü, bulaştırıcılık arttı. Aynı kişide Yeniden enfeksiyon yapabilir. İyisi  aşı geliştirildiğinde grip aşısı gibi her yıl olma zorunluluğu olmayabilir. Tek yol yayılım hızını kırmak ancak bu şekilde ölümleri önleriz” dedi.
 
Cuma Deren