Yerele Basının Sorunlarına Değinerek “Desteklerin Adil Dağıtılmasında Yarar Var” Dedi
10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü dolayısı ile Çanakkale Belediyesi, kentte faaliyet yürüten gazetecilere yönelik bir kahvaltı programı gerçekleştirdi. Kahvaltıya katılan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Gazetecilerle bir araya geldi. Gazetecilerin karşılaştığı sorunlar ve yerel basının sorunlarına değinen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  gazetelere verilen desteklerde adil eşitliğin önemli olduğunu vurguladı.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü dolayısı ile Çanakkale Belediyesi tarafından kentte faaliyet gösteren gazetecilere yönelik her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen kahvaltı programı bu yıl da gerçekleştirildi. Parion Otelde gerçekleştirilen Kahvaltı programına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay ve gazeteciler katıldı.  Kahvaltı programında bir açıklama yapan Başkan Ülgür Gökhan “Bence 10 Ocak çok önemli bir gün. Çünkü Basın, bizlerin, toplumun haber alma hakkını kullanmasına fırsat veren bir kurum aslında. Dolayısı ile özellikle Çalışan Gazeteciler, yani, muhabirler, foto muhabirleri ve diğer muhabirler, çok önemli ve kutsal bir görev yapıyor. Bu vesile ile ben siz değerli muhabirleri ve onlara iş veren gazetecilerin gününü kutluyorum. Gerçekten zor bir iş yapıyorsunuz. çünkü herkese yaranmaya çalışıyorsunuz ama hiç kimseye yaranamıyorsunuz. Yetmediği gibi bir de kendinizi tehlikelere atıyorsunuz. Özellikle savaş alanlarında, eylem alanlarında,  hatta biliyorsunuz en son bir muhabirin gözü yaralanarak görmez hale geldi. Bunun yanı sıra çatışma ve savaş alanlarında görev yapan muhabirler de hayatlarını riske atıyor. Yerelde de gece gündüz demeden çalışıp çaba gösteriyorsunuz” dedi.

İşiniz Çok Zor
Başkan Gökhan Konuşmasında Gazetecilerin yaşadığı zorluklara değinerek “Bir başka tehlike ise, yaptığınız görevlerden olayı çeşitli nedenlerle ceza evlerine atılıyorsunuz. Ceza evlerinde de yeriniz hazır ve orda çile dolduruyorsunuz. Sadece bu hükümet döneminde değil, geçmişten beri olan bir şey. Padişahlık döneminde bile sürgünler, ceza evleri var.  Doğruyu söyleyeni 9 köyden kovarlar derler. Siz kovulmakla kalmıyorsunuz sürgün ediliyorsunuz. O yüzden gerçekten işiniz zor” dedi.

Gülme Hakkımız Elimizden Alındı
Eskilerin güldüren siyasi polemikleri de hatırlatan Başkan Ülgür Gökhan, artık siyasetteki o gülme hakkının kalmadığını belirterek “Eskiden bir gülme hakkımız vardı, şimdi gülme hakkımızı da elimizden aldılar. Biliyorsunuz komedyenlerimiz çeşitli hicivler yapıyorlardı. Demirel, Ecevit, Özel, Erbakan hicvedilirdi. Bunları o dönemde hepimiz yaşadık. Ama artık o esprileri yapma şansı da kalmadı. Çünkü o espriyi yapan kişi önce polis, sonra savcı arkasından da ceza evine gönderiliyor. Dolayısı ile bu hakkımız da elimizden alındı. Karikatüristler, karikatür çizemez hale geldi. Sonra da demokrasi var diyoruz. Bence demokrasi bu ülkede yok. Çünkü bizim demokrasi anlayışımız farklı.  Demokrasi bir toplumsal uzlaşı ve toplumsal meseledir.  Ortaya konulan haberler var ve bunun tersini ispat etmeye çalışanlar da maalesef eziyet çekiyor ya da cezalandırılıyor. Dolayısı ile burada gerçekten gerçek anlamda Gazetecilik yapmak isteyenler, toplumu haberdar etmek isteyenler, çok zor şartlarda görev yapıyorlar” dedi.

İktidara Karşı Gazetecilik Yapmak Zor
Başkan Gökhan, konuşmasının devamında İktidar ve Muhalefete yönelik yapılan Gazetecliğe yönelik de açıklamalarda bulunarak “Muhalefete karşı Gazetecilik yapmak kolay. Hatta alkışlanıyor bile.  Ama İktidara karşı gazetecilik yapmak, oradaki yanlışları ortaya koymak, soru sormak gerçekten zor ve cesaret isteyen bir iş. Bu cesareti gösteren herkesi ayrı ayrı kutluyorum. Çünkü özellikle toplum hizmeti yapan bizler, halka hesap vermek zorunda olan insanlarız. Elbette basın buradaki eksikleri görüp yazdığında, buna kızmaya hakkımız yok. Çünkü biz hesap vermek zorunda kaldığımız için memnuniyet duymamız lazım. Bizim yanlışımızı görerek halkı ve bizi haberdar etmek bizim için çok önemli” dedi.

Desteklerin Adil Dağıtılmasında Yarar Var
Yerel Basının sorunlarına da değinen Başkan Gökhan, özellikle desteklerin eşit dağıtılması gerektiğini vurgulayarak “Yerel Gazete konusuna gelecek olursak, maalesef, yerel gazetelerimizin ayakta kalmaları için yeterince desteklenmiyor. Basın İlen Kurumu da garip garip talep ve isteklerde bulunuyorlar.  Zaten yerel Gazetelerin eti ne, budu ne ki. Burada 150 bin nüfuslu, bilemedin ilçeleri ile beraber  250 nüfusluk bir kitleye hitabet ediyor. Burada zaten sanayi yok, doğru düzgün iş hayatı yok, reklam gelirleri düşmüş durumda ve yerel Gazeteler bu şekilde hayatlarını idame ettirmeye çalışıyorlar.  Burada ne yapılır? Ben bilmiyorum. Ama eşitlik ilkesi çok önemli.  Devletin, Basına olan olanaklarının adilane dağıtılmasında yarar var. Öteki türlü yerelde, çok sağlıklı yayın politikası yapmamız beklenemez” dedi.

Yılın Ödülü Mustafa Suiçmez’e Verildi
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan konuşmasının ardından Belediye tarafından her yıl bir gazeteciye verilen hediyeyi Demirören Haber Ajansı Muhabiri Mustafa Suiçmez’e  takdim etti.  1984 Muğla Yatağan Doğumlu Mustafa Suiçmez, Mesleğe 2008 yılında Yatağan Yeni Gündem Gazetesinde mesleğe başladı. Yeniasır, Habertürk ve Takvim Gazetelerinin muhabirliğini yaptı. 2012 yılında Muğla’dan Çanakkale’ye Gelen Mustafa Suiçmez, Boğaz Medya Bünyesindeki Burası Çanakkale Gazetesinde bir dönem Muhabirlik Ardından Yazı İşleri Müdürlüğünü yaptı. Suiçmez, 7 yıldan bu yana da Demirören Haber Ajansında mesleğini sürdürüyor.   Çanakkale Belediyesi tarafından her yıl verilen, yılın emekçi gazetecisi ödülü bu yıl Mustafa Suiçmez’e verildi.
 
Cuma Deren