Yerli tohum başta olmak üzere kooperatif kurmakta da kararlı olan Çanakkale Belediyesi çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda Belediye Başkan Yardımcısı M. İrfan Mutluay, S.S. Çanakkale Kepez Halk Tüketim Kooperatifini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Çanakkale Belediyesi geçtiğimiz yıllarda tohum sandığı projesini hayata geçirerek, yerli tohumların kaybolmaması, ekimlerinin arttırılması ve gelecek nesillere aktarılmasını amaçlamıştı. Yaptığı tohum takas şenliği ile de ekimi yaygınlaştırmak için tohumları halkla buluşturdu.  Kooperatifçilik çalışmalarına da hız veren Çanakkale Belediyesi, geçtiğimiz aylarda, Anadolu’ya has Karakılçık Buğdayını toprakla buluşturmuştu. Kooperatifçilik alanında adımlarını sıklaştıran Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı M. İrfan Mutluay, Çanakkale’nin yerel ürünlerinin yer aldığı S.S. Çanakkale Kepez Halk Tüketim Kooperatifi satış merkezini ziyaret etti.   Mutluay, kooperatif çalışmaları ve merkezde satışı yapılan doğal ürünler hakkında bilgi aldı. Karşılıklı sohbet ortamında geçen ziyaret sonunda Mutluay, kooperatif yetkililerine çalışmalarında başarılar dileyerek; “Birlikte üretmenin ve birlikte tüketmenin güzel bir örneğini S.S. Çanakkale Kepez Halk Tüketim Kooperatifi gerçekleştirdi. Sağlıklı ve kaliteli gıdayı tarladan halka arz eden kooperatifimize başarılar diliyorum. Birlikte ve dayanışma ile her şey çok güzel olacak” dedi.
 
Karakılçık Buğdayından yapılan Ekmekler de Raflardaydı
Türkiye'de geçmiş dönemlerde ekimine son verilen ve neredeyse unutulan karakılçık çeşidi yerli buğday tohumu, Çanakkale Belediyesinin girişimleriyle Aralık ayında yeniden toprakla buldu. Esenler Mahallesinde Çanakkale Belediyesine ait 4 ayrı parselde, toplam 107 dekar araziye karakılçık buğday tohumlarının ekim çalışmaları başlatılırken daha önce ekilmiş ve biçilmiş olan Karakılçık, değirmende öğütülerek raflardaki yerini almaya başladı.
 
Şerife Erdem