Çanakkale Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan merkezde 8 İlçelerde 24 olmak üzere toplam 32 Oda Başkanı ile Ankara’ya geçtiğimiz hafta adeta çıkarma yapmıştı. Türkiye Büyük Millet Meclisinde AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ile bir araya gelerek Esnafların sorunlarını ve yapılacak çözümler hakkında bilgiler verdiler. 

Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar odaları birliğine bağlı meslek odaları başkanları, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan başkanlığında Esnafın sorunlarını aktarmak amacı ile önceki hafta Ankara’ya gittiler.  Türkiye Büyük Millet Meclisinde ziyaretinde  AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ile görüşmeler gerçekleştirdiler. Üst düzey görüşmelerin yapıldığı Ankara ziyaretinin perde arkasını ve toplantıda yaşananlar hakkında Birlik Başkanı Ünal Özcan bilgi verdi.
 
 Yaptığı bir açıklama ile Ankara görüşmelerine dair açıklama yapan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan  "Milletvekillerimize Teşkilatımıza göstermiş oldukları ilgi ve samimiyetlerinden dolayı ayrı ayrı teşekkürerimizi sunarken yapmış olduğumuz görüşme içeriğini,Esnaf - sanatkarlarımız ve basınımızla ayrıntılı olarak paylaşacağız" dedi.

Özcan konuşmasının devamında “Türkiye Büyük Millet Meclisi ziyareti ile izlenimlerini aktaran Birlik Başkanı Ünal Özcan “İl genelinde 32 Mesleki odamız var bunların 8’i Çanakkale Merkezde 24 odamızda ilçe ve beldelerde. Ankara ziyaretlerimizde rahatsız olmalarından dolayı 2 meslek odası başkanımız bizimle birlikte olamadı. Hasta olan oda başkanlarımızı da bu ziyaretlerimizde başkanvekilleri temsil etti. 21 bin 387 Esnaf ve Sanatkarın seçtiği ve kendilerini temsil etmek ile görevlendirdiği 32 oda başkanı ile beraber Ankara’ ya Türkiye Büyük Millet Meclisine gittik.  Biz zaten aylardan beri görüşüyorduk, özellikle sayın Cumhurbaşkanımız ile bir araya gelmek, Çanakkale Milletvekillerimiz ile bir araya gelmek, bizim  ilişkide olduğumuz Bakanlar ile bir araya gelmek istiyorduk.   Biz bulunduğumuz göreve gelirken hep şunu söyledik. Esnaf ve Sanatkarlar Birliği olarak birliğimize bağlı 32 meslek odasına kayıtlı üye esnaf ve sanatkarlarımızın yerelde ve genelde yaşamış oldukları sorunların çözülmesi konusunda arayışı içinde olduk. Bu sorunların çözümünde 1 ‘inci derece yetkili merci Türkiye Büyük Millet Meclisi, ilgili bakanlıklar ve hükümet. Temelde ülke genelinde Esnaf ve Sanatkarların yaşadıkları sorunları var. Bu sorunlar ile ilgili bu ziyaretleri gerçekleştirmeden önce hazırlık yaptık. Teşkilat olarak Türkiye Büyük Milet Meclisine gittik. İlk olarak, Cumhurbaşkanımız ile görüşecektik ancak  Cumhurbaşkanımızın çok yoğun programı olduğundan dolayı ve bize sorunlarımızı aktarmak için 10 dakika yetmeyeceğinden dolayı  AK Parti Genel Başkan vekili hükümeti temsil eden kişi Numan Kurtulmuş ile ve milletvekillerimiz ile özel bir toplantı yaptık. Tüm oda başkanlarımız bu toplantıdaydı. Yaklaşık 1 saati aşkın süren toplantıda Çanakkale’ de Esnaf ve Sanatkarlar olarak sıkıntılarımız ne?  ülke genelinde sıkıntılarımız ne? Tek tek anlatarak ilçelerin sorunları ne onları tek tek dinleyerek, Numan kurtulmuş özel notlar aldı. Sayın Bülent turan ayrı notlar aldı. Sonrasında ise bütün aldıkları notlara cevap verdiler. Hangi sorunun hangi bakanlığa iletilmesi gerektiğini, sorunların çözümü için ne yapılabilir bunları söylediler” dedi.  

 Esnaf Artık Kredilerden Yararlanamıyor
İstenen şartlar, bankaların isteklerinden dolayı esnafın uygun kredileri çekemediğini belirten Ünal Özcan “Esnaf kredi kooperatifinden esnaflarımıza yüzde 4.5 ile kredi veriliyor. Ancak esnaflarımız bu zor süreçlerden geçerken kredi çekme şartlarını kaybetti. Esnaf ve Sanatkarlarımızın 4’te 3’ü bu uygun kredilerden yararlanamıyor. Esnaf Kredi Kooperatifi  krediyi verirken kefil istiyor, başka bir bankaya borcu olmaması ve kredi borcu ile ilgili düzenli ödeme yapılmış olması  halk dilinde konuşulan kırmızı çizgiyi yememiş olmasını istiyor. Bu konuda ne yapılabilir esnafın düşük faizle kredi çekmesini sağlamak için işte bu konuda düzenleme yapılabilir. Bu konuda ne yapılabilir konunun çözüme kavuşması için taleplerimiz oldu” dedi.
E-Faturaya   İçin Altyapı Sorunlarımız Var
Geçtiğimiz yıl başlayan e- Fatura dönemine geçiş ile ilgili sıkıntılara değinen Birlik Başkanı Ünal Özcan “Türkiye modern dünyada olarak diğer devletler gibi elektronik ortamda  işimizi yapıyoruz. Devlette her işini elektronik ortamda yapmak istiyor bunu saygıyla karşılıyoruz. Ama E- Fatura konusunda altyapı sorunlarımız var. Her işyerinde internet bağlantısı iyi olmaya biliyor internet bağlantısında sorunlar olabiliyor özellikle sanayi sitelerinde. Her işyerinde bilgisayar yok. Bu sorunu dile getirdiğimizde peki ne olabilir sorusunu sordu Numan kurtulmuş. Biz dedik ki ‘söyle bir uygulamayı teklif ediyoruz esnaf camiası olarak. E-fatura kapsamına giren Esnaf ve Sanatkarlar ile ilgili belli süreli kademeli bir dönem yapalım. İlk önce diyelim ki 2019 yılında şu kadar ciro yapan esnaflar bu uygulamaya girecek. Bu uygulamaya başlandığı zaman ne eksikler görüldü bunları ortaya çıkaralım, kademeli kademeli E-Faturaya geçelim’ dedik. Numan bey bu geçişin kademeli bir şekilde uygulanmasının mantıklı olduğunu uygulamadan geri adamın atılmayacağını talepleriniz haklı diyerek notlarının aldı, ve konuyu bakanlık ile görüşeceğini ifade etti” dedi.

Dijital Tokograf Sorunları Aktarıldı
Ankara ziyaretinde, kamyon şoförlerinin en büyük sıkıntılarından biri olan ve geçtiğimiz gün yapılan eylem sonucu uygulamanın Haziran ayına kadar ertelenmesi  sorunu olan Dijital Tokograf sorununa da Ankara’da değindiklerini dile getiren Özcan “Kamyoncu ve nakliyecilerinin sorunlarını da yapılan özel görüşmede aktardık. E-fatura kapsamında takograf,  yolda fatura kesmeleri ile ilgili büyük bir tepki oldu ülke genelinde. Haklı olarak kamyoncular ve taşıma işi yapan esnaflar eylemler yaptı. Esnaf temsilcileri olarak bu sorunu biliyoruz. Yeni yılda Çanakkale’ye gelen Hazine ve Maliyeden sorumlu bakan Berat Albayrak ‘ a yaşanan bu sorunu ilettik. Yazılı olarak gerekli bakanlıklarda konu ile ilgili başvuru yapmıştık. Bülen Turan’a da konuyu aktarmıştık. Dedik ki biraz bekleyelim. Biz esnaf ve Sanatkarlar olarak Haklı olduğumuz konuda Kavga ederek değil, kendimizi ifade ederek sorunlarımızı çözmemiz lazım. 4 gün sonra Takograf ile uygulama 2024 yılına uzatıldı.6 aylık geçiş süresi verildi. Bu konu ile ilgili kamyoncu ve nakliyeci esnaflarımız rahatladı ama biz esnaf temsilcileri olarak konunun tabiî ki takipçisi olacağız. Bu konu ile de 9 şoförler Odası ile birlikte ortak rapor hazırladık ve yapılan özel toplantıda bu raporları Numan Kurtulmuş’ a ve Bülent Turan’a sunduk. Ulaştırma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı ile çalışma yapıldığını konunun çözüme kavuşturulacağı konusunda bizlere söz verildi. Bu konuda da teşekkür ediyoruz kendilerine” dedi.

Başka İllerden Gelip Çanakkale’de Kermes Yapanlara İzin Vermemeliyiz
Geçtiğimiz yıl yapılan bir çok kermes Çanakkale’de gündem olmuştu. Esnaf ile haksız rekabete giren kermes sorununun Çanakkale’de çözülmesi için Mecliste yapılan ziyarette dile getirdiklerini belirten Ünal Özcan “Bizim Çanakkale’ de yaşadığımız Çanakkale’ ye özel sorunlarda var. Ben her zaman dile getirdim yerel yönetimler ve genel yönetimler Esnaf ve Sanatkarlar ile rekabet edici Çalışma içine girmemeli. O bölgedeki yerel ve genel yöneticiler. Mevcut Esnaf ve Sanatkara faydalı olabilmek için bizler ile ortak çalışma yapmalı. Esnaf ve Sanatkarı kalkındırma adına ne yapabiliriz. Çanakkale il genelinde bizler bir yıl önce bir olay yaşadık. Kermes adı altında uygulama yapıldı. Bunu gündeme getirdik şimdide söylüyorum. Sayın Valimize sayın Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum konu çözüldü. Çanakkale’ de bu işi hallettik derken Çan ilçemizde konu yeniden ortaya çıktı. Bu işi yapanlar profesyonel bir şekilde yapıyorlar. Halka farklı mesaj veriyorlar. Ne diyorlar, yöresel ürün, geleneksel ürün, sizin spor kulübünüze şu kadar yardım yapacağız, bağış yapacağız. Belediyenizin kiralık alanının tutacağız size de bunun karşılığında şu kadar kira vereceğiz. Çan Belediyesi bizim esnaf ve Sanatkarlarımız ile hiç görüşmeden  Çanlı Esnaf ve Sanatkara hiç sormadan,  5360 sayılı kanunun 13. Maddesi  gereğince belediyeler Esnaf ve Sanatkarlar ile ilgili bir karar alacağı zaman meslek odalarının görüş ve düşüncelerini alma zorunluluğu var kanun bu. Ne yapıldı Çan’ da 10 gün Çan meydanına 53 tane ilden ürün getirildi. Spor kulübüne şu kadar yardım , belediye’ye şu kadar kira ben birlik başkanı olarak soruyorum, her yerde de soracağım.  Hiçbir şekilde de siyaset ile yakından uzaktan ilişkimiz olmaz. Bizim üyelerimizin arasında her çeşit siyasi görüşe sahip esnaf ve Sanatkarlarımız var. Bizi buraya seçerken onların haklarını korumamız için seçtiler. Bu uygulamayı meclis ziyaretinde AK Partili ve CHP’li  milletvekillerine şikayet ettim. Lütfen bu kermes ve yöresel ürün fuarlarına izin verilmesin. Esnafın temsilcisi olan bizlere sorulsun. Çandaki esnaf mağdur diyor ki bizim hakkımızı kim savunacak. Yapılan uygulama doğru mu ? Biga da böyle bir söylenti çıktı Biga Ticaret Odası ve Biga Esnaf Odası “Biga’ da böyle bir şeye izin vermeyiz. Biz Biga Esnaf ve Sanatkarını koruruz” dediler. Zaten Biga Belediye’sinin de böyle bir çalışması yok.tüm belediye başkanlarımıza söylüyorum bulundukları yerlerdeki Esnaf ve Sanatkarlara sahip çıksınlar.Bu işi yapan organizatörler Çanakkale’ye geldiklerinde benden randevu istediler vermedim. Komple bu tür organizasyonlara karşı olduğumu söyledim” dedi.

Marketler Zincirine Derhal Çare Bulunmalı
 Esnafı bitiren bir diğer konu olan AVM ve Marketler zincirine de değindiklerini belirten Ünal Özcan yasanın şart olduğunu belirtti. Özcan “Türkiye’ deki Esnaf ve Sanatkarları ilgilendiren bir konu var. Ben onların ismini üç harfli koydum.  AVM’ ler ve ayrıca tüm sokak aralarına, bütün mahalle aralarına gelen Zincir marketler anlattık. Sayın başkanım, bu konu ülkenin kanayan yarası . Bununla ilgili yasal düzenleme yapılmakta geç kalındı. İvedi olarak yasal düzenleme yapılmalı. Bunların işyeri açılışlarına sınırlamalar ve kriterler getirilmeli. Bunların sabah ve akşam açılış kapanış saatleri ile hafta sonu mesailerinin düzenlenmesi gerekli. Ayrıca mahalle ve sokak aralarına açılan zincir marketler ile ilgilide yasal düzenleme yapılmalı. Bu yetki bizde değil. Çanakkale’ deki esnafı  bu konuda inanın mahvoldu. Durum Türkiye genelinde de böyle. Bu konu ile ilgili Ticaret Bakanlığının çalışması vardı. Düzenleme yapılması gerekliliği ile ilgili herkes hem fikir. Bu konu ile ilgili düzenleme bekliyoruz. Özel toplantıda Kdv indiriminin diğer iş kollarına da sağlanması konusu,  Esnaf ve Sanatkarın sosyal haklar ve emeklilik sorunları konusunda da bilgiler verdik. Özetle sorunlarımızın tümü ile ilgili dilimizin döndüğünce bilgilendirme yaptık. Sorunları dosya halinde de yazılı olarak sunduk. Bu arada yapılan güzel düzenlemeler ile ilgilide teşekkürlerimizi sunduk” dedi.
 
Şerife Erdem