Bu yıl 105.’si gerçekleştirilecek olan 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin  Yıl Dönümü etkinliklerinin Koordinasyon Toplantısı, Çanakkale Valiliği ve Tarihi Alan Başkanlığı koordinasyonunda Kültür ve Turizm Bakanı  Mehmet Nuri Ersoy Başkanlığında gerçekleştirildi.

Birinci Dünya Savaşı'ndaki pek çok cephe ve muharebe alanları arasında, tarafları en çok etkileyen, bugün de dünya tarih literatüründe en çok anılan cephe olan Çanakkale'de, dünya denizlerine çıktığından bu yana hiç yenilmeyen, bu özelliğiyle de "yenilmez armada" olarak tarihe geçen İngiliz donanması ağır bir yenilgiye uğratıldı. İngiltere, Fransa, İtalya'nın sömürge ülkelerinden getirdiği milletlerin çocuklarını savaşa sürmesinin yanı sıra kara, deniz ve hava kuvvetlerinin ilk kez kullanılmasıyla da özel bir öneme sahip Çanakkale'de dünya muharebesi yaşandı. Bu neden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımı ile her yıl geniş kapsamlı etkinliklerle 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin  Yıl Dönümü kutlanıyor. Öteki tarafta ise Anzac’ların  karaya çıkmasının yıldönümü dolayısı ile Anzac torunları da 24-25 Nisan Tarihlerinde tören düzenleniyor. Bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlanacak olan 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 105.  Yıl Dönümü kutlanacak.
Her yıl binlerce kişinin katılımı ile   18 Mart ve 24-25 Nisan  tarihlerinde yapılacak etkinliklerin  koordinasyon toplantısı Kültür ve Turizm Bakanı  Mehmet Nuri Ersoy Başkanlığında Çanakkale Valiliği ve Tarihi Alan Başkanlığı koordinasyonunda gerçekleşti. Gerçekleştirilen koordinasyon toplantısına  Çanakkale Velisi Orhan Tavlı, Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemır, Eceabat İlçe Kaymakamı Hasan Ongu, Tarihi alanda bulunan kurum yetkilileri, ve Jandarma temsilcileri katıldı. Koordinasyon toplantısında önce Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir bir sunum gerçekleştirerek önceki yıllarda gerçekleştirilen törenlerden bahsederek alanlarda yapılacak çalışmalar ve gerçekleştirilecek gösteriler hakkında bilgiler verdi. Kaşdemir, tören sahaları, şehitliklerin durumu, ve alınan tedbirlere yönelik de detaylı bir sunum yaptı. Vali Orhan Tavlı ise güvenlik önlemler ve Şehirdeki diğer programlar hakkında bilgiler verdi. Otuz yakın kurum temsilcilerinin katıldığı toplantıda, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin  105. Yıl Dönümünde gerçekleştirilecek törenlerin güvenliği ve etkinlikler hakkında fikir alışverişinin yapılmasının ardından sona toplantı sona erdi.
 
Cuma Deren