Önceki gün gerçekleştirilen Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan ‘Biz Bize Yeteriz Türkiyem’ bağış kampanyası ve İki Büyükşehir İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri tarafından başlatılan ancak İç İşleri Bakanlığı tarafından durdurulan Bağış kampanyaları tartışması yaşandı. Ana Muhalefet Partisinin tüm iddialarına ise TBMM Kürsüsünden AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan verdi.

Koronavirüs nedeni ile bir yandan hükümet bir yandan da vatandaşlar canla başla mücadele ederken alınan önlemlerin yanı sıra bir takım ekonomik çalışmalar da gerçekleştirildi.  Yapılan bu çalışmalar kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sürecin başında Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketini açıklayarak İş Dünyası ve ihtiyaç sahiplerine 100 Milyar destek vereceklerini açıklamıştı. Ancak desteklerin yerine ulaşmadığı bir çok iddia ortaya atıldı. Bunun yanı sıra bir de bir  ‘Biz Bize Yeteriz Türkiyem’ bağış kampanyası başlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bu kampanyasının yanı sıra İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri de Kampanya başlatmışlardı. Ancak Hukuka aykırı gerekçesi ile İç İşleri Bakanlığı tarafından iki Belediyenin kampanyaları durdurulmuştu. Bütün bu iddialar önceki gün gerçekleştirilen Türkiye Büyük Millet Meclisinde Muhalefet Partili Milletvekilleri tarafından gündeme getirildi. Gündeme getirilen bütün iddialara ilişkin söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan meclis kürsüsünden tek tek cevap verdi.

 AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, ilk olarak Koronavirüsü nedeni ile zamanında yeterince önlemler alınmadığı iddialarına yanıt verdi. Tursan yaptığı konuşmasında “Bu yardımla ilgili bir daha söylemek istiyorum: Bu, asla devletin zaafı falan değil, aksine devlet-millet kaynaşmasının güzel bir örneğidir. Bugün Türkiye, sırf Türkiye'ye değil, dünyanın ihtiyacı olan birçok ülkesine yardım eden, Türk Bayrağı'nı gururla oralara gönderen büyük adımlar atmakta. Hâlâ biz, özellikle yoğun bakım ünitesi sayısında, dünyanın en gelişmiş ülkelerinden bir tanesiyiz. Hâla biz, sağlıkta, hiçbir kurum ayrımı yapmaksızın, hangi kurumdan, hangi sosyal kesimden demeksizin tüm insanlarımıza, hepsine eşit şartlarda sağlık imkânı sunan az sayıda ülkelerden bir tanesiyiz. Hele ki duayla ilgili eleştirisini inanın, mahcup olarak dinledim. Bizler hem tüm tedbirlerimizi alacağız hem de insanlarımızı dua etmeye teşvik edeceğiz. Bu konuda, toplum değerlerinden bu kadar uzak ifade kullanmayı şık bulmadığımı ifade etmek isterim. Hele ki duayla ilgili eleştirisini inanın, mahcup olarak dinledim. Bizler hem tüm tedbirlerimizi alacağız hem de insanlarımızı dua etmeye teşvik edeceğiz. Bu konuda, toplum değerlerinden bu kadar uzak ifade kullanmayı şık bulmadığımı ifade etmek isterim. Eksik varsa biz tamamlarız ama itham ederek, ilzam ederek bu tarz paylaşımları doğru bulmuyorum. Yapmazlar Sayın Başkan, o kadar insafsız olmazlar diye düşünüyorum. Yani, bu konuşmanın sebebi açık. İnfaz paketinde terör mahkûmlarından başka hiçbir eleştiri yapılmamasını da açıkçası çok garipsediğimi ama beklediğimiz tavır olduğunu da ifade etmek istiyorum. Hele ki ‘İHA yapmayın, SİHA yapmayın’ tarzı -bir anlamda niyetlerini ifşa eden- yaklaşımlarını da tüm kamuoyunun takdirine sunuyorum” dedi.

Türkiye En Başından Beri Büyük Adımlar Attı
AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan, hükümetin önlemleri geç aldığını ve  bazı önlemleri almadığı, önlem almakta geç kaldığı iddialarına da yanıt vererek “‘Türkiye'de iktidar görevini yerine getirmiyor’ ifadesini inanın, çok ayıplıyorum, çok garipsiyorum. Dünyada sürecin başından beri en iyi tedbirleri alan, sorunu en çok geciktiren ülkenin başında gelmesine rağmen bu ifadelerin inanın insaf dışı olduğu kanaatindeyim. O kadar yapılan çalışma var, tedbir var, kanunları biz beraber geçirdik, destek olduk… her Bakanlık kendi alanında çok önemli işler yaptı, adımlar attı. Biz, kanun talepleri olduğu zaman tüm partilerle bir araya gelip bunu beraberce göğüsledik. Bir gün içerisinde burada 15-20 madde geçirdik, beraber işler yaptık. Bunlar yokmuş gibi davranıp da Türkiye'nin bu konuda zaafta olduğunu iddia etmek inanın şaşkınlıkla izlememize vesile oluyor. Başından beri ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışıyla çok önemli kararlar alındı. Her sosyal kesim için tedbir almaya çalıştık. Sözüm ona kimi gelişmiş ülkelerin, vatandaşı kendisiyle baş başa bırakma kararına rağmen birçok gelişmiş ülkenin adım atmaktan bile çekindiği, ‘Bırakın ne olursa olsun’ yaklaşımı içerisinde olduğu bir zaman da Türkiye başından beri bu işlerde büyük adımlar attı. Ben biraz daha insaflı yaklaşmakta fayda olduğu kanaatindeyim” dedi.

Umrecilere Karşı Tedbir Alınamadı Yalanı
Koronavirüsü sürecinin başlaması ile Umreden dönen vatandaşlar karantinaya alınmadığı, evlerine gönderildiği iddialarına da cevap veren AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan “ ‘Umreciler dağıtıldı, tedbir alınmadı’ Bu külliyen yalan Sayın Başkan. İlk bu konu gündem olduğundan bugüne kadar tüm umrecilerimiz, o ziyareti yapan insanlarımız ya evlerinde karantinaya alındı, aile hekimlerimizin özel takibinde evlerinde karantinaya alındılar. Sonraki artma döneminde tüm umrecilerimizin ki binlerce ifade edilen hepsi yurtlarımızda misafir edildiler. On dört günün bitiminde eğer testleri negatifse evlerine gönderildi… Yine takibimiz devam ediyor. Bugün eğer pozitifse karantina süresi uzatıldı. Yani Avrupa'nın, dünyanın çok farklı ülkelerine ziyaretler yapan arkadaşlarımız, vatandaşlarımız varken sadece bir sosyal kesimi risk olarak göstermek de bana çok garip geldi” dedi.
 
Burası Ciddi Bir Müessese
AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan, Cumhurbaşkanı Tarafından açıklanan  100 Milyarlık desteklerin Patronlara verildiği belge göstererek iddia eden Muhalefet vekillerine de cevap vererek belgelerin gerçeği yansıtmadığı sadece sosyal medyada dolaşan asılsız bir belge olduğunu belirterek “Patronlara 100 bin lira para verildiği iddiası, bu da külliyen yalan. Onun tüm karşılığı işçimiz, çalışanımız, orta gelir grubumuz. Madem böyleydi de bu kanun yani 100 milyarın dağıtımına izin veren bu kanun bu Mecliste gururla, hepimizin ittifakıyla bir günde geçmedi mi? O zaman sizin Grup Başkan Vekilleriniz geçen hafta 100 milyarı zenginlere verdiklerine imza atmış oldu. Böyle bir şey olabilir mi? Ya siz Meclisi takip etmiyorsunuz ya da partinizi takip etmiyorsunuz. Onların hepsi vatandaşımızın lehine olan düzenlemelerdi. Tüm arkadaşlarımız, partilerimiz bir arada bunu yaptılar, siz dâhil. sosyal medyadan bir evrak çıkarıp ‘Bunlar vergi affına tabi tutulan şirketler’ demek trollüğün başka bir versiyonu. Bir vekil sosyal medyadan evrakları paylaşır mı? Allah aşkına! Sorarsın Bakana, incelersin, alırsın, bunu paylaşırsın. Yanlış varsa beraber takip edip kınarız ama sosyal medyada her gün yalanlanan, her gün dalga geçilen bir belgeyi alıp da gerçek diye paylaşırsanız bu vekillik onuruyla, Meclisin adabıyla açıklanamaz. Bir evrak daha gösterdi sayın hatip, hastane fotoğrafı gösterdi. Hastane yalanlamış, belgesi burada. Hastane yalanlamış, hastane ‘Böyle bir şey yok’  demiş ve bunu hâlâ belge diye burada paylaşıyor. Bura ciddi bir müessese. Gidin Twitter'da bunu paylaşın, burada bu iş olmaz. Böyle yalan belgelerle olur mu böyle bir şey! Onun dışında, zengine imkân varmış, fakire yokmuş. Bakın, eski Türkiye'de bu olabilir ama şimdi bütün insanlarımızın hepsi zengin-fakir, Bağ-Kur'lu-sigortalı, işçi-memur- aynı hastaneden istifade edebiliyor” dedi.
 
O Gün Bugün Değil
Konuşmasının sonunda yeniden Kampanyaya değinen Tura, kavga etmenin zamanı olmadığını belirterek “Yardım başka, bağış başka mevzuata tabi. İlgili belediyelerin içerisinde AK Parti'li olanlar da var, onlar da aynı hukuka tabi oldu. Geçiyorum; cari hesap verilmiş, suç işlenmiş, 150 liralık koli aslında 90 liraymış tarzı farklı konular da var ama o gün, bugün değil. Ben diyorum ki madem bugün beraber olacağız, gelin hep beraber bu kampanyaya destek olalım. Bu kampanya -Cumhurbaşkanının kampanyası- AK Parti'nin kampanyası değil, devletimizin kampanyası, tüm kurumlarımızın kampanyası. Gelin, hep beraber bu kampanyaya destek verelim; çıkan tabloda garibanlarımıza, ihtiyaçlarımıza hep beraber omuz verelim. Bugün kavga etmenin, bugün farklı bir mevzuatı öne çıkarmanın hiçbir anlamı yok. Ben bu vesileyle tekrar, kampanyamızı beraber yapmayı ve tüm sorunların çözümünde beraber omuz vermeyi teklif ediyorum” dedi.
  
Cuma Deren