Koronavirüs’ün en çok etkilediği sektörlerden biri olan Turizmde oteller, restoranlar, ören yerleri ve Müzelerin yanı sıra, ziyarete gelen yerli ve yabancılara hediyelik eşya satan alanlar da boş kaldı. Alınan önlemler kapsamında müze ve ören yerleri kapanırken açık olan Aynalı Çarşıda ziyaretçi sayısı gözle görülecek şekilde azaldı. Salgın öncesi her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği Aynalı Çarşıda dükkan sahiplerinden başka kimse yok.

Çin’in Wuhan kentinden başlayarak dünyanın her tarafına yayınlanan çağımızın vebası olarak nitelendirilen Koronavirüs ülkemizde de can aldığı bu günlerde hükümet yetkilileri bir çok önlem aldı. Uçak seferlerinin iptal edilmesi, Tur paketlerinin askıya alınması ile virüsten en çok zarar gören sektör Turizm sektörü oldu. Her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği Çanakkale’de de hareketlsizlik hakim. Alınan tedbirler kapsamında ören yerleri, müzeler ziyarete kapatılırken Çanakkale’nin simgesi olan Aynalı Çarşı kapılarını açık tutuyor. Ancak Turların olmaması dolayısı ile çarşı Boş kaldı.

Kapılar Açık Ama Ziyaretçi Yok
Çanakkale Savaşlarının yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası başta olmak üzere, Troya Ören Yeri, Assos gibi tarihi alanları gezmek için turlar halinde her yıl binlerce kişi Çanakkale’ye gelerek bu kapsamda Çanakkale’nin simgesi olan Aynalı Çarşıyı da ziyaret ediyorlardı. Ancak Koronavirüsü nedeni ile turlar bir bir iptal edildi özellikle yurt dışından uçak seferleri kaldırıldı. Bu duruma karşın alınan önlemler kapsamında ören yerleri ve müzeler de ziyaretçilerine kapılarını kapatırken Aynalı Çarşı, kapılarını açık tuttu. Ancak yaşanan salgından dolay ziyaretçi sayısı da sıfıra indi.  Aynalı Çarşı Esnafı da kimisi dükkanını açık tutarken kimi de oluşan boşluktan dolayı açmamayı tercih ediyor.
 
Şerife Erdem