Çanakkale Belediyesi ve S.S. 18 Nolu Şehir İçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, artan nüfus ve büyüyen kentin ihtiyaçları doğrultusunda kent içi toplu taşıma filosunu genişletmeye devam ediyor. Bu kapsamda filoya dahil olan tümü engelli kullanımına uygun 10 yeni araç, Cumhuriyet Meydanında düzenlenen etkinlikle vatandaşlara tanıtıldı.

Büyüyen kente oluşan yeni merkezler, nüfusun hızlı bir şekilde artması ile zaman zaman ortaya çıkan ulaşım sıkıntısına çözüm için Çanakkale Belediyesi ve S.S. 18 Nolu Şehir İçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, tümü engelli kullanımına uygun 10 yeni aracı filosuna dahil etti. 8,5 metre uzunluğunda 68 kapasiteli 2019 model yeni araçlar kentin ulaşım sorununa çözüm olacak. tümü engelli kullanımına uygun 10 yeni araç,   Cumhuriyet Meydanında düzenlenen etkinlikle vatandaşlara tanıtıldı. Araç tanıtım törenine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, birim müdürleri, S.S. 18 Nolu Şehir İçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Hasan Ateş ve üyeleri ile vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından S.S. 18 Nolu Şehir İçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Ateş, filoya katılan yeni araçlara ilişkin bilgiler verdi. Ateş; “Çanakkale'de minibüsten halk otobüslerine geçişi, Belediye Başkanımız Sayın Ülgür Gökhan'ın teşvikleri ve destekleri ile 2006 yılında gerçekleştirilmiştir. Bunun ne kadar doğru bir karar olduğu, toplu taşımayı kullanan yolcu sayısının nüfusa yüzde 36'lık oranı ile Türkiye'nin en yüksek oranı olması nedeni ile tescillenmiş olmaktadır” dedi.

Araçlarımızı Yeniliyoruz
 Ateş konuşmasının devamında “Kooperatif olarak, halkımıza daha kaliteli hizmet verebilmek için  başkanımıza verdiğimiz sözün arkasında durarak, 10 aracımızı yenilemiş bulunuyoruz. 2006 yılında kurulan hat güzergahları, kentin sürekli büyümesi ve yeni cazibe merkezleri oluşması nedeni ile  hat rotasyon kullanım yoğunluğu olan  şehir merkezlerinde durakta bekleme sürelerinin  kısaltılması, aktarmaların süresinin uzatılarak  uzun ve verimsiz hatların kısaltılması yolu ile  vatandaşın ve biz hizmet üretenlerin memnun olacağı revizyona ihtiyaç duyulmaktadır.  Belediye Başkanımız da bu görüşe destek vermektedir. Belediye Başkanımızın verdiği direktif ile  ve el birliği ile vatandaşa verebileceğimiz bu kolaylığı gerçekleştirmeye çalışacağız. Araçlarımız 6 ayda bir salgın hastalıklara karşı ilaçlandırılmaktadır. Her yıl tüm kaptanlarımıza öfke kontrol eğitimi verilmektedir.  Her gün kaliteyi arttırmak için araç yenilemesi ve hizmet üretilmesi için kaliteli kaptanlarımızın  çoğalması için çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Ulaşım Filomuzu Daha da Gençleştireceğiz
Törende konuşan Başkan Gökhan ise yeni araçlar hakkında bilgilendirmede bulunarak “10 tane 8,5 metrelik ilave araç alındı. Daha önce bu araçlardan iki tane alınmıştı.  Bunlarla beraber 12 tane oluyor.  Araçlarımızda 25 tane oturmak için koltuğu var.  40 kişi de ayakta olmak üzere toplam 68yolcu  kapasiteli. Araçların hepsi  2019 model.  Bizim daha önce 7 metrelik otobüslerimiz vardı. Bunların kapasitesi 46 kişiydi. Bu yeni otobüslerle kapasite baya bir yükselmiş oldu.  Yeni yasaya göre araçların engelli tipi olması gerekiyor ki engelli tipi olmayan bir üretim yok artık.  Alçak tabanlı, otomatik şanzımanlı  ve Euru 6 çevre dostu motorlu.  Bunları almamız ile birlikte Otobüs filomuzun yaşı  9.2’den 7.9’a düştü.  Yani artık araçlarımız da gençleşiyor.  Bu süreç devam edecek. Çünkü elimizdeki Halk Otobüsü  33 tane 7 Metrelik aracımız kalmış. Buna mukabil 12 tane 8,5 metrelik, 6 tane de 9 metrelik aracımız var.  52 tane de 12 metrelik olmak üzere Halk Otobüsü sayımız 103.  Dolayısı ile bu otobüslerimizin sayısı da yenilendiği zaman, Otobüslerimizin yaş sınırı düşmüş oluyor. Hedefimiz kalan 33 otobüsü de bu şekilde genç ve sağlıklı  bir filoya erişmek” dedi.
 
Başkan Gökhan Konuşmasının devamında “Kent Büyüyerek genişliyor, hizmet alanları çoğalıyor. Dolayısı ile Otobüslerimiz de çoğaltmakta fayda var.  Ama çok büyük otobüs de bu kentin konumu itibari ile  büyük otobüslerin olmasında sakınca var.  Bu tür 8,5 metrelik otobüsler, en ideal, en pratik taşıma araçları. En azından bunlar da konforlu.  Dolayısı ile her hatta ve her yola girip çıkma imkanı var.  Buna bağlı olarak da tasarruflu oluyor. Çünkü bazı hatlarda araçların yolcuları  dolu olmuyor. Dolayısı ile saatlere göre, durumlara göre  bu tür otobüslerin kullanılmasında yarar var.  Sonuçta tasarruf yapmamız da gerekiyor. Çünkü Otobüslerin maliyetleri elinde olmadıkları şekilde artıyor. Akaryakıt artıyor, bunların bir çoğu ithal malı ve enflasyona göre değerlendiriliyor. Yedek parçalar, servis ücretleri keza artıyor.  Bütün bunlar otobüslerin maliyetlerinin üzerine koyuyor.  Otobüs bilet fiyatlarını istediğimiz gibi arttıramıyoruz. Arttırıyoruz Ama,  kullananlar açısından sıkıntı. Yüksek bir maliyet ve özellikle öğrenciler bu konuda şikayetçi haklı olarak” dedi.
 
Ayın Şoförleri Seçilecek
S.S. 18 Nolu Şehir İçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi tarafından, toplu taşıma hizmetinde çalışan şoförleri daha iyi hizmet sunmaya teşvik etmek amacı ile ayın şoförü uygulaması başlatıldığını belirten Başkan Gökhan; “Kooperatifimiz, ayın şoförü uygulamasına başladı. Buradaki kıstas, güzergah ve sefer saatine uyan, kılık kıyafetine dikkat eden ve yolcu ile iletişimi iyi olan şoförler. Çanakkale Belediyemiz, Kepez Belediyesi ve kooperatifimiz tarafından oluşturulan seçici kurul tarafından tespit edilen 2 şoförümüz ayın şoförü seçilecek” dedi.
Konuşmaların ardından Başkan Gökhan, seçici kurul tarafından belirlenen ayın şoförleri Canan Göçmen ve Bülent Güven'e ödüllerini verirken, ayrıca toplu taşımada 15. Yılını doldurarak emekliye ayrılan Fedat Ersoy ve Cahit Ünal'a da Çanakkale seramiği takdim etti. Başkan Gökhan tören sonunda kent içi toplu taşıma filosuna yeni dahil olan araçları inceleyerek, bilgiler aldı.
 
İsmail Şen