Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, ‘Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik’ Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Her isteyenin istediği yapı işine girmesine engel olacak yönetmelik ile müteahhitler sınıflandırılıyor. Bu kapsamda uygulama ile ilgili Tüm şehirlerde bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, kentte faaliyet gösteren Müteahhitlere bilgi veriyor. Bu kapsamda Çanakkale Müteahhitler birliği tarafından düzenlenen 2019’un son toplantısına konuk olan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat ve Yapı Denetim ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürü Ekber Düzci, yönetmelik hakkında müteahhitlere bilgi verdiler.

Yapı müteahhitleri için yeni bir dönemi başlatan yönetmelikle özel sektörde yapım işlerini yüklenecek müteahhitler için belirli ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterliklere sahip olması koşulları aranıyor. Ülkedeki yapı stokunun yüzde 95’ini inşa eden özel sektöre inşaat yapan yapı müteahhitleri 9 sınıfta gruplandırılıyor. Her firma kendi müracaatını yapabiliyor. Firmaların belgesi bakanlığın il müdürlüklerince denetleniyor. Resmi Gazete’de yayımlanan Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik maddesine göre; başvurular müdürlükçe belge numarası işlem süresinde sonuçlandırılıyor. Bu süre azami 15 gün olarak belirlendi.  Müteahhitlik yeterlilik sistemi, temelde firmaların mali göstergelerini esas alıyor. Sistem, firmaların belge başvurularından önceki son 3 yıl içerisindeki bilanço oranlarına bakılarak ele alınıyor.  Firmanın mali durumu; cari oran, öz kaynak oranı ve borç oranı olmak üzere 3 farklı bilanço göstergesi kullanılarak değerlendiriliyor. Firmanın mali yeterliği banka referans mektubuyla da destekleniyor. G ve H grubundaki firmaların deneyim sahibi oldukça grubu da yükseltilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan bu genelge hakkında İl Müdürlükleri de bilgilendirme çalışmaları gerçekleştiriyor.  Bu kapsamda  Çanakkale Çevre ve Şehircilik Müdürü Ömer Bolat ve Yapı Denetim ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürü Ekber Düzci Çanakkale Müteahhitler  tarafından düzenlenen tolantıya katılarak, birliğe üye yapı Müteahhitlerine Genelge ile ilgili bilgi verdiler. Müteahhitler Birliği Toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına Müteahhitler Birliği Başkanı Hakan Vural, Çevre ve Şehircilik Müdürü Ömer Bolat,Yapı Denetim ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürü Ekber Düzci ve  odaya bağlı müteahhitler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Müteahhitler Birliği Başkanı Hakan Vural ekonomik sıkıntıların yaşandığı dönemdeki inşaat sektörünün sorunlarına değinerek “Ülkemiz inşaat ve yapı sektörünün gelişmesinde çevreye duyarlı, yaşanabilir kentler yaratılmasında  özel ve kamu paydaşlarının katıldığı bu toplantıyı bir aile toplantısı olarak değerlendiriyorum.  2018 yılında rahip polemiği ile başlayan türbülans tüm sektörleri ve özellikle  inşaatı derinden etkilemiştir. Finansal tablolardaki istikrarsızlık, döviz fiyatları, enflasyon, yüksek faiz, küçük hatta negatif büyüme, tüm ülkenin gelirini düşürmüş, karamsarlığa yol açmıştır.  Bu alanda en çok sopa yiyen de maalesef İnşaat Sektörü, dolayısı ile biz olduk. Konut Kredi faizlerinin yüksekliği, bankaların reel sektöre açtıkları kredileri dondurmaları veya geri çağırmaları, bölgemizdeki veya dünyadaki belirsiz risk ve dengesizlikler.  Tüm tüketicilerin davranışlarını olumsuz etkilemiş ve satış yapmamıştır. Maalesef ülkemizde ve hatta şehrimizde tamamlanamayan inşaatlar Tüketici gözünde  güveni tabiri caizse paspas etmiştir. Yeni yıl ile birlikte Cumhurbaşkanımızın emir ve direktifleri ile beraber düşen faizler  Kamu bankalarının 0,9 faizle konut teşvik kredisi  sektörün biraz nefes almasını sağlamıştır.  Bizim gözlem ve beklentilerimiz, gelecek yılın, yaşadığımız yıldan daha verimli ve bereketli olacağı yönündedir. Şu anda talep ve tercih alanında ilimiz, çevre illerden pozitif ayrışmakta. Konutlarımız azami 500 bin TL gurubunda talep bulmaktadır. Bu talebin, eşsiz bir coğrafyada medeni nisanların yaşadığı şehre sahip olmamız Vali, Belediye ve tüm mülki kurumların  basiretli insanlar tarafından yönetildiği gerçeğine  dayandırmaktadır” dedi.

Uygulamada Sıkıntılar Hissediyoruz
Bakanlık tarafından yayınlanan genelgeye de değinen Birlik Başkanı Hakan Vural “Müteahhitlerin sınıflandırılması uygulaması, sektör için elzem olduğunu görmekte ve değerlendirmekteyiz. Lakin uygulamada bazı sıkıntıların da olduğunu hissediyoruz. Kriterlerde son 15 yıl, son 5 yıl ve kat sayılarının yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca iş bitirme belgelerinde istenen  Noter sözleşmelerinin m2 biriminin çok sınırladığını bizzat yaşamaktayız. Kurumlar arası  iş bitirmemekte kararlı farklı değerlendirmesi de zayiatın bir parçası olarak görmekteyiz. Bunları çekince ve sıkıntı olarak ortaya koyuyoruz. Endişemiz, gerçek ölçeğimize  tane alamayacak olmamız. Bu sıkıntı çeşitli firmaların ödemeler yapıp onların karnesinden istifade edilecek  ciddi bir alana inşallah kaymaz. Temennimiz ilgili sınıflandırmada mali ve iç tüzükteki kriterlerin de devreye girmesi ile sağlıklı kurul ve kişilerin bu işi yapması ve sektörün itibarını ve hassasiyetini tekrar kazanılmasıdır. Bu konuda herkesin desteğini bekliyoruz” dedi.

Bu Uygulamayı Faydalı Hale Getirecek Olan Bizleriz
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat ise gerçekleştirdiği konuşmasında uygulama hakkında bilgiler vererek “Biz kurumsal olarak her şeyden önce  meslek icabı sizin gerçek bir paydaşınız, her zaman  rahatlıkla başvurabileceğiniz, her türlü sorun ve sıkıntılarınızda  her zaman yanınızdayız.  Yapı sektörü bir diğer ismi ile İnşaat sektörü Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin amiral gemisi gibidir. En az 2 bin kalemi sektör bazında ilgilendiren bir alan. Bu da bize şunu gösteriyor, Bu mesleğin içinde yıllardır varız ve geldiğimiz süreçte  eskiden sadece bina, inşaat gibi şeyler konuşulurdu. Artık öyle değil. Sektör sürekli kendini yenilemekte ve gelişmekte. Yani bundan 10 sene öncesine göre sınıf atlamış durumdayız.  Hem geometrik bakımından hem de bugünkü kütle hacim bakımından  ve Mühendislik bakımından baktığımız zaman iyi bir performansa doğru gidiyoruz. Yapısal açıdan Tüketiciyi artık ev alan değil, gerçek bir tüketici formülü ile karşılaşıyor. Sadece yapısal değil, kaliteli bir yapı isteyen bir tüketici ile muhatap olmaktayız.  Bu da bizi neye zorluyor? Yapı Manasında kalite,  fiziki yapı, çevreye duyarlı mekanlar yapmamızı sağlıyor. Bu da neyle oluyor? yöresel koşullarımızı zorlayarak, kullandığımız malzemelerden daha kaliteli malzeme kullanarak iyi bir mühendislik, iyi bir mimari çizimi gerektiriyor. Bunun da en önemlisi mesleğimize saygı duyarak, yetkin bilginin ahlak bilgisinin tezahür etmektedir. Bu da hem meslek hem de uygulama açısından büyük sorumluluk yüklemektedir. Biz kurum olarak, biliyorsunuz ki son 10 yılda mevzuatlar sürekli gelişiyor. Bu yapı kayıtları ve kayıt edilmesi sitemi de  geçici belge ile 2015 yılından beri devam eden kayıtlar, ciddi manada sisteme geçmekte. Bunda durumlar tabi ki aksayabilir ama bunu faydalı hale getirecek yine bizleriz” dedi.
 
Cuma Deren