Salgın hastalık riskine karşı tedbirlerini arttıran Çanakkale Belediyesi vatandaşları korumak amacı ile çalışmalarını sürdürüyor. Çanakkale Belediyesi, kent içi toplu taşıma araçlarına dezenfeksiyon çalışmaları sürerken, Belediye Halk Otobüslerine  “Koronavirüs savar sistemi” kuruluyor. Dezenfeksiyon çalışmalarında büyük kolaylık sağlayan sistem Oto Elektrik – klima ustası Erdoğan Arslanoğlu   tarafından 4 günde geliştirildi. Sistem hızlı dezenfeksiyon sağlaması için Tüm otobüslere takılma işlemleri başladı.

Çin’in Wuhan kentinden başlayarak dünyaya yayılan ve binlerce kişinin ölümüne neden olan Koronavirüsüne karşı ülkemizde de önlemler arttırıldı.   Sağlık Bakanlığının yanı sıra kurumların da aldığı önlemler kapsamında Çanakkale Belediyesi, Koronavirüs salgını ile ilgili önlerlerini arttırılmış  özellikle Vatandaşların toplu halde bulundukları halk otobüslerinde ve yolcu taşımacılığı yapan minibüsler koronavirüsüne karşı ilaçlanarak sterilize edilmişti. Çanakkale Belediyesi tarafından başlatılan ilaçlama çalışmaları sık sık tekrarlanıyor. Ancak ilaçlama çalışmaları otobüs sayıları göz önüne alındığında önemli biz zaman kaybının yanı sıra maddi külfeti de beraberinde getiriyor. İşte bu durumu fark eden Küçük Sanayi sitesinde Oto Elektrik ve Klima ürerine çalışmalar yapan Erdoğan Arslanoğlu “ Coronavirüs Savar Sistemi” geliştirdi. Geliştirdiği  sistemden Çanakkale Belediyesi Ulaşım Müdürlüğünü Haberdar eden Erdoğan Arslanoğlu gerekli izinleri aldıktan sonra Çanakkale Belediyesine ait bir Halk Otobüsünde sitemini kurdu. Otobüse kurulan “Coronavirüs savar sistemi” Çanakkale Belediyesi  garajında tanıtıldı. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Halk Otobüsleri Şoförleri’nin  Şehiriçi turu öncesinde ve turu tamamladıktan sonra kendi başlarına bir düğmeye basarak otobüsleri otobüs içine kurulan püskürtme sistemi ile ilaçlayarak sterilize edilebilecek sistem ile ilgili Çanakkale Belediyesi Ulaşım Müdürü Hayati Gürses’ ten bilgi aldı.
 
Sistemi tasarlayarak kullanılabilir hale getiren Oto Elektrik – klima ustası Erdoğan Arslanoğlu yaptığı açıklamada sistem hakkında bilgiler verdi. 4 Günde sistemi geliştirdiğini belirten Arslanoğlu, “Çanakkale Küçük Sanayi Sitesinde 25 yıldır esnaflık yapıyorum mesleğim Oto Elektirik ve Oto Klima Koronavirüs  Türkiye’ de görülmeye başladığından buyana  kafanda virüslere karşı sterilizasyon projesi ile ilgili proje düşünmeye başladım. Ne yapabilirim diye düşündüğümde virüsün toplu taşıma araçlarında insanların çok yoğun olmasından dolayı hızlı yayılabileceği, Koronavirüsü’ nün yayılmasını önlemek için bu araçların dezenfekte edilmesi gerektiği düşüncesinde yola çıkarak,  projeyi oluşturdum. Projeyi 4 gün içerisinde tasarladım. Tasarladığım sistemi toplu taşıma araçlarında uygulamak için Çanakkale Belediyesi Ulaştırma Müdürü Hayati Gürses ile görüşerek projeyi uygulamak istediğimi söyledim. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ında oluru ile projeyi Çanakkale Belediyesi Toplu taşıma araçlarından birinde uyguladık. İşyerimizde 10 litrelik ilaçlama deposu, bu deponun altında bu depodan sisteme ilaç gönderecek pompa taktık. İlacı toplu taşıma aracına yayacak olan püskürtme sistemini de monte ettik. Tüm bu çalışmaları 1 gün içerisinde tamamladık. Bu sistemi daha da ilerletip daha da güzelleştirebiliriz. Şu anda yapmış olduğumuz sistemde anti bakteriyel özellikli klimalarımız çalıştırıldığında, klimalar biliyorsunuz yazın çalıştırıldığında bakteri ürettiği için temizlememiz gerekiyor.  Bu sistem aynı zamanda klimadaki bakterileri de temizlemiş oluyor. Toplu taşıma aracı içerisinde büyük bir temizlik ve sterilizasyon yapmış oluyor.  Şu an güzel ve ihtiyaç olan bir çalışma yaptığımızı düşünüyorum. Bu sistem üzerinde çalışılarak daha modern bir konuma getirilebiliriz. Sistemimiz dört mevsim kullanılabilme özelliği de var. Toplu taşıma aracı içerisinde ilaçlamaya ihtiyaç duymadığımızda, yaz aylarında içine parfüm koyarak aracın içindeki kötü kokuları bu sistem ile giderebiliyoruz. Şu anda sistemimizin ilk maliyeti 1000 ila 1500 TL arasında” dedi.
 
Çanakkale Belediye başkanı Ülgür Gökhan’da sterilizasyon ihtiyacından sonra yaz aylarında da kullanılabilecek sistemin yararlı ve maliyetinin de düşük olduğunu belirterek “ Toplu taşımada virüsün yayılma gibi bir durumu var. Sistem bu nedenle kolay kullanılabilir olması nedeni ile güzel. Yazında kötü kokuların giderilmesi içinde kullanılabilir. Ben sistemi Tasarlayarak hayata geçiren Erdoğan Arslanoğlu ve oğlu Mustafa Arslanoğlu’ na teşekkür ediyorum. Sıkıştığımız noktada Türkler Çok güzel icatlar çıkartır. Ustalarımız bu konuda mahirdir. Yeter ki onlara fırsat verilsin. Bu sistemi akıl etmişler. Tekrar teşekkür ederiz. Daha başka koruyucu tedbirler ile ilgili yapabileceğimiz ne varsa bu konuda ustalarımızın çalışmalarını bekliyoruz. Bu sitem tüm otobüslerimize takılarak çalıştırılacak. Önce belediye otobüslerinden başlanacak sonrada belediye denetimli otobüslere takılacak sistem. Hızlı şekilde toplu taşıma araçlarımıza sistem kurulur,  zaten basit bir düzeneği var. Bir depo, bir pompa ve püskürtme sistemi var” dedi.
 
Şerife Erdem – İsmail Şen