Biga İÇDAŞ Endüstri Meslek Lisesi yeni atölyeler açılışını gerçekleştiren Bülent Turan, açılışta yaptığı konuşmasında Biga’nın Turizm potansiyeline değindi. Sanayi Tarım ve Hayvancılıkta gelişen Biga İlçesinin Turizm değerlerinin de yüksek olduğunu ancak diğer alanlar kadar gelişmediğini söyledi. Turan  “Biga’mızda büyük bir turizm potansiyel olmasına rağmen, sanayi ve tarım kadar bu turizm ayağını öne çıkaramamış bir ilçemiz. İnşallah seçimsiz bu dört yıl içerisinde de turizm alanında neler yapılır ortaya koyacağız” dedi.
Ak Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan Biga ilçesinde esnaf ziyaretinde bulunarak, İçdaş Endüstri Meslek Lisesi yeni atölye açılışı törenin katıldı. Turan buradaki konuşmasında Biga’da turizmin gelişmesi adına adımlar atacaklarını vurguladı. Ayrıca Çanakkale Savaşları kahramanı Mehmet Çavuş’un hatırasını yaşatmak adına da bir çalışma gerçekleştirmek istediklerini söyledi.  Ankara’daki Meclis çalışmalarından fırsat buldukça Çanakkale’ye gelerek hemşerileriyle buluşan Ak Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan dün Biga’daydı. Biga çarşı bölgesi esnafını ziyaret eden Turan vatandaşlarla bir araya geldi. Ardından da Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) desteği ile ‘Herkese Mesleki Eğitim’ programı kapsamında Biga İÇDAŞ Endüstri Meslek Lisesinde oluşturulan atölyenin açılışı törenine katıldı.  Turan’ın yanı sıra açılış Törenine, Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Emniyet Müdürü Şafak Özkan, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Naim Makas, Öğrenciler, Öğretmenler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Turan burada yaptığı konuşmada; “Bizler, Ankara’dan her fırsat bulduğumuzda koşarak Çanakkale’de olmayı, Çanakkale’de olduğumuzda da Biga’da bir gün geçirmeyi görev biliyoruz. Biga bizim için herhangi bir ilçe değil. Biga, binlerce yıllardan beri bu topraklarda var olmuş, değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Asya ve Avrupa’nın geçiş merkezinde yer alan özel bir ilçe. Biga Cumhuriyetimizin kuruluşunda, Milli Mücadelede çok özel kahramanlar çıkarmış, çok farlı hatıralara ev sahipliği yapmış Mehmet Çavuş’un memleketi. Mehmet Akif Ersoy’un ilk vekillik yaptığı ilçemiz. Osmanlının sancaktarı özel bir ilçemiz. O yüzden biz Biga’da olmaktan büyük şeref duyuyoruz, büyük gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Biga’yı Turizm Alanında da Öne Çıkaracağız
 Biga’nın gelişen sanayisi, yıllardır yapılan tarımı ve hayvancılığı kadar turizmin gelişmediği gözlemlediğini seçimsiz geçecek 4 yılda Biga’nın turizmini de ayağa kaldıracaklarını söyleyen Turan  “Biga’mızda büyük bir turizm potansiyel olmasına rağmen, sanayi ve tarım kadar bu turizm ayağını öne çıkaramamış bir ilçemiz. İnşallah seçimsiz bu dört yıl içerisinde de turizm alanında neler yapılır ortaya koyacağız. Bölgemizde nasıl ki tarımda, sanayide öne çıkmışsa; turizmde de hangi adımlar atılırsa öne çıkarı beraberce hayata geçireceğiz. Karabiga gibi karidesi meşhur, sahilde olan özel bir beldemiz var. Gümüşçay gibi tarımın merkezinde bir beldemiz var. Bunlarla beraber baktığımızda bölgenin turizmde çok mesafe alabileceği tartışmasız” dedi.

 Biga’nın Turizmi İçin Eksik Kaldık
 Biga’nın Turizmi için eksik kaldıklarını belirten Turan, Turizm alanında yapılan çalışmalara değinerek  “Burada adımlar atarken turizmle ilgili eksik kaldığımızın altını çiziyorum. Nilüfer Göleti, Parion Antik Kenti başta olmak üzere bu bölgede her ne yapabileceksek adım atıp turizmle ilgili yol almak istiyoruz. Çanakkale’nin her tarafı turizm toprağı. Rehberler Odamız başta olmak üzere tüm ilgililerle bir araya geldik. Troas Antik Yolu adıyla tüm Çanakkale’mizde 650 kilometreyi bulan devasa bir yürüyüş yolu projesine başladık. Bu yol çok sayıda kişinin gelip görmek isteyeceği bir yer haline geldi. Bu yolun özellikle Yenice-Çan hattından sonraki bölümü Biga Çayı boyunca, Sinekli-Gümüşçay-Karabiga-Parion Antik Kenti-Kocabaş Çayı etrafıyla beraber Lapseki’ye bağlayacak olan önemli bir bölümü Biga’da olacak. Yani 650 kilometrenin üçte birine yakını bu hatta olacak. İstiyoruz ki sadece sanayinin, tarımın, hayvancılığı değil, turizmin de konuşulduğu bir ilçe olsun buraları” ifadelerini kullandı.

 Mehmet Çavuş’un Belgeselini de Yapmak İstiyoruz
Onun dışında yine tarihi kimlikleriyle beraber öne çıkan adımlar olacağını kaydeden Turan şöyle devam etti; “İnşallah Biga Şehitliğimiz yakın zamanda hak ettiği yere kavuşacak. Daha ötesinden Çanakkale Savaşlarının kahramanları var. Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere; Yahya Çavuş gibi, Seyit Onbaşı gibi çok kıymetli simgeler var. Bir başka simge de Biga’nın Bahçeli Köyü’nden Mehmet Çavuş var. Savaşın kaderini değiştiren, savaşlar ilgili büyük hatıraları olan bir insan. Bayramiç’te Mehmet Akif’in evini, Troya Yılı ve belgeseli ile nasıl o bölgeyi ayağa kaldırmışsak istiyoruz ki; hem tarihe olan borcumuzdan, hem turizme olan katkımızdan yola çıkarak bir an önce bu şehrin Çanakkale Savaşları kahramanı olan Mehmet Çavuş’a olan borcumuzu da ödeyelim istiyoruz. Mehmet Çavuş,  Bahçeli köyünde doğmuş, Balkanlarda savaşmış, Çanakkale Savaşında 80 kişilik tam teçhizatlı İngiliz askerine, 20 kişilik gariban bir imkanla savaşmış ve denize dökmüş bir adam. Biz Yahya Çavuşu, Seyit Onbaşı’yı biliyoruz fakat Mehmet Çavuş’u bilmiyoruz.  Oysa Mehmet Çavuş, Türkiye’nin bir değeri. Savaşın kaderini değiştiren bir insan. İstiyoruz ki Bahçeli Köyündeki torunlarını, akrabalarını, komşularını konuşturalım, evlerini, yollarını bulalım. Onun filmini ve belgeselini yaparak tüm Türkiye’ye; ‘gelin bak Çanakkale Savaşlarının bir kahramanı da Biga’daymış’ diyelim istiyoruz. Mehmet Çavuş’un savaşırken silahı parçalanıyor, siperler için yanında bulundurduğu kürek sapıyla beraber savaşa devam ediyor. Hani bir söz var ya; ‘Mehmetçik olmak için bir mangal gibi yürek, bir de kürek lazım’ denen sözün hatırası Mehmet Çavuş’un küreğidir. Hatta daha ötesi ordumuzda Mehmetçik isminin verilmesinin hatırasının temeli Mehmet Çavuş’tandır. Çünkü Mehmet Çavuş, o dönem sonrasında basında manşetlerde kahramanlıklarla anlatılır. Gazi Mustafa Kemal kendi saatini veriyor, Enver Paşa madalya veriyor. Yani savaşta bilinen bir adam. Ama savaşta kahraman bugün yok. Bigalılar size sesleniyorum, omuz verin bu işlere. Olay sadece yol yapmak köprü yapmak değil, tarihiyle beraber ayağa kaldırmak.” 
Yapılan konuşmaların ardından Biga İÇDAŞ Endüstri Meslek Lisesi yeni atölyeleri açıldı. Açılışın ardından Atölyeleri gezen AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, öğretmenlerden makinalar hakkında bilgi aldı. Demirci babanın oğlu olan Turan, demir kesen makinaların bölümünde de kaynak yaptı.

Cuma Deren