Yaklaşık 300 bin mahkûmun bulunduğu cezaevlerinde koronavirüs salgını riskine karşı, uzun süredir üzerinde çalışılan infaz düzenlemesi günlerdir mecliste görüşülüyor.  Cinsel, uyuşturucu, örgütlü, terör suçlarını işleyenler ile mükerrirler (tekrar suç işleyenler) hariç  diğer suçlular için geçerli olacak İnfaz Yasasının madde madde görüşüldüğü Türkiye Büyük Millet Meclisinde tansiyon zaman zaman yükseliyor. HDP’nin protestosu ve CHP’nin önergesinin reddedilmesinin ardından meclisin gergin olduğu önceki gün AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan Meclis sonrasında bir açıklama yaptı. Turan, CHP’nin reddedilen önergesine ilişkin yaptığı açıklamasında, milletvekili katılımının azlığına dikkat çekerek CHP’yi eleştirirken Konuşmasının devamında ise Tüm Partilerin katılımı ile CHP’nin  teklifinin görüşülen İnfaz Yasasını son maddesine eklenmesini teklif etti.

Cezaların infazı yüzde 67 yerine yüzde 50 olarak uygulanması, Cezaevinde kalınacak sürenin 5’te 1’i denetimli serbestlikte geçirebilmek, Doğum yapan bir kadın, doğumun üzerinden 1.5 yıl geçmeden cezaevine konulamaması,  70 yaşın üzerindekiler 2 yıl ve altındaki cezalarını, 75 yaşın üzerindekiler ise 4 yıl ve altında kalan cezalarını konutta çekecek İnfaz Yasasının  görüşmeleri Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülüyor. TBMM Genel Kurulunda, AK Parti ve MHP gruplarının ortak hazırladığı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmelerin devam ettiği  dün bir açıklama yapan AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan “İnfaz ertelemesinin olmaması meselesi sağlık çalışanlarımıza yönelik kötü bir eylem olduğunda, şiddet içerikli bir eylem olduğunda yani hakaret, şiddet, tehdit ve görevi engelleme durumu olduğunda  kişilere verilen ceza, dilekçelerine bakılmaksızın, infazın erteleme durumu olmayacak. Yani,  direk cezaevi ile muhatap olacak. Hakaret etti, yaraladı ama ‘ben bunu ilk defa yapıyorum, iyi niyetliyim para cezası alacağım’ denmeyecek. Bu tür konulara bulaşmış olan kişilerin ceza evlerine girmesi söz konusu.  Her kurum, her kesim kıymetlidir. Ama sağlık çalışanlarımız şu anda bizim için bir savaş veriyor.  Sıkıntılı bir zamandan geçiyoruz ve onlara ilişkin tedbirlerimizin daha özel olması kıymetli. Yoksa sistematik açıdan baktığımızda, hukuk sistemini değerlendirdiğimizde tabi ki  tüm vatandaşlarımız eşittir. İnfazları da cezaları da aynı olması gerekir.  Ama özel durumlardan geçiyoruz, sağlık çalışanlarımızın da farklı sıkıntılar yaşadığını hepimiz takip ediyoruz.  Bu şiddetlerin azalması için de önemli bir adım atıyoruz. Dolayısı ile  bu suçu işleyen kim varsa, ceza da erteleme değil, paraya çevirme değil,  tam aksine cezaevi ile muhatap olma hükmü getirmiş oluyoruz” dedi.  

CHP Kabul Etmedi ki Biz Reddedelim
Turan Konuşmasının devamında Cumhuriyet Halk Partisinin önerisinin reddedilmesi ile ilgili de oylamadaki CHP’nin Milletvekili sayısına dikkat çekerek “CHP dün (Salı) grup önerisi vermiş.  Biz de bunu reddetmişiz. Ben size soruyorum, CHP Grubunun o oylamada kaç Milletvekili vardı? Sadece 7 tane Milletvekili vardı.  CHP kendi önerisini kabul etmedi ki biz bunu reddedelim. Bir önerge verildiğinde 7 kişi ile mi geliniz? Dolayısı ile  bu konu siyasi polemikten uzak bakılması gereken bir konu. Bu konu Doktorumuzun, hemşiremizin ve hepimizin konusu.  Bunları parti içi bir mesele haline getirmek ve tüm partilerin desteğini almak durumundayız. Dün, sadece söz hakkı almak için her Salı günü olduğu gibi  bir önerge verildi. Bu önerge, söz hakkı almak içindir.  Geçen de benzer bir önergeyi reddettik. Çünkü bunlar söz hakkı için verilen önergelerdir.  Eğer samimi olsalar 130’dan fazla vekili olan CHP, çok hassasım dediği, AK Partinin reddettiğini iddia ettiği  neden sadece 7 vekille beraber katıldı?  Kaldı ki dün Grup Başkan Vekilimiz  Özlem Hanım, ‘bütçesini hazırladık, bunu ayrıca burada oylamasına gerek yok. Gelin bütün Partiler bununla ilgili anlaşalım, hatta şu anda görüşülen İnfaz yasasına bunu ekleyelim’ dediler” dedi.

İnfaz Yasasının Son Maddesine Ekleyelim
AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan Partililere çağrıda bulunarak Reddedilen Teklifi bir kez daha inceleyerek görüşülen İnfaz Yasasının son maddesine eklemeyi teklif etti. Turan “  Şu anda Mecliste İnfaz yasası görüşülüyor. Biz de diyoruz ki bu teklifimizi tüm partililer sağduyu ile  çok akıl ile değerlendirsinler. Makul karşılarsa ki öyle olacağı kanatindeyim.  Bunu şu an görüşülen İnfaz Yasasına ekleyelim. Fakat başta HDP ve CHP , şu anda görüşülen İnfaz Yasasının bazı  bölümlerinin dışarda olduğundan dolayı bu konuyu eklemeyi uygun görmediler. Dünkü oylamada 7 vekili olan CHP’yi ve diğer partileri  bırakın komite aşamasını, bırakın zaman kaybını,  mesai tarzı bir takım süreçler var.  Hepsini bir kenara bırakalım ve şu anda görüşülen İnfaz yasasının  bu teklifi madde ihdası yoluyla ekleyelim.  Çünkü Madde İhdası biliyorsunuz,  tüm partiler tarafından ancak imzalanması halinde  söz konusu olabilir.  O yüzden bırakın siyasi polemiği. Twitter’e koy sonra AK Parti reddetti.  Teknik yanlış, usulü yanlış, kanun teklifinde bir sürü hata var ‘AK Parti hayır’ dedi. Olur mu öyle bir şey.  AK Parti ‘hayır’ demeden önce CHP ‘Evet’ mi dedi? Eğer kanuna göre olsaydı  biz bunu zaten eklerdik.  Yarı Açık mahkeme var, Ceza Kanunu var, İnfaz Kanunu var. Hepsini beraber çalışıp bu adımı atmak lazım. Ama dünkü İnfaz yasasına ekleme teklifi bir tarafa, sanki bu olmamış gibi  bir daha diyorum ki  tüm partilerimiz baş tacı, gelsinler  bu kanuna, teklife evet diyorsa biz bunu İnfaz yasasının  son maddesine ekleyelim ve zaman kaybını da geride bırakmış olalım” dedi.  
 
Cuma Deren