Çanakkale İl ve İlçe Umumi Hıfzıssıhha kurul kararı gereği, Koronavirüs nedeni ile 65 yaş ve üstü ile kronik hastalığı bulunan vatandaşların evden dışarı çıkmalarının yasaklanması sonrasında, İçişleri Bakanlığının genelgeleri doğrultusunda Çanakkale Valisi Orhan Tavlı başkanlığında oluşturulan Vefa Sosyal Destek Grubu vatandaşların taleplerini bir bir karşılıyor. Öncelikli risk grubundaki 65 yaş üstü ile kronik hastalığı bulunan vatandaşların 112, 155 ve 156 çağrı merkezlerine yaptıkları başvurular, Çanakkale Merkez ilçesi ve 11 ilçemizdeki Vefa Sosyal Destek Grubu İletişim Merkezlerine yönlendiriliyor. Daha sonra talepleri alınan vatandaşların adreslerine giden gönüllüler vatandaşların ihtiyaçlarını karşılıyorlar.
 
Çin’in Wuhan kentinden başlayarak dünyaya yayılan Çağımızın salgını Koronavirüsüne karşı önlemlerin arttırdığı şu günlerde en çok 65 yaş üstü vatandaşlar zorlanıyor. Koronavirüs nedeni ile evlerinden çıkamayan 65 yaş üstü vatandaşların ihtiyaçlarını ise Vefa Sosyal Destek grupları karşılıyor.  Çanakkale Valiliği bünyesinde oluşturulan Vefa Sosyal Destek Grubu merkezleri 24 saat esasına göre hizmet verirken, sokağa çıkma yasağı bulunan risk grubundaki 65 yaş üstü vatandaşların talepleri   karşılanıyor.  24 saat vatandaşlara hizmet eden ve tüm kurumların bir çatı altında toplandığı Çağrı merkezinin çalışmaları ile ilgili, sürecin nasıl işlendiğine yönelik Çanakkale Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdullah Köklü açıklamalarda bulundu. Son  günlerde özellikle 65 yaş üstü vatandaşların hizmetlerinin yoğunlaşması ile işleyişi daha da önem taşıyan Çağır Merkezi hakkında bilgi veren Köklü “ Öncelikle vatandaş bizi aradığı zaman  örneğin sağlık ile ilgili bir sorunu varsa çağrı sağlık birimine yönlendiriliyor. Eğer yardım ile ilgili aramışsa çağrı Vefa Sosyal Destek Grubuna yönlendiriliyor.  Seyahat izni ile ilgili ise Jandarma ve polislerimiz karşılıyor. Su ve benzer problemler olan çağrıları ise Belediye karşılıyor.  Cumhurbaşkanımız ve İç İşleri Bakanlığımızın genelgeleri bu şekilde Biz de Valiliğimiz başkanlığında vatandaşlarımıza hizmet vermeye gayret ediyoruz.  Vatandaşlarımız 112’yi aradığında hangi birimle alakalı ise  o birime yönlendiriliyor. Bazı vatandaşlarımız ise sadece danışma veya bilgi almak istiyor. Onlara da buradan cevap veriliyor” dedi.
 
Vali Yardımcısı Abdullah Köklü, yapılan yardımlar hakkında da bilgiler vererek “112, 155, 156  gibi bilinen numaralar arandığı zaman, otomatikmen buraya düşüyor.  Sokağa çıkma yasağı bulunan 65 yaş üstü vatandaşlarımız, bizi arıyor ve bize diyor ki ‘Ben Bankadan maaşımı çekmek istiyorum.’ Biz de o vatandaşın adresine giderek gerekli imzayı alıp Bankaya gidiyoruz, maaşını alıp teslim ediyoruz ve istenen evrakları tekrar Bankaya götürüyoruz.  Gıda dağıtımının ise iki yönü var. Birincisi, ücreti mukabilinde bizden hizmet alan vatandaşlarımız var. Örneğin vatandaş,  bizi arıyor, biz de evine araba ile arkadaşları gönderiyoruz. Orada bize ücretini ve listesini veriyor. Arkadaşlarımız da en hızlı şekilde alışverişini yapıp faturası ile beraber istediklerini vatandaşa veriyorlar.  İkinci grubumuz ise muhtaç olan vatandaşlar var. ‘Ben Muhtacım’ diye kendisi de arayabilir veya  sosyal yardım haritamızda adı varsa, biz kendiliğinden  ihtiyacı olan insanlara ulaştırıyoruz. Veya bu süreçte işsiz kalmışsa, gelirlerinden mahrum kalmışsa İlimizden bize ulaştırılan yardımseverlerin paketlerinden teslim ediyoruz” dedi.

Kolilerde Bir Aylık İhtiyaçlar Yer Alıyor
Kolilerin içindeki ürünler hakkında da bilgi veren Köklü “Paketlerde, bizim hesaplamalarımıza göre bir aileyi bir ay idare edecek kadar  kuru gıda, zeytin, peynir  gibi malzemelerin yanı sıra Kızılay’ın da bize verdiği malzemelerimiz var.  Bu süreçte en önemli ihtiyaç olan temizlik ürünlerimizi de ihtiyacı olan aileler ulaştırıyoruz. Bazılarının arayıp dönen olmamasının nedeni; bazen anormal bir yüklenme oluyor. Bir günde çok fazla talep oluyor. Arkadaşlarımız onları not alıyor. Örneğin bugün cevaplandıramadığımız vatandaşlarımız için bir arkadaşımızı görevlendiriyoruz ve cevaplandıramadığımız çağrılar ile vatandaşları tekrar arayıp taleplerini dinliyoruz. Bazı vatandaşlarımız numarayı düşürmemiş olabilir veya  ihtiyaçlarını anlatmamış olabilir. Ama ihtiyaçlarını bize net anlattığı sürece  arkadaşlarımız gerekli yönlendirmeleri yapıyorlar” dedi.

Vatandaşın Tüm Taleplerine Karşı Devredeyiz
Çağrı Merkezi Çalışanları ve geup gönüllülerinin yanı sıra kendilerinin de sürekli devrede olduklarını belirten Abdullah Köklü “Çağrıları karşılayan ekiplerimiz oluyor. Biz de burayı yönetmeye çalışıyoruz. Elimizden geldiği kadar aksaklıklar olunca çözmeye çalışıyoruz. Üst düzey bir müdürü aramak gerekiyorsa  arayıp devreye giriyoruz. Örneğin sağlık hizmetinde, mesela reçete yazdırmalarında vatandaşlarımızın çok ciddi talepleri oluyor. Hem reçetesi yazılıp evrağının alınması gerekiyor ve bazen de hızlandırılması gerekiyor. Biz de bu süreci hızlandırıyoruz.  Vatandaşımız bizden ne istiyorsa devletin varlığını, devletin  gücünün onların yanında olduğunu hissettiriyoruz. Valimizin koordinasyonunda sadece burada bir kurum çalışmıyor. Tüm kurumların koordinasyonu ile  bize bağış yapan özel sektör kuruluşlarına kadar, hayırseverler de bize bağışta bulunuyorlar” dedi.

Süreç Tamamlana Kadar Desteklerimiz Devam Edecek
Yardımların ne kadar süre devam edeceğine de değinen Vali Yardımcısı Köklü “Vefa Sosyal Destek Grubun kapsamında bize İlçelerden de bir çağrı düştüğünde  aynı sistemin kurulduğu Kaymakamlık bünyesindeki  çağrı merkezlerine aktarıyoruz.  Kaymakamlarımız da bu konuda İlçelerde çok fedakarca cansiperane vatandaşlarımız için çalışıyor. Bize gelen verilerle anlıyoruz ki İlçelerdeki Vefa Sosyal Destek Grupları ile vatandaşlarımız ihtiyaçlarını gideriyorlar.  Şu ana kadar yardımlarımız 1200 hanemize ulaştık. Ama bu hizmetimiz devam edecek.  Devletimiz ve milletimizin birliği ile inşallah bu süreci atlatacağız. Atlatıncaya kadar da  desteklerimiz devam edecek.  Cumhurbaşkanımızın başlattığı kampanya ile maddi destek verilirken, biz de Vefa Destek Grubu olarak gıda desteği veriyoruz” dedi.
 
Şerife Erdem