Geçen 1 Şubat tarihinde, Gazeteniz VİTAMİN’ in duyurduğu gelişmeye çözüm arayışları sürüyor.
CHP’ li Çanakkale Merkez ilçe Belediye Başkanı Gökhan,  “Gidiş var ve dönüş yok” diye yorumlara neden formülü dile getirdi.
VİTAMİN’ in manşetinden duyurduğu; “Yolcuları sardı bir düşünce..Karar İdare Mahkemesinden, HASTANE ULAŞIMINA YENİ AYAR..!” başlıklı haber, İlçe yaşayanlarının tepkisine adeta tercüman olmuştu.
İlçe Minibüs ve otobüsleri, mahkeme kararına göre Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ ne gidemeyecekti..

SORUNA 2 SAATLİK ÇÖZÜM…
CHP’ liİ Belediye Başkanı Gökhan, “İlçelerde yaşayıp Çanakkale’de iş yapan ya da tersi Çanakkale’ de yaşayıp ilçelerde iş yapan Çanakkaleliler var. Bu hemşehrilerimize mesai saati başlangıcı ve mesai bitiş saatlerinde ilçe minibüslerinin şehir içine girmelerine müsaade ettik. Ama maalesef ilçe minibüsleri şehir içinde duraktan durağa yolcu almaya devam ediyor.
İlçe minibüslerinin bu tavrı devam ederse bu gidişle ilçe minibüslerinin Çanakkale şehir içine girmeleri tamamen yasaklanacak. Çünkü Yasa bunu diyor.
Biz İl Trafik Komisyonu’ nda  Kooperatifin itirazlarına rağmen dedik ki  bu konuda hemşehrilerimizin mağduriyeti var. Bu şekilde ilçe minibüsleri bizim kooperatifin ekmeğine göz dikmiş oluyorlar bu hoş değil. Kepez belediyemiz ilçe minibüslerinin sabah saat 07 ila 09 arasında Devlet Hastanesi’ ne girmesi ile ilgili müracaatını yaptı. Şimdi il trafik komisyonunda da bu dilekçeye destek vereceğiz.” dedi.

Hastane Ulaşımı İçin Teklif;
‘SABAH GİDİŞ VAR,
AKŞAM DÖNÜŞ YOK..’

İlçe Yaşayanlarının tepkisine neden Mahkeme kararına çözüm arayışı sürüyor. CHP’ li Çanakkale Merkez ilçe ve Kepez Belediye başkanları bir araya geldi. Çözüm formülünü Başkan Gökhan dile getirdi.
Şehrin sessiz sedasız gündemine dönüşen ancak sosyal medyadan hızla yayılan eleştirisel paylaşımları geçen 1 Şubat’ ta VİTAMİN manşetine taşımıştı.
“HASTA YOLCU, HSTANE’ YE GİDEMEYECEK..”
İlçe yaşayanlarının, Şehre toplu taşıma hizmeti sunan Kooperatiflere tebliği edildiğini öğrendikleri karara yaptığı benzetmeler hayli çarpıcı olmuştu.
İdare Mahkemesi kararını; “Hasta yolcu olacak,  ancak hastaneye taşınamayacak.” İfadesi ile değerlendiren vatandaşlar; “Hastane yolu, çile dolu.. Paran var ise ikinci vasıta ile hastaneye ulaş” diyerek tepki vermişti.

CHP’ LI İKİ BAŞKANDAN, ÇÖZÜM FORMÜLÜ…
İlçe minibüslerinin Devlet Hastanesine gidişlerini kısıtlayan karara, çözüm arayışı için çalışıldığını, CHP’ li Çanakkale Merkez ilçe Belediye Başkanı Ülgür Gökhan dile getirdi.
Kepez’ in Partili Başkanı Birol Arslan ile, konuya ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan Gökhan;
“ Kepez Belediye Başkanımız Birol Arslan çok net anlaşılır şekilde ifade etti konuyu. Peki ben neden buradayım Çanakkale Belediye Başkanı olarak.
Çünkü Çanakkale Belediyesi ve Kepez Belediyesi Toplu Taşıma Hizmetini Beraber veriyoruz. Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Kepez Belediyesi’ nin  Mücavir alanı ve sorumluluk alanında.
Biz ilk Devlet Hastanesi açıldığında hatta Üniversite Hastanesi Kepez’ in içindeyken Kepez’ in içine de ilçe Minibüsleri giriş çıkış yapılıyordu. Çanakkale Merkezdeki Devlet hastanesi de yeni yerine taşınınca bu güzergahtaki saatlere uygun olarak bu güzergahta ilçe minibüslerinin sabah 07 ila 09, akşamda 16 ila 18 arası şehrin içine girişleri uygun bulunmuştu.
Aynı yöntemi Kepez yeni devlet hastanesi içinde uygulamaya başladık. Daha sonra Bu durum ilçe minibüslerinin Kepez’ de bulunan Mehmet Akif Ersoy Devlet hastanesi’ ne giriş ve çıkış için 24 saat olarak karar alındı, ancak bu karara itiraz geldi. “ vurgusu ardından şöyle devam etti;
“Sonrasında bu itiraz mahkemeye taşındı ve mahkeme bu itirazı kabul etti. Mahkemenin kararına göre şu an hiçbir ilçe minibüsü Çanakkale içine giremez ve yolcularını da Devlet Hastanesine bırakamaz. Burada şöyle bir sıkıntı var sonuç itibari ile İlçelerden Çanakkale Devlet Hastanesine gelen hastalar var. Bu hasta gruplarının özellikle ilçelerden sabah ilk gelişlerinde sıkıntı olabilir, çünkü bu hasta grupları içerisinde ortopedik hastalar olabilir, hamile hastalar olabilir, bebekli hastalar olabilir, yaşlı hastalar olabilir.  Bu hasta gurupları Çanakkale’ye geldiklerinde sağlıklı bir şekilde devlet Hastanesinin kapısına ulaşmaları gerekir. O bakımdan şimdilik biz sabah 07 ila 09 arası ilçelerden ilk gelen hastaların devlet hastanesine ulaşmaları ile ilgili girişimimiz var.

SABAH 07 – 09  İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Biz bu arada Çanakkale ve Kepez  Belediyesi olarak ring uygulamasına başladık. Üniversite Hastanesinin önüne bir durak oluşturduk ilçeden gelen hastalar bu durakta aktarma yapıyor. Böylece Çanakkale Onsekiz Mart Uygulama ve Araştırma Hastanesi ile Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi arasında ring seferlerini başlattık.
Saat 07.10’ da ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesinden ring seferler başlıyor. Bu şekilde İlçeden Devlet Hastanesine gelmek için Çanakkale gelerek üniversite hastanesi aktarma durağında indirilen yolculara bu şekilde devlet hastanesine ulaşmalarını sağlayan bir hizmet veriyoruz.
Bu sistem sabah ilk saatlerden sonra uygun olabilir ama sabah ilçelerden gelen ve Devlet hastanesine gidecek ilk guruba bir kolaylık sağlanması gerekiyor diye düşündük. Çanakkale Belediyesi ve Kepez Belediyesi bu fikri tutanak haline getirdik. Şimdi Kepez Belediye Başkanlığı Bu tutanağı İl trafik Komisyonuna sundu. Kepez belediyesi ilçe minibüslerinin sadece sabah 07 ila 09 arasında devlet hastanesine girebilmesi için dilekçesini verdi. “
Gökhan, konuya ilişkin detaylıca anlatımda bulundu.  “Bizde bu dilekçeye Çanakkale Belediyesi olarak İl Trafik komisyonunda destek vereceğiz. Bu şekilde en azından ilçeden sabah ilk gelen hastaların zahmetsizce devlet Hastanesine ulaşmalarını sağlayacağız.” Diyen Başkan Gökhan, şöyle devam etti;
“ Bu arada direk Çanakkale Otogardan’ da direk Devlet Hastanesine Ç 11 KS Sefakent seferleri ile direk Otogardan Devlet Hastanesine yolcuları taşıyan seferini de yaparak yolcuları taşıyoruz. Şu an itibari ile bu şekilde hizmet veriyoruz.
Bu konu ile ilgili şöyle bir algı oluştu. Sanki İlçe Minibüslerinin Çanakkale’ye girişlerini biz yasaklamışız gibi   bir algı oluşturuldu. Ve bu algı özellikle Çanakkale belediyesi üzerine oluşturuldu. Çanakkale Belediyesi yasaklamış gibi algı oluşturulsa da tam tersi biz Çanakkale Belediyesi olarak vatandaşın yararına olacak her şeye destek verdik. Daha öncesinde ilçe minibüslerinin Çanakkale’ ye girişleri 24 saate çıkaran izni de onayladık. Ancak söyle bir durumla karşılaştık. Sınırlı Sorumlu 18. Nolu taşıyıcılar kooperatifi   konu ile ilgili haklı. Çünkü ne yazık ki yıllardan beri sadece Devlet Hastanesine değil Şehir içine de giren ilçe ilçe minibüsleri duraklar arasında bile yolcu aldığı tespit edildi. İlçe minibüsleri kooperatifleri ile defalarca toplantılar yapıldı. Çanakkale merkezden duraklar arası yolcu almayın, yapmayın dendi. İlçe minibüsleri sadece ilçe yolcularını alabilir. Bu konuda da ileriye dönük yapacağımız çalışmada ilçe yolcuları için belirli duraklar yapacağız. Aslında yasalara göre ulaşım otogardan otogaradır. Ancak Çanakkale’nin durumu farklı. İlçelerde yaşayıp Çanakkale’de iş yapan yada tersi Çanakkale’ de yaşayıp ilçelerde iş yapan Çanakkaleliler var. Bu hemşehrilerimize mesai saati başlangıcı ve mesai bitiş saatlerinde ilçe minibüslerinin şehir içine girmelerine müsaade ettik. Ama maalesef ilçe minibüsleri şehir içinde duraktan durağa yolcu almaya devam ediyor. ilçe minibüslerinin bu tavrı devam ederse bu gidişle ilçe minibüslerinin Çanakkale şehir içine girmeleri tamamen yasaklanacak. Çünkü Yasa bunu diyor. Biz İl Trafik komisyonunda  Kooperatifin itirazlarına rağmen dedik ki  bu konuda hemşehrilerimizin mağduriyeti var. bu şekilde ilçe minibüsleri bizim kooperatifin ekmeğine göz dikmiş oluyorlar bu hoş değil. Kepez belediyemiz ilçe minibüslerinin sabah saat 07 ila 09 arasında devlet hastanesine girmesi ile ilgili müracaatını yaptı. Şimdi il trafik komisyonunda da bu dilekçeye destek vereceğiz.”

İDARE MAHKEMESİ KARARI..
İdare Mahkemesi’nin kararı Kooperatif Başkanlıklarına Valilikçe tebliği edilmişti.  Karar şöyle;
“Çanakkale İdare Mahkemesinin 19/12/2010 tarih ve 2019/1467 Karar No lu Kararı ilgi sayılı kararlar doğrultusunda 07/11/2017 tarih ve 2017/10 sayılı Çanakkale İI Trafik Komisyon Kararı İPTAL edilmiştir.
Alman karar gereği ilçe minibüs ve otobüsleri Mehmet Akil ERSOY Devlet Hastanesine gidemeyecek olup,  şehir içinde 18/04/2012 tarih ve 2012/43 sayılı Çanakkale II Trafik Komisyon Kararına uygun olarak Şehir içine Giriş: Beldemiz Kavşağı- Bölge Trafik önü- Atatürk Caddesi- Tansaş Kavşağı-Troya Caddesi- Havaalanı Kavşağı- Sanayi Köprülü Kavşağı- Sanayi Kavşağı-Pirireis Caddesi-Terminale varış.
Terminalden Çıkış: Terminal D-200 ve D-550 Devlet Karayolu (Çevre Yolu) üzerinden. Şehir merkezi içerisine girmeden geçiş yaparak son varış yerine intikal edecek.
Kamu-Kurum ve Kuruluşları ile özel işyerlerinde çalışmakta olan (öğrenci-öğretmen vb.) vatandaşların trafik güvenliği ile yaya ve yolcu memnuniyeti göz önünde bulundurularak. SABAH 07:00-09:00 ile AKŞAM 17:00-19:00 saatleri arasında. Atatürk Caddesinin Eski Belediye Kavşağı ile Balıkesir Kavşağı arasında kalan kısmına girebileceklerdir.
İlçe minibüs ve otobüslerinin belirtilen güzergâh ve saat aralığında faaliyetlerini sürdürmeleri, aykırı hareket edenlere Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Taşıma Kanunu hükümlerine göre cezai işlemlerin uygulanacağının bilinmesini, oluşabilecek olumsuzlukların Önlenmesi adına şehir içi taşımacılıkla ilgili olarak Çanakkale ve Kepez Belediye Başkanlıklarının gerekli tedbirleri almaları hususlarını:  Rica ederim.”    

Cuma Deren- Şerife ERDEM