Oluşan çöp ve moloz dağlarının hazin hikayesini, Federasyona bağlı derneklerin bu konudaki mücadelesini anlatan Başkan Bünyamin Nami Tonka;
“Üzeri toprakla örtülen alanda, hiçbir şey olmuyormuş izlenimi yaratılıyor fakat, Sarıçay yatağı daraldıkça daraltılıyor.” dedi.
12 KİLOMETRE BOYUNCA,
AYNI MANZARA…!
Benzeri bir değer başka Şehirde olsa, civarında ve üzerinde insanların sosyal yaşamına katkı sunacak alkış toplayan projelerin uygulanacağına vurgu yapıp şöyle dedi;
“Sarıçay, Çanakkale için bir değerdir. Katlediliyor…  
Hem de; 12 kilometre boyunca, hep aynı manzara..”  

KENT ŞURASI SAPTADI.
“SARIÇAY ELDEN GİTMİŞ..”

Gazeteniz VİTAMİN’ in, YENİ ÇÖPLÜĞÜN ADI KONDU; “ÇAY DARALTAN..!” manşeti ile dikkat çektiği içler acısı konudan, dün canlı yayında tüm Türkiye haberdar oldu.
‘a’ haber kameraları, 12 kilometre boyunca, aynı manzaranın oluştuğu Sarıçay’ ın durumunu, Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka’nnı dilinden, ekranlara taşıdı.  
Kameraman Cenk İşver ve ‘a’ haber muhabiri Vedat Sezer’ in, canlı yayın konuğu ettiği Tonka, “Görenin içini de daraltan bu yeni çöplük” diyerek söze baladı ve ekledi;
“Şehrimizi iki yakaya ayıran Sarıçay yatağının, neredeyse 3 metre daralmasına  neden olan bu durum, 12 kilometre boyunca yaşanıyor” vurgusu yaptı.
Sarıçay yatağının başladığı noktadan, Mavi Vatan diye tanımladığı deniz, yani Sarıçay’ ın Çanakkale boğazı ile buluştuğu noktaya dek, bitme noktasına geleceğinin altını çizen Tonka;
“Sarıçay yatağı, çöp ve moloz yığınları ile dolduruluyor. Böyle giderse pek yakında, sarıçay diye değil, içinde bir miktar su barındıran sarı çizgi diye anılacak..” diye konuştu.
Bir süre önce, Federasyonlarına bağlı Kent Şurası derneği bünyesinde oluşturulan ‘Sarıçay Çalışma Gurubu’ nun tespit ettiği, ‘çöp ve moloz döküm alanı’ na dönüşen bölgeye, herkesin yoğunlaşmasını isten Tonka; “Bir önemli değer elden gidiyor. Gereği derhal yapılmalı” diye ses verdi.
 Çanakkale gibi, dünyanın bildiği bir Şehrin göbeğinde, modern çöp alanları oluşturulduğunu, canlı yayında Türkiye kamuoyuna taşıyan Tonka;
“Şu sıralar sıkça tekrar ettiğimiz sözle şöyle diyeceğim;  ‘ANLATMAYA GEREK YOK, GÖRÜYORSUNUZ.. PEKİ AMA, İCAZETLİ ÇEVRECİLER NEREDE?’ “ vurgusu yaptı.
Çevrecilik adına, Çanakkale’nin özellikle yaz aylarından buyana isminin, maden karşıtlığında geçtiğini, asıl çevre felaketine ise, sessiz kalındığını, bu nedenle de Çanakkale Çevre ve Doğa Derneklerini kurduklarını hatırlatan Tonka; “Sözde değil, özde çevrecik için varız. Çevre katliamı her nerede yapılıyor ve bir türlü görülemiyor ise, bizler ‘dur’ diyen ve felaketi gören olacağız” diye konuştu.

‘a’  HABER MİKROFONUNA KONUŞTU…
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyon Başkanı Nami Tonka,  Sarıçay’ ın son durumu hakkında, canlı yayında Türkiye kamuoyunu bilgilendirdi. Şunları söyledi:
’“Bizim çevreci olma gereçlerimizden bir tanesi Çanakkale’de ki tarım arazilerinin ranta açıldığını gördük. Geçen sene bir beldemizin bütün lağımlarının denize akıtıldığını ve bu konuda bütün çevrecilerin bir şey yapmadığını gördük. Bunun üzerine neden bunlar yapılmıyor diye merak ettik. Anladık ki Çanakkale de büyük bir çevre faciası var. Bu çevre faciasının en büyük özelliği Sarıçay’ın üzerinde olduğunu gördük. Sarıçay’ın denize bağlandığı noktada ağırlıklı olarak kum alınmış ve eteklerin denize çıkması engellenmiş oldu. Bunun yanında Sarıçay’ın yatağı değiştirmek suretiyle belli yerler doldurulmuş ve bu alanlara otopark olarak kullanılmış. Yine Sarıçay’ın bazı yerlerinde doldurmalar yapmak suretiyle nerdeyse Sarıçay olmaktan çıkmış çok daraltılan bir Sarıçay olmuş. Belirli yerlerde çöpler ve molozlar atılmaya başlamış bu arada belli yerlerde depo olarak kullanılmış. Arkamızda görmüş olduğunuz böyle yerlerinde çöp olacağı hiç aklımıza gelmemişti ve bu çöp yığınları Sarıçay’ın farklı noktalarında varlığını devam ettiriyor. Bunun arka tarafında çöpler dökülmüş, molozlar dökülmüş toprak dökülmüş bu bölgesin sorumlusu olan Çanakkale Belediyesi de bir bakıma göz yummuş çünkü bu bölgede ki cezai uygulamayı yapacak olan onlardı. Bizim yapmış olduğumuz incelemeler sonucunda 22 Kasım 2000 tarihinde yapılmış protokol gereği bu bölgeler Çanakkale Belediyesi’nin kontrolünde olacak bölgelerdir. Buralara moloz dökülürken Çanakkale Belediyesi ne iş yapıyordu. Bunlara neden müdahale etmedi ve bu molozlar döküldükten sonra hemen görüyoruz ki üzerleri toprak ile gömülüyor. Toprakla gömüldükten sonra sanki orada hiçbir şey olmamış güya ama Sarıçay daraltılmış oluyor. Bu daralma uygulaması nedeyse Atik hisar Barajı’na kadar devam etmiş yaklaşık 12 bin kilometrelik alanda bir facia var. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yeterince hemen müdahil oldular. Şuan yoğun bir çalışma içindeler inşallah çok yakında bu çalışmaların sonucunu göreceğiz. Sarıçay bir bakıma kanalizasyonun aktığı çöplerin atıldığı yer olmaktan çıkacak diye düşünüyorum.“
Cuma Deren