BİGA FUARI’NDA LİMAN MÜJDESİ
 
Güney Marmara’nın köklü fuarları arasında yer alan Biga Gıda Tarım Hayvancılık ve Teknolojiler Fuarı, 11'nci kez kapılarını açtı.
 
Fuarda konuşan AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, “Tarım bölgesi olan bu hattın çok daha özel planlanarak, tarımla ilgili alt yapısının hazırlanmasını istiyoruz. Su imkanı nerede varsa bu imkanı artırmak istiyoruz. Bandırma - Biga arasına, resmi olarak Bandırma'ya bağlı olmakla beraber, fiilen Biga'ya yakın olduğu için Biga'ya bağlı olduğunu düşündüğümüz, Bandırmaport adıyla dünyanın örnek limanlarından birini yapmak istiyoruz. Buradan ihracatımızın, sanayi ve tarım başta olmak üzere, daha rahat yapılması için o limanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.
-
Çok yoğun bir katılımın olduğu gözlenen Biga Fuarı’nın açılış törenine Çanakkale Vali Yardımcısı Cezmi Batuk, Çanakkale Milletvekili ve AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan, Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Biga Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Lapseki Kaymakamı Tahir Şahin, Eceabat Kaymakamı Murat Uzunparmak, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, ÇOMÜ Rektörü Prof.Dr.Yücel Acer, 22.Dönem Çanakkale Milletvekili İbrahim Köşdere, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Gümüşçay Belediye Başkanı Adnan Pastırmacı, Karabiga Belediye Başkanı Muzaffer Karataş, Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan V. Prof.Dr. Erhan Gümüş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kırsal Kalkınma ve Kredilendirme Daire Başkanı Ümit Bingöl, Çanakkale Defterdarı Mustafa Işık, Çanakkale SGK İl Müdürü Basri Tümsek, Çanakkale Çalışma ve İş Kurulu İl Müdürü Ali Çalışkan, Biga MYO Müdür V.Ertuğrul Bilgücü, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S.Kaya Üzen, Çanakkale TSO Başkan Yardımcısı T.Selçuk Semizoğlu, Gelibolu TSO Başkanı İbrahim Özen, Biga TSO Başkanı Şadan Doğan, Biga Ticaret Borsası Başkanı Mesut Okyay, Biga Ziraat Odası Başkanı Beytullah Elmacı, Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Mutur, Biga Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Sabri Kurt, Çan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Güner, GMKA Çanakkale Koordinatörü Recai Başaran, Biga OSB Yönetim Kurulu Başkanı Erdil Çağlayan, Denizbank Trakya Bölge Müdürü Ahmet Çelik, Renkli Fuarcılık Ltd.Şti.Yönetim Kurulu Başkanı Umut Güngör, siyasi parti temsilcileri, kamu ve özel sektörün yöneticileri, oda ve dernek başkanları ve yöneticileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, fuara katılan firma yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.
 
Biga'nın tarımla ilgili iddialı bölgelerden bir tanesi olduğunu söyleyen AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise, "Çanakkale’mizin bütün sorunlarını masaya yatırarak çözmek için azami gayret sarf ediyoruz. Ezine-Ayvacık bandında gıda OSB'si yapılması için çalışmalarımız sürüyor. Olağanüstü bir durum olmazsa 2017 Kalkınma Planı'na oranın alınmasını istiyoruz. Orada Gıda Sanayi OSB'sinin yapılması, o bölgenin ayağa kalkması demek. Assos- Truva hattında çok önemli hatıraları görüyoruz. Orada turizmde iddialarımız var. Çanakkale'de yatırımlarımız var. Devamında çok farklı bir sürece gireceğimiz köprü çalışmalarına başlıyoruz. Lapseki, Çanakkale, Eceabat, Gelibolu arasında uzun yıllardan beri dedikodusu yapılan ancak bir türlü hayata geçmeyen köprümüzün temelini çok büyük bir aksilik olmazsa 18 Mart tarihinde atmayı bir görev biliyoruz. Biz o köprüyü bir kader biliyoruz. Buradaki ticaret erbabının, esnafımızın çok daha güzel, çok daha rahat şekilde ürünlerini ihraç etmesi için gereken alt yapının hazırlanması için o köprü çok kıymetli. Tüm tarihi dokuyu kollayarak, hassas bir şekilde ayarlayarak o köprünün örnek bir proje olmasını istiyoruz. Bizim vaatlerimizin arasında o köprü 2023 hedefiydi. Ama daha hızlı iş yapmak için 2017'de başlamak istiyoruz. Tarım bölgesi olan bu hattın çok daha özel planlanarak, tarımla ilgili alt yapısının hazırlanmasını istiyoruz. Su imkanı nerede varsa bu imkanı artırmak istiyoruz. Bandırma - Biga arasına, resmi olarak Bandırma'ya bağlı olmakla beraber, fiilen Biga'ya yakın olduğu için Biga'ya bağlı olduğunu düşündüğümüz, Bandırmaport adıyla dünyanın örnek limanlarından birini yapmak istiyoruz. Buradan ihracatımızın, sanayi ve tarım başta olmak üzere, daha rahat yapılması için o limanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.
 
Biga TSO Başkanı Şadan Doğan Biga Fuarı’nın açılışında yaptığı konuşmada; “11’nci Biga Fuarı’na hoşgeldiniz! Biga Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı’nı biraz sonra birlikte açacağız. Biga Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Türkiye’de benzerine pek de rastlanmayan bir organizasyonun ev sahibi sıfatıyla, gurur ve mutluluğumuzu paylaşıyoruz. Biga olarak birlikte başardık, birlikte faydalarını görüyoruz, göreceğiz… Biga Fuarı’nı, bu yıl daha dikkatle gezin, inceleyin. Değişimi ve gelişimi izleyin. Biga Fuarı, Biga’nın gücünün sergilendiği, Güney Marmara’nın en büyük fuarı. İlk yola çıkıldığında bir etkinlikti. İkincisinden itibaren ticaret ve sanayi festivaline dönüştü. Gün geldi bir bölümü ticaret ve sanayi festivali, bir bölümü fuar oldu. Gelecek yıl, çok daha farklı bir fuarla karşılaşacaksınız. Bu yıl bir eşiğe gelmiş bulunuyoruz.
 
Sayın konuklar, Biga Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı, tek başına 20 bin metrekare kapalı alana sığamaz hale geldi. Bu yıl gelen büyük ölçekli stand taleplerini yeterince kabul edemedik. Gelecek yıl, açık alana da fuar standlarımızı taşırmayı hedefliyoruz. Fuar süremizin 3 gün olması, katılımcı firmaların beklentilerini karşılayamaz hale geldi. Stand hazırlık süremiz de sınırlı, stand kaldırma süremiz de… Gelecek yıl fuar gün süremizi, ulusal ve uluslararası saygın fuarlar düzeyine çıkarmayı düşünüyoruz. Katılımcı firmalara, standlarını hazırlama zamanı vereceğiz. Fuar süresini 4 veya 5 güne çıkaracağız. Biga Fuarı, gıda, tarım, hayvancılık ve teknolojileri alanında ana üretici firmaların, büyük markaların önemsediği bir ortama dönüştü.
 
Biga Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Biga’nın yalnızca tarım ve hayvancılık merkezi olmadığının farkındayız. Tarım ve hayvancılık dışı sektörlerle ilgili fuar çalışmalarına da başlama zamanı geldi. En doğru ve en verimli tarihi belirleyerek, ticaret ve sanayi alanlarında fuar hazırlıklarına da başlamayı düşünüyoruz.
 
Değerli misafirler, Saygıdeğer üyelerimiz, Biga Ticaret ve Sanayi Odamızın yeni hizmet binasını tamamladık. Bundan böyle daha geniş olanaklarla hizmet vermeye devam edeceğiz. Dekorasyon işleri de tamamlandı ve Bigamıza yakışır; üyelerimize ve paydaşlarımazı layık bir hizmet merkezi ortaya çıktı. Bundan böyle artık hizmet çeşitliliğine ve kalitesine odaklanacağız. Yeni binamızda, Biga’da var olan, gelişmesini beklediğimiz tüm sektörlerde, meslek komitelerimizle daha sık biraraya gelecek ve daha yararlı çabalar göstereceğiz. Har şey Biga için diyorduk. Ne demişsek, onu yapmaya çalıştık ve  o yolda ilerliyoruz.
 
Değerli konuklar, Biga olarak beklentilerimiz vardı. Çanakkale Boğaz geçişi gibi. Çanakkale 1915 Köprüsü, önümüzdeki 18 Mart’ta artık temeli atılacak noktaya geldi. Eş zamanlı olarak otoyol ve bağlantı yolları da yapılacaktır diye bekliyoruz. Demiryolu beklentimiz de masamızın üzerinde duruyor. Israrla gündemde tutuyoruz. Liman talebimiz de gündemimizde. Siyasi karar vericilerle, devletimizin bürokratları ile sürekli bölgemizin lojistik ihtiyaçlarını konuşuyoruz. Lojistik, Biga için çok ama çok önemli. Biga’daki üretimin, büyük pazarlara en hızlı biçimde ve en düşük maliyetle ulaşması gerekiyor. Biga’da üretim artacaksa, daha çok çalışacaksak, ürettiklerimizin rekabet edebilir koşullara sahip olması gerekiyor.
 
Sayın Valim, Saygıdeğer misafirler, 15 Temmuz gecesi ülkemizin birliğine ve demokrasimize karşı gerçekleştirilen darbe teşebbüsü, halkımızın engin ferasetiyle geri püskürtüldü. Milletimiz, demokrasiye karşı uzanan elleri, sokağa çıkarak kırdı ve darbecilere geçit vermedi. Halkımız sandığa ve demokrasiye sahip çıktı. Bu hain kalkışmanın başarısız olması, Türk milletinin birlikte duruşu, kararlı tutumu ve demokrasiye sahip çıkma iradesiyle mümkün olmuştur. Şehitlerimiz oldu. Hepsini rahmetle anıyorum. Ruhları şâd olsun. Mekânları cennet olsun diyorum, yaralılara acil şifalar diliyorum.Devletimiz, askerimiz ve polisimizle iç ve dış terör tehdidini önlemeye çalışırken, bizim de ekonomide savaş vermemiz gerekiyor.
 
Yatırım yapmalıyız, üretim yapmalıyız, ihracat yapmalıyız. Bunları yapabilmek için daha çok çalışmalıyız. Hiç durmadan çalışmalıyız. Atatürk’ün dediği gibi; “Siyasî, askerî zaferler ne kadar büyük olursa olsunlar, iktisadî zaferlerle taçlandırılmazlarsa, kalıcı ve süreki olamaz, az zamanda sönerler.” Demokrasi ve özgürlük diyoruz. Zenginlik ve refah istiyoruz. Demokrasi olursa zenginleşiriz. Zenginleştikçe özgürleşiriz. El birliği ile çalışmalıyız. Hepimiz iş üretmek ve işimizi iyi yapmak zorundayız.
 
Sayın konuklar, Biraz sonra, kurdela kesecek ve Biga Fuarı’nda açılan standları ziyaret edeceğiz. Göreceğiz ki; iş üretenler, işini iyi yapanlar ziyaretçilerini karşılamayı bekliyor. Biga Ticaret ve Sanayi Odası ve şahsım adına; Biga Fuarı katılımcılarını kutluyor; fuarımızın onlara daha çok çalışma hevesi ve daha bol, bereketli kazançlar diliyorum. Ziyaretçilerimize, Biga Fuarı’nı ziyaret ettikleri için şimdiden teşekkür ediyorum. 11’nci Biga Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Teknoloji Fuarı açılışımızı onurlandıran siz saygıdeğer konuklarımıza ve katkı veren tüm kurum ve kişilere saygı ve şükranlarımı sunuyorum.” dedi. 


Kaynak: İHA