Koronavirüs nedeni ile internetten yapılan alışverişler de arttı. Son günlerde ‘Evde Kal’ çağrısına uyan vatandaşlar ihtiyaçlarını da internet üzerinden gideriyor. Ancak bilinen markalar dışında bir çok ürün istenildiği gibi gelmeyince şikayetler arttı. Artan şikayetler üzerine Tüketici derneklerine de iletilen şikayetler de artık binleri geçti. Yaşanan mağduriyetler ile ilgili bir açıklama yağan Çanakkale Tüketici Koruma Derneği Şube Başkanı Ali Rıza Berkit Tüketicileri uyardı. Berkit “Biz Tüketici Koruma Derneği, olarak internetlerden satışlarda kurumsal marka ve internet sitelerinden alışveriş yapmalarını öneriyorduk. Ancak gelinen süreçte bazı kurumsal internet sitelerinden alışveriş yapan tüketicilerin, o internet sitesi içinde dükkan açarak kurumsal firma adı altında satış yapması nedeni ile  ciddi tüketici Şikayetleri doğduğu gözleniyor” dedi.

Çin’in Wuhan Kentinden başlayarak Dünyaya yayılan Ülkemizde de ‘Evde Kal’ çağrısına uyan vatandaşlar, virüsün yayılmasını önlemek amacı ile evinde kalmayı tercih ediyor. Evine kapanan vatandaşlar Mutfak ihtiyaçları başta olmak üzere bir çok ihtiyacını da internet üzerinden karşılıyor. Ancak istenen ürünler eve gelmeyince veya geç gelince şikayetler oluşmaya başladı. İnternet alışverişinin hızlandığı bu günlerde  şikayetlerde çoğaldı. Yaşanan süreç ile ilgili bir açıklama yapan ve tüketicileri uyaran Çanakkale Tüketici Koruma Derneği Şube Başkanı Ali Rıza Berkit  “Hükümetin aldığı karar doğrultusunda 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların virüsten korunmak için ve ardından da tüm vatandaşların uyguladığı ‘evde kal’ hareketi ile mesafeli  satış yani internet ve televizyondan satışlarda arttı. Bu tür mesafeli alışverişlerde ülkemizde maalesef yıllardan beri bazı firmalar insanları verdikleri ürün haricinde ürün göndererek yanıltarak satış yapıyorlar. Hatta tüketiciyi aldatarak satış yapıyor. Bu anlamda da son günlerde ciddi şikayetler var. Biz Tüketici Koruma Derneği, olarak internetlerden satışlarda kurumsal marka ve internet sitelerinden alışveriş yapmalarını öneriyorduk. Ancak gelinen süreçte bazı kurumsal internet sitelerinden alışveriş yapan tüketicilerin, o internet sitesi içinde dükkan açarak kurumsal firma adı altında satış yapması nedeni ile  ciddi tüketici Şikayetleri doğduğu gözleniyor. Tüketiciler, bilinen güvenilir olduğu düşünülen internet sitelerinden ve markalarından alışveriş yaptıklarında ürünlerin zamanında gelmediği gelen ürünlerin ise istenilen ürün olmadığını, gelen bazı ürünlerin replika denilen sahte ürünler olduğu, yönünde şikayetler geliyor. Bu konu ile ilgili yasa çok açık. Mağdur olan tüketiciler 10 bin 380 TL’ ye kadar olan uyuşmazlıklarda Tüketici hakem heyetlerine başvuru yapabilirler. Mesefeli satışlarda tüketicinin 14 gün içerisinde hiçbir neden göstermeden cayma hakkı var. ama maalesef ülkemizde çok yoğun bir şekilde yaşanan “ürün satın aldıktan sonra muhatap  ve bir adres bulamama” sorunu var. Hatta tv’den satış yapılan ürünlerde sadece sipariş numarasının olduğu bir adres bilgisinin olmadığı görülüyor” dedi.

Alınan Tedbirler Vatandaşları Uzun Sürede Rahatlatacak Tedbirler Değil
Hükümetin aldığı ekonomik kararlara da değinen Ali Rıza Berkit, tedbirlerin uzun vadede vatandaşı rahatlatmayacağını belirterek “  Biz tüketici koruma derneği olarak bu Koronavirüs salgının başladığından buyana tüketici adına beklentilerimiz ve önerilerimiz, temel tüketim maddesi olan doğalgaz ve elektrikte faturalardan KDV, ÖTV ve sayaç okuma bedellerinin silinmesiydi. Dünyada Koronavirüs ile ilgili diğer ülkelerin ekonomi ile ilgili aldığı kararları hep birlikte görüyoruz. Ülkelerin bu süreçte vatandaşlarına çok ciddi destekleri var. Biz taleplerimizin uygulanması ve bu süreç içinde elektrik ve doğalgaz fatura bedellerinin ötelenmesini istiyoruz.  Hükümetin Ramazan bayramı öncesinde emeklilere vereceği bayram ödemesini Nisan ayının başında verecek olması önemli bir adım. Ama insanların bu uzun süreçte rahatlatacak bir çalışma değil. Diğer ülkelere baktığımızda vatandaşlarının temel ihtiyaçları konusunda hiçbir sıkıntının çıkarılmadığını görüyoruz. Çünkü tüketicilerin bu çok önemli süreçte ciddi mağduriyetleri var, çalışamıyor, üretemiyor bu nedenle  gelirleri yok. Bu süreçte ödenmemiş elektrik ve doğal gaz borçlarından kaynaklı bir kesintinin olmaması gerekiyor. Bununla ilgilide önümüzdeki günlerde hükümetten yine bir ekonomik paket bekliyoruz. Bu konu ile ilgili fatura bedellerinin alınmaması ve bunun devlet tarafından karşılanması gibi bir kararda alınması lazım çünkü 3 ay sonra vatandaş bu faturaların tamamını tek seferde ödeyemez. Bu ilgili kurumlar mesaj göndererek faturalarınızı internetten ödeyin diyor. Ama zaten parası olmayan vatandaşlar, çalışmadıkları için gelir elde edemeyen vatandaşlar nasıl ödeyecek internetten faturaları. Bu durumu kolaylaştıracak kararlar alınmalı.” dedi.
 
Berkit, Coronavirüsü salgını nedeni ile tarımsal üretimin çok ciddi derecede sekteye uğradığını ifade ederek, virüs sonrasında tarımsal üretim azlığı nedeni ile bir kıtlığın oluşmaması için şimdiden düzenli üretim hamlesi yapılmasını gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi.

Çiftçi Desteklenmezse Gıda Sıkıntısı Yaşanabilir
Berkit, şimdilik bir sorun o9larak gözükmeyen ancak ithal edilen bir çok ürünün ilerleyen zamanlarda sıkıntı yaratabileceğini bu nedenle çiftçilerin de, gıda üretimi yapabilmesi için desteklemesi gerektiğini belirterek “ Bu süreçte bir başka endişe verici konu. Koronavirüs ile uğraşırken çok ciddi başka bir tehlike belirdi. Ancak önlem alınırsa bu durum açılabilir. Biz tarım ürünlerini ithal eden bir ülke olduk ve ciddi tarım ürünü ithal ediyoruz. Baştan beri bu durumu eleştiriyorduk. Önümüzdeki günlerde bu iş sadece Türkiye’yi değil bütün dünyayı sıkıntı içine sokacak. Üretici çifçiler sıkıntıda üretim azalacak. Biz Türkiye olarak paramız olsa bile gıda ithalatı yapamayacağız. Mart ayı bitiyor Nisan ve Mayıs aylarında ülkemizin dört mevsim olması, iklim durumunun uygun olması bazı önemli tarım ürünlerinin dikim zamanı. Nedir bunlar fasulye, domates patlıcan biber. Bence hükümetin bir tarımsal üretim seferberliği ilan etmesi ve çiftçileri bu seferberlik ile üretmeye teşvik etmesi gerekir. KDV’siz, ÖTV’siz mazot vererek bu önemli süreci çok hızlı bir şekilde çiftçilerin üretim yapması teşvik edilmeli.  Yoksa Koronavirüsten beş altı ay sonra kıtlık ve gıda yetersizliği sıkıntısı il karşı karşıya kalabiliriz. Tarımsal üretimi teşvik edecek acil bir üretim seferberliği başlatılmalı” dedi.
 
Ötelenen Bakkal Borçlarnda Faiz Alınmamalı

Coronavirüs salgını ekonomik tedbirleri kapsamında kamu bankaları başta olmak üzere birçok bankanın ticari ve bireysel kredileri ötelediğini ancak vatandaşların internetten yaptıkları 3 ay öteleme başvurusunda 3 aylık ek faiz istendiğine dikkat çekerek “ Bu uygulamayı doğru bulmuyorum. Bankaların bir kısmı fırsat gördükleri bu durumdan faydalanmak istiyor. Bir vatandaş şikayete geldi. Bit temel gıda yardımı ile ilgili kampanya başlatılan bir hesaba 30 TL yardım parası göndermiş ve banka bu paranın 7.5 lirasını EFT ücreti olarak kesmiş. Bugünlerde toplumsal bir dayanışma içinde olmamanız lazım. Bu yardım konusu da toplumsal bir dayanışmanın ürünü. Bu hareketi yapan bankaları kınıyorum. Bu ülkede birlikte yaşıyoruz. Tüketici varsa bankalar ayakta kalır. Bu toplumsal dayanışmayı hep birlikte götürmemiz lazım. Vatandaşa tüketiciye daha saygılı olmalı. Bakıyorum da tüketici kredisi faiz oranlarında bir değişiklikte yok. Hükümetin bu konularda bir karar alıp yürürlüye sokması gerekiyor.   

Şerife Erdem