Sokak en güzel tespiti yaptı. Zorunlu ihtiyaçlar için alış-verişe çıkan vatandaşlar;“ ‘Bir nusibet, bin nasihatten iyidir…’ diyen atalarımız yine haklı çıktı.
Düne kadar siyasi görüşleri nedeniyle mümkün görülmeyen toplumun birlikteliği,  görülmez tehlike karşısında sağlandı. Ölümcül illet, Milletimizi bir bütün etti.” diyerek, Koronavirüsün adeta geçmişe silgi çektirmesinin sevindiren gelişme olduğunu savundu.
İşsiz ve bu nedenle aşsız kalanların imdadına, lokal de olsa bazı ilçelerde Fırıncı esnafı yetişti.
Çan’da ki alkışlatan uygulamanın bir yenisi, Biga’ da da başladı.
Farklı siyasi görüşten olsalar da, AK Parti, CHP ve İyi Partili Belediye Başkanları, Virüsün yayılmasına, bulaşımın artmasına önlem olacak hijyen çalışmalarında adeta tarih yazıyor.
ANNE’ NİN, BACI’ NIN HAKKI ÖDENMEZ…
Siyasi düşünceleri farklı olsa da; Çanakkale kadını bir oldu.
Kadınlar, evde kalıp hamur açmak yerine, bir başka becerilerini sergilemeye başladı. Atölyelerde dikiş makinesi başına geçti, ölümcül virüs bulaşımına engel olacak maskeler ve giysiler üretmeye başladı. Bu görüntüler, 100 yıl önce kurtuluş mücadelesinde, cephede savaşan erine cephane yapım günlerini akla getirdi.
Düşmana mermi sıkan yiğitlerin boş kovanlarını, yeniden atışa hazır mermi haline getiren kahraman Türk kadınlarını aratmayan günümüz anneleri, bacıları,  bu kez, görülmez düşmana karşı mücadele veren Sağlık neferlerinin korunması için, araç gereç üretip, Ölümcül Virüsle Mücadele seferberliğinde görev almasını bildi. Avuçlar patlayana kadar yapılacak Alkışı hak etti.
 
----------------------------
ÖNLEMLER ÖLÜMCÜL VİRÜSE,
İNSANCA PAYLAŞIM MİLLETE..!
-----------------------------
Çanakkale adeta tarih yazıyor. Küçük esnaf dahi elini taşın altına koyuyor, işsiz kalsa da yaşayanına sahip çıkıyor.
Çan’ da genç fırıncı Serdar Arlı’nın başlattığı uygulamanın bir benzerini, Biga’ da 12 yıllık fırıncı Emin Karayer’ de başlattı. İhtiyacı olanın bir aylık ekmeğini ücretsiz sunacağını duyurdu.
ANLAMLI MESAJ, ÜPRERTEN İFADE;
“BİZDEN YANA HELALDİR..”
Bigalı fırıncı Emin karayer, işyerinin pencere camlarına; “Açsanız ve paranız yoksa çekinmeden söyleyin. Yolunuz düşer öder, ya da bir dua ile ‘insanlık ölmemiş dersiniz’
 (öğrenciler, özellikle siz. Hiç çekinmeyin, bir gün okulunuz bittiğinde siz de bir ekmeği başka bir öğrenciye İkram edin.) Bizden yana helaldir” diye yazdı.
VİRÜSE KARŞI KURTULUŞ MÜCADELESİ  
Türkiye Cumhuriyeti’ nin önsözünün yazıldığı Şehitler coğrafyası Çanakkale’de, siyaset adeta uykuya daldı. Siyasetçi kimlikler cüzdana girdi, elinden geleni yapma yarışı başladı.
Farklı siyasi görüşlere mensup Belediye Başkanları, şehrin dört bir köşesinde taktir toplayan uygulamaları devreye aldı.
 Hijyen çalışmalarından, VEFA DESTEK HATTI’ na katkılarıyla, Şehir merkezi, ilçe ve beldelerde, “Vatandaş yanındayız, sen yeter ki evde kal..” mesajını net şekilde veren Belediye Bakanlıkları,  Sağlık teşkilatının da ihtiyaçlarını ideme yarışında adeta seferberlik ilan etti.
 Biga ve Lapseki ‘ de Kaymakamlık ile Belediye imkanları birleşti, Maskeden, koruyucu tulumlara,  Sağlık teşkilatının ihtiyacı olacak gereçler üretilmeye başlandı.
Kadınlar, evde kalıp hamur açmak yerine, bir başka becerilerini sergilemeye başladı. Atölyelerde dikiş makinesi başına geçti, ölümcül virüs bulaşımına engel olacak maskeler ve giysiler üretmeye başladı. Bu görüntüler, 100 yıl önce kurtuluş mücadelesinde, cephede savaşan erine cephane yapım günlerini akla getirdi.
Düşmana mermi sıkan yiğitlerin boş kovanlarını, yeniden atışa hazır mermi haline getiren kahraman Türk kadınlarını aratmayan günümüz anneleri, bacıları,  bu kez, görülmez düşmana karşı mücadele veren Sağlık neferlerinin korunması için, araç gereç üretip, Ölümcül Virüsle Mücadele seferberliğinde görev almasını bildi. Avuçlar patlayana kadar yapılacak alkışı hak etti.
OY İSTEMEK İÇİN DEĞİL, ‘BİR İHTİYACIN VAR MI?’ SORUSUYLA KAPILAR TIKLANIYOR..
Seçim dönemlerinde halkın oyuna talip siyasi partilerin Gençlik ve Kadın kolları mensubu gneçler, bu kez oy için değil, “Bir ihtiyacı var mı?” diyerek kapıları tıkladı. Kimi zaman kapıdan, kimi zaman da balkondan, sokağa çıkma engeli olan, yaşı gereği olmasa da, sağlık engeli bulunan büyüklerin imdanına koşan siyasi partilerin genç mensupları, “Şimdi Siyaset yok, İnsanlık var..” dedirtti.
Cuma Deren