Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Yönetim Kurulu olağan toplantısı Vali Orhan Tavlı ve Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı’nın katılımı ile Lapseki ‘de gerçekleştirildi. Güney Marmara Kalkınma Ajansının 2019 yıllık programına göre tamamlanmış olan proje ve etkinliklerin yanı sıra Çanakkale ve Balıkesir’de 2020 yılında yapılması planlanan yeni yatırım ve projeler konuşuldu.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA)'nın Aralık ayı olağan Yönetim Kurulu Toplantısı, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Balıkesir  Vali Ersin Yazıcı'nın başkanlığında Lapseki’de gerçekleştirildi.  Lâpseki Kaymakamlığı toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Vali Orhan Tavlı, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı,  Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Çanakkale İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ve GMKA Genel Sekreter Vekili Abdullah Güç ile Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı. Toplantıda Güney Marmara Kalkınma Ajansının 2019 yıllık programına göre tamamlanmış olan proje ve etkinliklerin yanı sıra Çanakkale ve Balıkesir’de 2020 yılında yapılması planlanan yeni yatırım ve projeler masaya yatırıldı. Güney Marmara Kalkınma Ajansı aracılığıyla gerçekleşen çalışmaların, yeni yılda da hız kesmeden devam etmesi konusunda görüş birliğine varıldı.
Çanakkale’ye yapılan yatırımların konuşulduğu toplantıda söz alan  Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu da 2022 yılında bitmesi tamamlanan 1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili düşüncelerini dile getirdi. Çanakkale Köprüsü ile bölgenin vizyonunun  değişeceğini belirten Selçuk Semizoğlu  “Bölgemizin değil ülkemizin son dönemlerdeki büyük ölçekli yatırımları arasında yer alan 1915 Çanakkale Köprüsü daha tamamlanmadan bölgemizde çok ciddi bir hareketlilik başlattı. Tamamlandıktan sonra bölgemizin vizyonunun tamamen değişeceğine ve rekabette ilimiz için büyük avantajlar yaratacağına inandığımız bu büyük yatırımı, Çanakkale Valimiz Sayın Orhan Tavlı ve Balıkesir Valimiz Sayın Ersin Yazıcı ile beraberindeki heyetle ziyaret ettik. Karayolları Bursa Bölge Müdürümüz Sezgin Küçükbekir’den yapım süreci hakkında detaylı bilgi aldık. Devletimizin bölgemize verdiği önemin farkındayız, bizlerde iş insanları olarak üzerime düşeni yapmalı, yani daha çok üretmeliyiz” dedi. 
Yapılan fikir alış verişlerinin ardından Toplantı, gündem maddelerinin görüşülerek karara bağlanmasıyla son buldu.

Dünyanın En Büyüğü Olacak Köprü İnşaatına Ziyaret
Yapılan toplantının ardından Vali Orhan Tavlı, Balıkesir Valisi Orhan Yazıcı ve Güney Marmara Kalkınma Yönetim Kurulu Üyeleri tamamlandığında dünyanın en büyüğü olacak 1915 Çanakkale  Köprüsü ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenerek yapılan ve yapımı süren projeler ziyaret edildi. Gerçekleştirilen ilk ziyaret ise  1915 Çanakkale Köprüsü inşaat alanı oldu. Lapseki Kaymakamı Tahir Şahin ve Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz’ın da bulunduğu incelemede Vali Orhan Tavlı, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve beraberindekiler, Karayolları Genel Müdürlüğü Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bursa Bölge Müdürü Sezgin Küçükbekir’den köprü çalışmaları hakkında bilgi aldılar. Kasım 2019 sonu itibariyle 32 kule bloğundan oluşacak olan asma köprü Asya ve Avrupa kulelerinin ilk 7 kule blok montajı tamamlanan köprü inşasında ayrıca biten Asya ve Avrupa yaklaşım viyadüğü ayak temelleri de yerinde incelendi. Gezide 1915 Çanakkale Köprüsünün Türkiye ekonomisinin en gelişmiş bölgesi olan ve nüfusun önemli bir bölümünün yaşadığı Marmara ve Ege Bölgelerindeki limanlar, demiryolu ve hava ulaşım sistemlerinin karayolu ulaşım projeleri ile entegrasyonunu sağlayacağı konusunda bilgi verildi.
 
18 Mart 2022'de tamamlanacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü pazarlara olan mesafeyi kısaltarak Çanakkale’nin tarım ve ticaretine büyük bir katkı sağlayarak tarihi kültürel ve doğal güzelliklere sahip Çanakkale’nin ekonomisine büyük bir canlılık getireceği dile getirildi.

Meslek Lisesinde İncelemeler
GMKA Yönetim Kurulu olağan toplantısının ardından Vali Orhan Tavlı, Lapseki Kaymakamlığı Proje Ofisi tarafından hazırlanan, GMKA tarafından desteklenen Lapseki İÇDAŞ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından yürütülen “Lapseki Geleceğini Şekillendiriyor” projesi kapsamında, Lapseki İÇDAŞ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal Teknolojisi Alanında oluşturulan Fiber CNC Lazer Kesim Atölyesinde incelemelerde bulundu. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Karayolları Genel Müdürlüğü Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bursa Bölge Müdürü Sezgin Küçükbekir, Lapseki Kaymakamı Tahir Şahin, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, GMKA Genel Sekreter Vekili Abdullah Güç ve Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu’nun da bulunduğu incelemelerde Vali Orhan Tavlı’ya okul müdürü Boray Geçgil tarafından “Lapseki Geleceğini Şekillendiriyor” projesi hakkında bilgi verildi.
2019 - 2020 eğitim - öğretim yılında Lapseki İÇDAŞ ÇİB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde GMKA tarafından desteklenen proje kapsamında kurulan Fiber CNC lazer kesim makinesi atölyesi ile öğrenciler CNC Lazer Kesim Operatörü olarak yetişerek mezun olacak, bununla birlikte bölgemizdeki sanayiciler ve küçük esnaflar bu cihazın vereceği hizmetten yararlanacak. Lapseki İÇDAŞ ÇİB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde GMKA tarafından desteklenen proje kapsamında kurulan Fiber CNC lazer kesim makinesi atölyesinde, Çanakkale merkezinde faaliyet gösteren dekoratif ürün peyzaj tasarımı yapan bir firmaya dekoratif ürünler, Çanakkale OSB ve Biga da faaliyet gösteren firmalara paslanmaz ve aynı ölçülerde siyah sac kesimleri yapılıyor. Öğrenciler, GMKA tarafından desteklenen proje kapsamında hem uygulamalı eğitim alacak, hem de kazanç sağlayacak.
 
Cuma Deren