Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tasavvuf Topluluğu tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen Uluslararası Hz. Mevlâna Anma 746'ncı Şeb-i Arûs etkinlikleri başladı.

Öğretileri ile tüm dünyada ilgi uyandıran düşünce adamı, mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi,  öldüğü gece Şeb-i Arus olarak adlandırılıyor. Ölümünün sevgiliye kavuşmak olduğunu belirten büyük Alim Menlana’nın ölüm yıldönümü her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.  Yurdun dört bir yanında olduğu gibi Çanakkale’de de çeşitli etkinlikler düzenlendi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tasavvuf Topluluğu tarafından düzenlenen 'Hz. Mevlâna’da Ortak Yaşam' projesi ve Hz. Mevlana’nın 746'ncı Vuslat Yıldönümü etkinlikleri Mesnevi Kültür ve Sanat Evi'nde düzenlenen programla başladı. İlk olarak programa katılan davetlilere ikramda bulunuldu. Ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren ÇOMÜ Tasavvuf Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Halit Kuşku, Mevlana'nın farklı bir alim olduğunu belirterek, "Bütün düşünce ve fikir aleminde gezseniz, bütün dinleri dolaşsanız şöyle bir öğretiye denk gelemiyeceksiniz; ölümü düğün gecesi olarak nitelendiren bir öğretiye denk gelemeyeceksiniz. Hazreti Mevlana ölümü yani herkesin bir nebze olsun korktuğu ölümü düğün gecesi olarak nitelendirmiştir" dedi.

Program mesnevi öğrütlerinin ardından  düzenlenen  Sema Zikr-i Şerifin ardından dua okunmasıyla son buldu.8'inci Uluslararası Hz. Mevlâna’yı Anma Etkinlikleri ise bugün  Gelibolu Mevlevihanesi'nde gerçekleştirilecek programla devam edecek.
 Sevgi, saygı, hoşgörü ve İslam’ın kelime anlamı olan barış kavramını, milli Kızılelma ülküsü nezdinde daha ileriye taşıma düşüncesi ve şuuru ile  8 yıldır ÇOMÜ Tasavvuf Topluluğu tarafından gerçekleştirilen uluslararası etkinlikte  Bosna, Arnavutluk, Kosova, Yunanistan, Sudan, Sancak, Karadağ, Makedonya, Sırbistan ve Hersek’ten katılan kanaat önderleri,   Mevlana hakkında konferanslar düzenlenecek. Türk halkı ve ilgili ülkelerin halkları ve tabanları arasında gönül köprüsü inşa etmeyi amaçlayan etkinlikler, vatandaşlar da davetlidir.
 
Adem Y. Bağ