Siyasi, ekonomi ve toplumsal krizlerin yaşandığı ülkemizde yükü artan hatta Yerel Yönetimlerin önemine değinmek amacı ile Çanakkale Belediyesinin de desteklediği ’Yerel Demokrasi’ konulu söyleşisi gerçekleştirildi. Araştırmacı Yazar Ali Mert Taşçıer ve Gazeteci Yazar Kadri Gürsel'in konuşmacı olarak katıldığı söyleşide Yerel Yönetimlerin önemine değinildi. Gazeteci Yazar Kadri Gürsel, günümüzde Demokrasinin yaşadığı yegane yerlerin yerel yönetimler olduğunu belirtirken, Araştırmacı Yazar Ali Mert Taşçıer ise yerel demokrasinin olabilmesi için Yerel yönetimlerin şart olduğunu belirtti.
 
Türkan Saylan Sosyal Tesislerinde düzenlenen söyleşiye Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Eşi Hale Gökhan, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, Çanakkale Baro Başkanı Avukat Bülent Şarlan ve çok sayıda kentli katıldı. Söyleşide Ali Mert Taşçıer ve Kadri Gürsel, yerel yönetimler ve ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmacılar Gazeteci Yazar Kadri Gürsel ve Araştırmacı Yazar Ali Mert Taşçıer düzenlenen söyleşide yerel yönetim ve demokrasisinin ülke demokrasisine giden yolda önemine değindiler.

Siyasi, ekonomi ve toplumsal krizin yaşandığı ülkemizde Yerel Yönetimlerin büyük önem taşıdığını belirten Gazeteci Yazar Kadri Gürsel “Yerel demokrasinin tezahürü yaşanıyor. Bundan daha iyi mekanın olabileceği kanaatinde değilim. Türkiye’de sadece ekonomik değil, siyasi ve yönetememe krizi var, toplumsal bir kriz var. Türkiye’nin bütün sorunları birer krize dönüşmüş halde. Bu bağlamda yerel demokrasi ve yönetimler büyük bir önem kazanıyor. Ne yazık ki ülkemizde bugün demokrasinin yaşatılabildiği yegane alanlar yerel yönetimler olarak kaldı. Geçmişte sorunlu bir demokrasi vardı merkezi yönetim açısından baktığınızda bugün bir demokrasi yok. Muhalefetin kazanmış olduğu belediyelerde demokrasi yerel düzeyde yaşatılıyor. Demek ki demokrasinin yaşatılması açısından yerel yönetimlerde demokrasi çok önemli. Bu açıdan bakmamız lazım. Çanakkale belediyesi de bunların başında yer alıyor” dedi.

 Yerel Yönetimlerin yapacağı Çalışmalara değinen Araştırmacı Yazar Ali Mert Taşçıer ise  “Bir dönem Türkiye’de demokrasi için yeni Anayasa şart. Bu ülkede 1961 Anayasası vardı. Dünyanın en iyi Anayasalarından biri idi. Ancak Türkiye’ye demokrasi gelmedi. Yerel yönetimlere daha fazla yetki ve sorumluluk verirseniz demokrasi gelir. Tek başına bir Anayasa’yı kahramanlaştırmak yetmiyor. Ancak, yerel yönetimlerin yetkisini ve aynı oranda mali gücünü arttırıyorsunuz, küçük tek adamlar çıkmaya başlıyor.  Demek ki bunun birde kültürel boyutu var. Bu kültürel boyutu atlamamak gerekiyor. Yerel yönetimler, yerel demokrasi için olmazsa olmazdır. Bu kültürel birikimi sağlayacak yerler, demokrasinin motor gücü sağlayacak yerler yerel yönetimlerdir.  Yerel yönetimlerin çok önemli bir özelliği var. ‘Mahalli Müşterek İlişkileri Halkın Seçtiği Organlar Vasıtası ile Yerine Getiren Birimlerdir’. Yani yerel olacak, ortak ihtiyaç olacak, müşterek olacak ve halkın seçtiği organlar vasıtası ile bunlar yerine getirilecek… Bu 3 temel unsuru elimize aldığımıza zaman doğal olarak ‘halk, yereldeki yöneticinin ne yaptığına bakarak geneli değerlendirir’. Böyle bir tablo ortaya çıkıyor. Belediye Başkanı sırtına heybeyi almış Karakılçık buğdayı ekiyor. Buradan yetişen buğdayı alıp kreşlerde, yardım götürdüğü unsurlarda ekmek olarak kullanacak. Çiftçi, yereldeki belediyesi hangi partide ise iktidara geldiğinde de bu politikaları devam ettireceğini düşünür. Bu hizmet boyutu, ancak birde demokrasiyi çok yakından ilgilendiren boyutu var oda ‘rant’. Bir yerde bir yönetim varsa burada bir rant vardır. Önemli olan sizin bu rantı kimin yararına ve nasıl kullanacağınızdır. Bu demokrasi için en önemli kıstaslardan biridir. Örneğin Özgürlük Parkı’nın olduğu yere rezidans mı dikeceksin? Yoksa bütün halkın kullanımına açacak bir park mı yapacaksın? Bu doğrudan demokrasi ile ilişkilidir. Siyaset ve özellikle yönetim bir tercih meselesidir. Ben burayı kimin yararına kullanacağım, buranın maddi değerini kiminle paylaşacağım? İşte yerel demokrasi tamda böyle bir şey. Ben tercihimi Özürlük Parkı’na 3 müteahhit arkadaşım için rezidans yapıyorum mu diyeceksiniz? Yoksa ben tercihimi halktan yana kullanıyorum mu diyeceksiniz? Her şey burada belli oluyor. Yerel yönetimlerde siz ne kadar başarı sağlarsanız, genel yönetimlerde de bunun etkisini o kadar görürsünüz. Yerel yönetimlerde bu hizmetleri yaptık, bunları gerçekleştirdik ve genel iktidara da adayız denilebilir” dedi.
 
 
Cuma Deren