Tonka, Ürküten Fotoğrafı Okudu;
“BİR VARMIŞ, BİR YOKMUŞ.
ORMANA SON BAKIŞ..!”
Hafta sonu mesaisi yapıp, düz ara kesimlerin adresinde son durumu kamuoyuna aktarmak için deklanşöre basan Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka;
“Bir söz vardır; Balıkları gelecekte fotoğraflarda göreceğiz diye ettiğimiz.
Eeey Çanakkale; aynı söz Ormanlarımız içinde geçerli…!” dedi. 
Sosyal medya hesabından, tanık olduğu görüntüye ateş püsküren Tonka;
“Germen Siemens 'e ve Yerli İşbirlikçilerine... Fotoğrafta görülen tepeler temizleniyor... Bitki örtüsü yok ediliyor...
Bu arada, bu bölgede yaşayan Yılkı Atları, Kirazlı Geyiği, Karacalar, Ceylanlar yaşama alanlarını kaybediyor...
‘Sincap..’ vurgusu ile Balaban’dan ses verenler. Doğal yaşam deyince aklınıza sadece Sincap’ mı geliyor?” diye sordu.

Tonka, RES’ ler için süren kesime dikkat çekti;
“ORMANLARA SİNEK KAYDI TIRAŞ İLE,
DOĞAL YAŞAM DA YOK OLUYOR..!”

Çanakkale’ nin Akciğerlerini yok eden çalışmalarla ilgili sözlerini yenileyen isim, Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka oldu.
Hafta sonu mesaisi yapıp, düz ara kesimlerle yok edilen orman alanlarını görüntüleyen Tonka; “Kesim alanlarında,  bitki örtüsü kaldırıldığı için toprakta var olan ağır metaller, aşağıya doğru süzülüyor...
Buraları, Atikhisar Barajı su toplama havzası içinde kalan alanlar, Anlatmaya gerek yok, görüyorsunuz” diyerek, çektiği fotoğrafları kamuoyunun bilgisine sundu.
RES hazırlıkları kapsamında süren kesimlere dikkat çeken Tonka; “Orman alanlarımız yok oluyor. Sahiden gören yok mu?” diye de sordu.
Kesimi gerçekleştirilen alanda, bitki örtüsünün de kaldırıldığı için, tarla misali sürülen arazideki ağır metallerin, yağmur suları ile toprak altına indiğine dikkat çeken Tonka; “Böylece barajda toplanan ağır metaller içme sularına karışarak sağlığımızı da tehdit edecektir...” diye konuştu.
 
SÖZLERİ DE NET, VERDİĞİ ADRES TE..
Tanık olduğu manzarayı görüntülemek için deklanşöre basan Tonka; “Germen Siemens 'e ve Yerli İşbirlikçilerine” diye seslendiği sosyal medya paylaşımında çarpıcı sözler etti.
Tonka, “Fotoğrafta görülen tepeler temizleniyor. Bitki örtüsü yok ediliyor. Bu arada, bu bölgede yaşayan Yılkı Atları, Kirazlı Geyiği, Karacalar, Ceylanlar yaşama alanlarını kaybediyor...
Metalik Maden işletmelerine tepki verir iken, ‘Sincap..’ vurgusu ile Balaban’dan ses verenler. Doğal yaşam deyince aklınıza sadece Sincap’ mı geliyor?” diye sordu.

YENİLENEBİLİR ENERİYE DEĞİL, YERİNE KARŞIYIZ..
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka, günlerdir altını çizdikleri yok olan ormanların, yok oluş nedenine ilişkin sözlerini tekrarladı.  “Yenilenebilir enerjiye karşı değiliz, yerine karşıyız.” dedi.

‘YERİ GÖĞÜ İNLETENLER.. MADENİN BİTİŞİĞİNDE KIYIM VAR..’
Tonka’ nın dikkat çeken bir diğer ifadesi şu oldu; “Doğu Biga Metalik Maden Ocağı için yeri göğü inletenler aldatıldılar mı?
Germenler için mi çevrecilik yaptılar... Çünkü, Germenlerin kuracağı RES' ler, bu madenin bitişiğinde ve madenin Orman İşletme Müdürlüğü’ ne kestirttiği ağaçların neredeyse on iki misli... Yani, Ormancılar Derneğinin iddiasının on iki misli ağaç kesiliyor ki, bu da tam 5 000 000 ağaç eder...
Bu Çanakkale için bir çevre faciasının başlangıcı demektir... Çanakkale 'nin tüm zinde güçleri bu işe dur demeli, derim...”
Sosyal medya paylaşımında, detaylıca adres sıralayan Tonka;  “Bu emperyalistler ve yerli işbirlikçileri, biz ille de bu RES' leri yapacağız diyorlarsa onlara yapılacak yer de gösteririm... Evet, bu RES' leri Eşek Adasına (Mavra, Merkep, Tavşan) yapabilirler...
Burası yetmezse: Yılan Adasına, Orak Adasına, Pırasa Adasına yapabilirler...
Ha! Bu da yetmezse: Milli Savunma Bakanlığı top atış alanı olan Analı Kızlı Adalara da yapabilirler...
Bu da yetmezse: Papaz Adasına (Kilise Adasına) yapabilirler... Yine de yetmedi diyorlarsa :
Çocuk Adasına (Bebek Adasına) yapabilirler... Bizden söylemesi... Kazdağı ve çevresini rahat bırakın, derim... Bilgi edinmeniz dileğiyle...” ifadelerini kullandı.

Erdem Sürek