SEN MİSİN CAN ALAN,
SEN MİSİN SESSİZ KALAN…!
TÜRKİYE’NİN,  ‘YAPARIM’ DEDİĞİ HAMLE GELDİ,
AVRUPA MÜLTECİYE  BOĞULDU
İdlip Saldırısı Ardından, Dünyayı Şok Eden Karar
“AÇIN KAPILARI…!”
Türkiye’ yi yasa boğan, onlarca Şehit verdiğimiz saldırı sonrasında, Yüz binlerce mültecinin hayali Avrupa yoluna, ‘serbest geçiş’ kararı çıktı.
Kapıları açın talimatı ile adeta Göç yoluna dönüşen Türkiye kıyılarından, düzensiz göçmenlerin Yunanistan’ ın Midilli adasına yolculuğuna resmen müsaade çıktı.
Çanakkale’nin Ayvacık sahilleri ardından, Avrupa’ ya açılan bir diğer kapı ‘Pazarkule’de de hareketlilik yaşandı.
 Yaya olarak sınırı geçen Mülteciler Yunan sınırına dayandı.

KOMŞU, MÜLTECİYE BOĞULDU..!
Önce Çanakkale,
Sonra Pazarkule…

Türk Birliklerini hedef alan hain saldırı sonrası, Türkiye dediğini yaptı. Avrupa’ yı mülteciye boğacak kararı aldı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy'dan sınıra yürüyen sığınmacılara ilişkin açıklama hayli netti.
Sözcü Hami Aksoy’ un vurgusu şöyle idi: "Gelişmelerden endişeye kapılan ülkemizdeki bazı sığınmacı ve göçmenler batı sınırlarımıza doğru hareketlenmeye başlamışlardır. Durumun kötüleşmesi halinde bu risk artarak devam edecektir"
Avrupa’ ya ilk serbest yolculuk Çanakkale kıyılarından başladı, ardından da Edirne Pazarkule’ de sürdü.
Denizden ve karadan, gece yarısı başlayıp gün boyu süren adımlar, Avrupa yoluna atıldı. Çanakkale ve Edirne’den, Düzensiz göçmenlerin Avrupa’ ya geçişlere ilişkin  sorulara, Başkent’ te yanıt arandı.
Gazetecilerin,  Dışişleri bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy’a yönelttiği sorulara, Sözcü Aksoy;
"İdlip’te yaşanan ve yüz binlerce insanın yerlerinden edilmesine neden olan son gelişmeler, ülkemiz üzerindeki mevcut göç baskısını daha da artırmıştır. Bu gelişmeler, halkımız ve dünya kamuoyu tarafından takip edilmektedir, ülkemizdeki sığınmacılar ve göçmenleri de derinden etkilemektedir. Nitekim gelişmelerden endişeye kapılan ülkemizdeki bazı sığınmacı ve göçmenler batı sınırlarımıza doğru hareketlenmeye başlamışlardır. Durumun kötüleşmesi halinde bu risk artarak devam edecektir. Dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkemizin mülteciler ve sığınmacılara yönelik politikasında bir değişiklik yoktur." İfadeleriyle cevap verdi.
Bu arada, Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar, onlarca şehit verdiğimiz saldırının adresine yönelik : "Birliklerimizin bulunduğu yerler önceden Rusya Federasyonu’nun sahadaki yetkilileri ile koordine edildi" şeklindeki çarpıcı bilgiyi kamuoyu ile paylaştı.
Bakan Akar ayrıca;  "Birliklerimizin bulunduğu yerler önceden Rusya Federasyonu’nun sahadaki yetkilileri ile koordine edilmesine rağmen bu saldırı gerçekleştirilmiş, ilk atışa müteakip bir kez daha uyarı yapılmasına rağmen maalesef saldırı devam etmiştir.
Hain saldırı sonrasında uçak, SİHA ve kara ateş destek vasıtalarımızla derhal 200’den fazla rejim hedefi ağır şekilde ateş altına alınmıştır" diyerek, detaylar verdi.
Atışlar sonucunda 5 helikopter, 23 tank, 10 zırhlı araç, 23 çeşitli cins ve çapta top ve obüs, 5 mühimmat kamyonu, bir SA-17, bir SA-22 hava savunma sistemi, 3 mühimmat deposu, 2 malzeme deposu, bir karargah binası ve 309 rejim askerinin etkisiz hale getirildiği bilgisi, Bakan Akar’ ın açıklamalarında yer bulan çarpıcı detaylardan oldu.

ÇANAKKALE’DEN BAŞLADI,
PAZARKULE’DEN SÜRDÜ..
AVRUPA’ YA GEÇİŞLER; Türkiye’nin Avrupa’ ya serbest geçiş kararı ardından, önce Çanakkale sahilleri hareketlendi, ardından ise Edirne
Edirne’ den, Yunanistan sınırına yaya olarak ulaşanların, oluştuğu gözlenen tampon bölgede bekledikleri, Çanakkale’ nin Ayvacık ilçesi sahillerinden botlarla yola çıkanların ise, Midilli kıyılarına sağlıklı şekilde ulaştığı öğrenildi.
Edirne Pazarkule Sınır Kapısı’ndaki hareketlilik bir yana, Çanakkale sahillerinden hareketle, Midilli’ ye geçme çabası verilen noktalarda gözlenenler, “Umuda serbest yolculuk” dedirtti.
Uzunca süredir, Çanakkale sahillerini mesken tutup, düzensiz göçmenlerin yapmaya çalıştığı ‘Umuda yolculuk’ girişimi,  kapıların açılması ardından daha da hareketlendi.
Türkiye’nin düzensiz göçmenler konusunda aldığı serbest geçiş kararı,  Ayvacık sahillerini öylesine hareketlendirdi ki, neredeyse adım başı, geçiş telaşı gözlemlendi.
Göçmenlerin kara ve deniz yoluyla Avrupa'ya geçmesine engel olunmayacağı haberlerinin yayılması üzerine, Deniz yoluyla yolculuğun tek adresi Çanakkale gibi, kara yolu ile yolculuğun diğer teki Edirne’ de tam bir geçiş telaşı yaşandı.
Ayvacık sahillerine geceden yığılan düzesiz göçmenler, zodiak diye tabir edilen irili ufaklı botlarla denize açıldı.
Geçen ay ve yıllarda, Ayvacık sahillerinden Midilli Adası'na yasa dışı geçiş yapmak isterken yakalanıp, Göç İdaresine bağlı, Ayvacık ilçe merkezinde kurulu Yabancıları Geri Gönderme Merkezinde bulunan yaklaşık 400 mülteci,  Midilli Adası'na geçmek için hazırlık yapan ‘Umut’ yolcularından oldu.

Erdem Sürek