“Maden için kesilen ağaçlara eylemler konserler…  RES için ormanlar yok oluyor, birileri pek suskun. Bunun adı Sözde çevrecilik..” şeklinde çıkışan Tonka şöyle dedi;
“Metalik Maden sahasında, 5 hektarlık alandaki kesime Fazıl Say konseri ile kafa tutanlar;
KATLİAM YÜZLERCE HEKTARDA SÜRÜYOR..
MADONNA’YI GETİRSENİZ HAFİF KALIR..”
RES kurmak için sürdüğünü gözlemledikleri çalışmalara ateş püsküren Tonka’ nın  şu sözü hayli dikkat çekti;
“AĞIR METALLER SU’ YA, HASTALIKLAR DA KAPIYA..”
Doğa katliamına karşı olmalarının gerekçelerini sıralayan Tonka;
“Atikhisar Barajı sahasında yapılacak ağaç kesimleri sonucu oluşacak erozyon, bu barajın ekonomik ömrünü kısaltacaktır... Çanakkale susuz kalmakla karşı karşıyadır...
Ağaçsız ortamda su daha derinlere giderek, ağır metalleri taşıyacaktır...
Buradan Atikhisar Baraj gölüne gelerek yığılacak ağır metaller etkisiyle şehir suyu ağır metallerle dolacak,  bu da Parkinson, Alzheimer, Multip skleroz hastalıklarını artıracaktır...”iddiasını savundu.
 -----------------------------------
SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİYE DEĞİL,
DOĞA’ NIN YOK EDİLİŞİNE KARŞIYIZ...
-------------------------------------
Çanakkale ormanlarının yok edilişine seyirci kalınmasına, ‘Su ve Vicdan‘ hatırlatması ile tepki veren isim, Tonka oldu.
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka, 5 Hektarlık orman alanında gerçekleşen ve Metalik Maden işletmesi çalışmaları kapsamında yapılan ağaç kesimlerinde, bir bardak su da fırtına koparır karşıtlığa imza atanların, yüzlerce hektarlık ormanlar yok edilirken suskun kalmalarının nedenini sordu.
5 HEKTAR KESİME FAZIL SAY’ I GETİRENLER,
YÜZLERCE HEKTAR İÇİN MADONNA’ YI MI PLANLIYOR?
Çanakkale’nin felaketi anlamı taşıdığını söylediği, düz ara kesimlerle yok olan ormanlar için suskun kalınmasının, Germen sermayesine sahip çıkılmak olarak değerlendirdiklerini sözlerine ekleyen Tonka; “Metalik Maden sahasında, 5 hektarlık alandaki kesime Fazıl Say konseri ile kafa tutanlar;
Görüyoruz ki; KATLİAM YÜZLERCE HEKTARDA SÜRÜYOR.. MADONNA’YI GETİRSELER HAFİF KALACAK” diye konuştu.
 
 
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri’nin sahada yaptığı gözlemler ve ulaştıkları felaketi anlatır görüntülere karşın, Metalik maden karşıtlığında verdiği açık destekle başı çeken Çanakkale Yerel yönetiminin,  üç maymunu oynayıp, elini taşın altına uzatmadığını ileri süren Federasyon başkanı Tonka;
“Belediye kendi sorumluluk alanı yok olurken olduğu gibi, ormanların yok oluşuna da hayli seyirci. Bu ne perhiz, ne lahana turşusu” dedi
RES’E DEĞİL,  ORMAN YOK EDEREK AÇILAN YERİNE KARŞIYIZ..
Önceki gün; “Germen Siemens, Çanakkale 'den Defol...” diyerek, yüksek oktandan sözlerle duruma tepki gösteren Tonka; “Çanakkale 'de RES yapmak için çalışıyorlar... Biz, yenilenebilir enerjiye karşı değiliz. Ancak, RES' in yapılacağı yere karşıyız... Çünkü; RES’ e yer açmak adına, Ormanlarımız yok ediliyor. Bu sayede oluşacak erozyonun yol açacağı tehlikeyi dile getirdik. Kimse kulağının üzerine yatmasın. Hastalıklar kapımıza dayandığında,  5 hektarlık alandaki kesim için bir bardak su da fırtına koparanlar, Fazıl Say’ı getirip, konserlerle dikkat çekmeye çalışanlar, öngörülen gerçekleştiğinde, Madonna’ yı getirseler, nafile.. ” dedi.
RES kapsamında, Çanakkale Merkez köylerinin ormanları başta, Çan’a kadar uzanan bir yok oluşun, beş on dakikalık yolculuk yapılmak suretiyle gözlemleneceğini sözlerine ekleyen Tonka;
“Merkeze bağlı Bodurlar, Akçalı, Haliloğlu, Dedeler,  Alanköy coğrafyası değişti.  Çan ilçemize bağlı  Kumarlar, Üvezdere, Kadılar, Dondurma köylerinde de manzara fraksız. Doğal yaşamın sonlanmasına, yok olan ormanlar yol açmış.
Metalik maden karşıtlığı için mangalda kül bırakmaz sözler edenlerin, bu derin sessizliğinin nedeni Germen sermayesine sahip çıkmak mıdır? Bunu merak ediyoruz.” diye çıkıştı.
Germen Siemens 'in, RES için seçtiği köyler ve civardaki tepeler örneği ile sözlerini sürdüren Tonka; “Sözde çevreciler,  yeri göğü inlettiğiniz ve yapılmasını istemediğimiz metalik madenciliğin kestiği ağaç miktarının neredeyse on iki katı kesim yapılmış iken bu ne sessizlik?
Daha önce altını çizdiğimiz şuydu; Ormancılar Derneğinin ifadesine göre: Metalik maden çalışmaları kapsamında, 375 000 ağaç kesildiği iddia edildi.  Gelir görün ki; Germen Siemens' in keseceği ağaç miktarı  bunun kat ve kat üzerinde.  Ormanlar sinek kaydı kesime uğrayacak, tepeler düz edilecek.  Bu tepelere gidecek yol için kesilecek ağaç miktarı ne kadar olacağı da bilinmemekte.. O halde, yine soruyoruz: Bu ne sessizlik?” dedi.
SU’ YA KARIŞACAK AĞIR METALLER, ADRESE TESLİM HASTALIK DEMEK..
Atikhisar Barajı sahasında yapılacak ağaç kesimleri sonucu oluşacak erozyonun, barajın ekonomik ömrünü kısaltacağı gibi, Çanakkale’ nin  susuz kalması anlamına geldiğini görüşünün hakim olduğunu sözlerine ekleyen Tonka; “Daha önce de söyledik, tekrar ediyoruz. Tehlike kapıda.
Ağaçsız ortamda, yağışlarla toprakla buluşan  su,  daha derinlere giderek ağır metalleri yer altına taşıyacak... Buradan  da Atikhisar Baraj gölüne gelerek  yığılacak.  Şehir suyu ağır metallerle dolacak.  Kapımıza gelecek hastalıkların adını, konunun uzmanları veriyor. Parkinson, Alzheimer başta,  Multip skleroz hastalıkları çoğalacak” görüşünü savundu.
Germen Siemens 'in yapacağı RES' lerin,  göçmen kuşların göç yolunda olacağından bu kuşların dinlenmesini engelleyip, birçok kuş türünün yok olmasına sebep olacağını da vurgulayan Tonka; “Bilim insanlarının bu konudaki çalışmalarının sonucu, kaleme aldıkları makaleler bir tık uzağınızda. İnternet bu bilgilerle dolup taşmış durumda.  Bu somut bilgiler, felaketin bir diğer boyutunu özetliyor. Sözde çevreciler buna karşın neden susuyor?” diye de sordu.
 Erdem Sürek