Geçtiğimiz hafta Devlet Su İşleri, Gazeteler gönderdiği bir mail ile yapılan yazılı açıklamada Çanakkale’de yapılan çalışmalara değinilmişti.  DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın da 17 yılda kente çok önemli yatırımlar 461,88 milyon m3 su biriktirme hacmine sahip 18 baraj ve 7 gölet inşa ettikleri açıklamada belirtilmişti. Basında da yer alan bu açıklamalar üzerine Eski Çanakkale Milletvekili, Enerji ve Tabi Kaynaklar Eski Bakanı Mustafa Cumhur Ersümer, DSİ’nin açıklamalarına yanıt verdi.  İstatistikleri Balıkesir Bölge Müdürlüğünden araştıran Ersümer,  yaptığı açıklamada “17 yılda yaptıklarını iddia ettikleri 7 göletin tamamının yapımı, ihalesi, temeli, açılışı ve hizmete alınması, 2002 öncesidir, yani son 17 yılda dönemlerinde yapılmış tek bir gölet söz konusu değildir” dedi.

Geçtiğimiz hafta Devlet Su İşlernden gönderilen mailde  Çanakkale’de 17 yıllık sulama baraj ve göletler ile istatistiklerin yer aldığı bir açıklama yayınlandı. Basına servi edilen açıklamada DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın “Marmara’nın ve ülke tarımının en önemli illerinden biri olan Çanakkale’mizde ziraatın daha da gelişmesi için son 17 yılda kente çok önemli yatırımlar 461,88 milyon m3 su biriktirme hacmine sahip 18 baraj ve 7 gölet inşa ettik. Diğer taraftan Çanakkaleli vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi çok fazla. Dolayısıyla Çanakkale’nin su kaynaklarını değerlendirmek için bütün ilçelerimize yeni baraj ve göletler inşa ediyoruz. Şu anda 6 baraj ile 3 gölettin yapım çalışmaları devam ediyor” demişti.
Basında da yer alan bu açıklamalar üzerine Eski Çanakkale Milletvekili, Enerji ve Tabi Kaynaklar Eski Bakanı Mustafa Cumhur Ersümer, DSİ’nin açıklamalarına yanıt verdi. Ersümer kendi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:  “Geçtiğimiz günlerde yerel ve ulusal basında yer alan açıklamalarda ve Sosyal medyada da tartışılan beyanlarda ‘Çanakkale'mize DSİ tarafından son 17 yılda 18 baraj ve 7 gölet’ yapıldığı konusu yer aldı, tarih yok ,adı ne yok ,yeri ne belli değil. herkes gibi bende bu uydurma açıklamaları hayretle karşıladım, nasıl olurda neden ihtiyaç duyulur da gerçekler böylesine tahrif edilir bu hangi aczin ifadesidir, herkesi kör sağır kabul etme cesaretinin dayanağı nedir diye merak ettim. Birileri çıkarda gerçekleri ifade eder mi acaba diye de bekledim ama yine iş başa düştü. DSİ Balıkesir Bölge müdürlüğünün resmi internet sitesinin ilgili sayfasında Balıkesir ve Çanakkale ilinde mevcut baraj ve göletlerin ekte ki listesi yer almaktadır, bu listeye itibar eder incelersek ; 23 baraj diye belirlenmiş yapının bir çoğunun eğer DSİ'nin kriterleri bilgimiz dışında değiştirilmiş değilse baraj değil gölet olduğunu görürüz. Gölet olarak ihale edilmiştir, gölet olarak temeli atılmıştır ve inşa edilmiştir ve gölet olarak hizmete alınmıştır. Ancak bu listeler oluşturuluyorken bazı göletler baraj olmuştur, nedendir, nasıldır buna niye ihtiyaç duyulmuştur? anlamak ve anlatmak mümkün değildir. Bu boyutta bir yanlışlıkta yapılabilir değildir” dedi.

Sanırım Dilleri Sürçtü
Ersümer 2002 yılından bu yana yapılan göletlere dikkat çekerek “Ayrıca ,baraj veya gölet ,her ne ise ,bunlardan sadece 5 adedinin 2002' den sonra gündeme girdiğini görürüz . Yani 17 yılda yapılan 18 baraj değil ,sadece 5 barajdır yani sanırım dilleri sürçtü, bizden önce 18 baraj yapılmış bizde 5 baraj yaptık ,diyeceklerken ,”17 yılda 18 baraj yaptık “ diye koskoca Genel Müdürü konuşturmuşlardır. Bu baraj bölümü, birde gölet bölümü var ki daha vahimdir” dedi.

17 Yılda Yapılmış Tek Bir Gölet Yok
Ersümer “Şöyle ki 17 yılda yaptıklarını iddia ettikleri 7 göletin tamamının yapımı, ihalesi, temeli, açılışı ve hizmete alınması, 2002 öncesidir, yani son 17 yılda dönemlerinde yapılmış tek bir gölet söz konusu değildir. Bir yandan her zaman söylediğim gibi herkesi kör sağır ve hatta dilsiz sananların düştüğü bu duruma çok üzülüyorum, diğer yandan dört yıl boyunca Bakanlığıma bağlı görev yapmış DSİ Genel Müdürlüğünde ülke genelinde ve Çanakkale’miz özelinde açtığımız altın sayfalara bakıp hayıflanıyorum. Neyse ki kim ne derse desin siz değerli hemşehrilerim neyin ne zaman yapıldığını, nasıl yapıldığını bizzat yaşayarak biliyorsunuz” dedi.
 
Şerife Erdem