Vatandaşların geçim derdine düştüğü son dönemlerde üst üste yapılan zamlar da eklenince önce elektrik, havaların soğuması ile ısınmak için dereceleri artırılan Doğalgaz, faturaları şişirdi. Soba ve kömür alternatifi olmayan vatandaşlar yüksek gelen Doğalgaz faturalarına daha fazla dayanamayarak isyan etti. Çanakkaleli vatandaşlar yüksek gelen faturalar nedeni ile AKSA doğalgaza şikayetlerinin yer aldığı dilekçelerini sundular.
 
 Havaların soğuması ile artan doğalgaz tüketimi beraberinde yıl başında zamları da getirmişti. Geçim sıkıntısı yaşayan özellikle asgari ücretli vatandaşlar yüksek gelen faturalara isyan etti.   Çanakkale’de ikamet eden 20 civarında vatandaş, yüksek gelen doğalgaz faturalarına itiraz etmek için AKSA Doğalgaz binasının önünde toplantı. Öğle saatlerinde bir araya gelen vatandaşlar, çok yüksek meblağlarda ısınma bedelini ödediklerini, hatta ödemekte zorlandıklarını söyleyerek şikayetlerinin yer aldığı bir dilekçe hazırladılar. Vatandaşlar hazırladıkları dilekçeleri AKSA doğalgaza teslim ettiler.  Dilekçe vermek için burada buluştuklarını söyleyen vatandaşlar adına bir açıklama yapan Tarık Tunçaslan, “Ülkemizde gün geçtikçe sürekli kötü haberlerle uyanıyoruz. İnsanlar ekonomik koşullarından dolayı intihar etmekle yüz yüze geldi. Ekonomik bunalımdan dolayı evlerini geçindiremediği durumlarla karşılaşıyoruz. Faturaların her gün artması, gelen zamlarla birlikte artan faturalardan dolayı evlerini geçindiremez ve faturalarını ödeyemez durumu geldi. Bununla birlikte ekonomik krizi sırtlayan emekçi halkımız bir tarafta dururken bir tarafta patronların sürekli kâr açıkladığı, dağıtım ve enerji şirketlerinin kâr açıkladığı dönemden geçiyoruz. Bizler de gelen doğal gaz faturalarının diğer tüketim haklarının temel ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bu temel ihtiyaçsa satılamadığını kabul ediyoruz. Bunun için Aksa Doğalgazın içine girip abone numaralarımızla birlikte itiraz dilekçelerimizi vereceğiz. Bu süreçte bizlerle durumun takipçisi olup, şirketin bize verdiği cevap doğrultusunda farklı bir şekilde yol izlemiş olacağız” ifadelerini kullandı.
 
Çocuklarımız Üşümeyecek Kadar Isınsın Yeter
Tepkisini ortaya koymak için orada bulunduğunu söyleyen Berna Ersoy ise, “Bu faturaya itiraz etmek için geldik çünkü bu ülkede bu faturaları ödeyemediği için veya herhangi bir mücadelede dayanma gücü kalmadığı için yaşamına son veren insanlar var. 2000’li yılın başlarında özelleştirme politikaları oluşturmaya başlandığında, halkın bu hale geleceğiniz, halkın bu faturaları ödeyemeyeceğini zaten biliyorlardı. Bile bile yapılan bu politikalar sayesinde bugün hiçbirimiz faturalarımızı ödeyemiyoruz. Ekmeğimizden, aşımızdan kısarak faturalarımızı ödemeye çalışıyoruz. Evlerimizi çocuklarımız çok üşümeyecek kadar ısıtıyoruz, 50 metrekare bir alanın aylık ısınma faturası 345 lira. Ben bunu ödemek için o çocuklarımın sağlığından, eğitiminden, ekmeğinden kısmak zorunda kalıyorsam buna dair birilerinin gerçekten bir şey yapması gerekiyor. ‘Bunun bedeli bu’ deyip geçiştirilecek bir cevabı kabul etmiyoruz.  Bu ülkede bunun çözümü mutlaka var, olmalı. Halk itiraz ettiği takdirde bunlara mutlaka bir çözüm bulunacaktır” diye konuştu.
 
Vatandaşların verdikleri dilekçede ise şu ifadeler yer aldı, Isınma hakkı eğitim, sağlık ve barınma gibi en temel insan haklarından biri olup, kamusal olarak ücretsiz sağlanması gereken bir hizmettir. Bu temel doğruya dayanarak kurumunuzca kesilen faturalara itiraz ediyorum.  Dilekçede ilettiğim abone numarasına ait önceden gönderdiğiniz ve bundan sonra göndereceğiniz yüksek tutarlı faturalar ısınma hakkımın ihlali anlamına gelmektedir. Isınma ticari bir faaliyet olamaz, AKSA Çanakkale Doğal Gaz Dağıtım A.Ş.’nin bu faturalar aracılığı ile yurttaşlardan para talep etmesi ve kâr sağlanması meşru değildir, kabul edilemez.  Son iki yıldır yapılan zamanlar kabul edilemez miktardadır ve geri alınmalıdır.  Isınma temel haktır ve bir ailenin asgari temel ihtiyacını karşılayacak miktarlardaki tüketim faturalara yansıtılmamalıdır.  Bu faturaları ödememe hakkım vardır. Ödenmeyen faturalar bahane edilerek hanelerin gazı kesilemez, açma kapama bedeli talep edilemez.
 
Yukarıda özetlenen gerekçelerle Anaysal güvence altındaki temel haklarımı kullanarak bu dilekçeyi şirketinize vermekle, hem şirketiniz tarafından hem de ilgili devlet organ ve kurumları tarafından anayasa, yasa, diğer mevzuat ve sözleşmelere bağlı olarak ortaya çıkan ve mali gücümü aşan hak ihlallerimin önlenmesini talep ederim.”
 
Şerife Erdem