Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), toplumda afetler olmadan önlem alma anlayışını geliştirmek için insana temas eden projeler ve çalışmalar yürütmeyi sürdürüyor. Afetlere Hazırlık Yılı kapsamında, afetlere hazırlıkta zihinsel dönüşümü hedefleyen ve 1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında  Jandarma Komutanlıkları ve personellerine eğitim verildi.

Her doğal Felakette olduğu gibi depremlerde de Jandarma ekipleri de görev alıyor.   Geçtiğimiz Ocak Ayında meydana gelen Elazığ Depreminde de  Jandarma timleri gerek enkazda gerekse enkaz gerisinde depremde çalışanlara büyük destek vermişti. Bu kapsamda 1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında Çanakkale AFAD tarafından gerçekleştirilen Afet Bilinci eğitimleri kapsamında  Jandarma Komutanlıklarında personele eğitim verildi.  Çanakkale AFAD Müdürlüğü tarafından İl Jandarma Komutanlığı Karargahı, Jandarma Cezaevi Bölük Komutanlığı, Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı, Erenköy ve Kirazlı Jandarma Karakol Komutanlıkları personellerine   Temel Afet Bilinci ve barınma çadırı kurma, toplama eğitimleri verdik Eğitimde katılımcılara; afetlerden önce alınması gereken tedbirler, afet anında yapılması gereken doğru davranış şekilleri anlatıldı. Yapısal ve yapısal olmayan riskler, bu riskleri azaltmanın yolları, afet öncesi buluşma alanlarının belirlenmesi, afetlerden sonraki ilk 72 saate hazırlıklı olmak için ihtiyaç malzemelerinden oluşan afet ve acil durum çantası hazırlamanın önemi, afet anında yapılması gereken doğru davranış şekilleri ve afet sonrası için alınması gereken tedbirler detaylı olarak anlatıldı. Eğitimin devamında Barınma Çadırı kurulumu ve toplanması uygulamalı olarak gösterildi.

Deprem İçin Alabileceğiniz Basit Ama Hayati Önlemler Var
Deprem Öncesinde; Binanızın bulunduğu noktanın deprem tehlikesini “https://tdth.afad.gov.tr” adresinden öğrenin. Afet ve acil durum çantanızı hazırlayın.  Evinizde tehlike avı yapın. Aile afet ve acil durum planınızı yapın, güncelleyin, uygulayın ve tekrar edin.  Tüm aile, Çök-Kapan-Tutun hareketini öğrenin ve uygulayın.  Deprem sonrası buluşma yerinizi belirleyin. Size en yakın acil toplanma alanlarının yerini, e-Devlet’ten kolayca öğrenin. Su ısıtıcınızı (kombi/termosifon/şofben), buzdolabınızı, fırın ve gaz tertibatını uygun malzemelerle duvara ve/veya yere sabitleyin. Deprem öncesi, olası can ve mal kayıplarını önlemek için binanızın yapısında değişiklik yapmayın, yaptırmayın.  Binanızın yük taşıyan kolon ve duvarlarına müdahale edilmesine izin vermeyin. DASK, TARSİM ve özel sigortalar ile evinizi, aracınızı, işyerinizi, tarım arazinizi, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarınızı afetlere karşı sigortalatın.  Deprem Sırasında ise Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durun. Güvenli bir yer bulup, diz üstü Çökün, başınızı ve ensenizi koruyacak şekilde Kapanın, düşmemek için sabit bir yere Tutunun Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın. Bina dışında açık alanda iseniz enerji hatlarından, diğer binalardan, direklerden, ağaçlardan ve duvar diplerinden uzaklaşın. Karayolunda seyir halinde iseniz (bina, ağaç, direklerin yanında, üstgeçit altlarında durmaktan sakınarak) güvenli bir yerde yolu kapatmadan, sağa yanaşıp durun.    Deprem Sonrasındaysa  Sarsıntı durduğunda, etrafınıza bakarak çevreniz ve kendi emniyetinizden emin olduktan sonra binayı terk edin. Kibrit ya da çakmak yakmayın, elektrik düğmelerine dokunmayın. Gaz ve su vanalarını, gaz kokusu yoksa elektrik vanasını kapatın; soba ve ısıtıcıları söndürün. Afet ve acil durum çantanızı yanınıza alarak toplanma alanına gidin. Deniz kenarındaysanız tsunami tehlikesine karşı sahilden uzaklaşıp mümkün olduğunca yüksek yerlere çıkın.  Deprem sonrası yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı, engelli ve hamilelere destek olun. Radyo ve TV gibi kitle iletişim araçları ile sosyal medyadan yetkili kurumların size yapacağı uyarıları dinleyin.  Cadde ve sokakları acil yardım araçları için boş bırakın.
 
Şerife Erdem