İnsanlığın Kutsi kabul ettiği Zeytin ağaçları, bir bir kesiliyor, birileri sanki görmezden geliyor..
Yer; Hemen şurası… Tarih; Dün den önce…
Var oluşu 4 bin yıl önceye dayanan Zeytin ağaçları, belki de yerine bir villa kurmak için kökünden kesildi. Oluşan manzara, göreni delirtti.
Yaşı belki 50, belki de 100
Kesime uğrayan Zeytin ağaçlarının bulunduğu alanı görüntüleyip, çarpıcı sözlerle yorumda bulunan bir Çanakkaleli;
“Aylardır ağaçlar kesiliyor çığlıklarının atıldığı Balaban’ ın çevrecileri, bir de bu alana bir göz atın. Çevreciliğiniz sadece oraya mı?” diye sordu.

ÖLÜMSÜZ ZEYTİNE,
ÖLDÜREN DARBE..!

Çanakkale’ ye bir sigara içimi mesafede yaşanan Zeytin katliamına, duyarlı vatandaşlar sessiz kalmadı. “Biz sözde değil, özde çevreciyiz” diyerek, ölümsüz ağaç olarak bilinen Zeytinlerin kökünden kesilmesine tepki verdi.
Aylardır, ağaç katliamı var denilerek nöbetlerin tutulduğu Balaban örneğini göstererek; “Onlar ağaç ise, bunlar ne?  Sepetlik kamış mı?” diyerek sesini yükselten Çanakkaleliler; “Burnumuzun dibinde yaşanan katliama dur demek için, bizimle nöbete var mısınız?” diye sordu.

VİTAMİN Haber merkezine ulaştırdıkları, durumu anlatır fotoğrafları örnek gösterip; “Hiç bir ağaç insanlık tarafından zeytin ağacı kadar kutsi  kabul edilmemiş, hiç bir ağacın üstüne bu kadar çok efsane yaratılmamıştır. Zeytin ağacının insanlık tarihindeki yerini kavraya bilmek için, bundan 39.000 yıl öncesine uzanmak gerekiyor.” diyerek, manidar çıkışa imza atan bir Çanakkaleli, “Çakması bari bir görse. Bu katliama dur dese” diyerek,  Zeytin katliamına karşı harekete geçilmesini, yine manidar bir ifade eşliğinde dile getirdi.

YUNANLILAR MI BEKLENİYOR?
Zeytin ağaçlarının kesimini anlatır görseller eşliğinde, ansiklopedik bilgilerden söz eden bir Çanakkaleli; “İlk olarak Yunanistan’ın Santorini adasında ortaya çıktığı düşünülen Zeytin ağacını korumaları için, Yunanistan’ dan mı bir talimat bekleniyor? Kesimleri, Kanadalı şirketin yatırımı için gerçekleşen ağaçlara sahip çıkanlar, Yunanistan’ın vereceği tepkiye göre mi harekete geçecekler?”  şeklinde, düşündürücü bir soruya yanıt arar duruma geldiğini sözlerine ekledi.

ÇEVRECİLİK DAMARI, KİME GÖRE KABARIYOR?
Zeytin ağacının önemi ve tarihine ilişkin yapılan küçük bir araştırma sonrası, ulaşılması muhtemel bilgilerin neredeyse bir olduğunu savunan, Zeytin katliamına sessiz kalınmaması gerektiğini söyleyen, VİTAMİN Haber merkezine,  tanık olduklarını anlatır görselleri ulaştıran duyarlı vatandaş;
“Gerek mitoloji ve gerekse günlük yaşamdaki yeri bakımından, Akdeniz kadar hiç bir coğrafyada zeytinin tarihi izlerini takip edebilmek mümkün değilmiş Bizim dağımız taşımız Zeytin. Kepez’de var, Kumkale’ de var. İntepe’de var, Ayvacık’ ta var. Çan, Yenice ,Bayramiç, hele hele adalar!” vurgusu ardından, Zeytinin tarihinin 4000 yıl öncesine kadar uzandığını savunan bazı ülkelerin aksine, Anadolu’da, Ege kıyılarında ve özellikle de Gökçeada’da, binlerce yıl öncesine ait Zeytin fosili kalıntılarının olduğundan da söz etti.
Zeytinin önemine ve tarihçesine ilişkin sözlerinin devamında, tarih öncesi çağlardan bu yana doğada bulunan Zeytin’in, ölümsüz olarak anıldığına da değinen Çanakkaleli vatandaş;
“Ölümsüz bilinen ağacın, canını alanlara karşı, bir nöbet başlatalım mı?” şeklinde dikkat çeken ir teklifte bulundu.

Erdem Sürek