Ticaret Bakanlığı tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türkiye Kooperatifler Fuarı ‘Küresel Ekonomiye Kooperatif Etkisi’ teması ile 5-8 Aralık tarihlerinde gerçekleştirildi. 
Kooperatif faaliyetlerinin yanı sıra, fuar boyunca kooperatiflere ihracat süreçleri ve destekleri, dijital gelişmeler, e- ticaret ile ilgili konularda eğitimler verildi. Türkiye genelinden Kooperatiflerin katıldığı Fuara Çanakkale’den de 5 kooperatif katıldı.
Ticaret Bakanlığı  tarafından 5-8 Aralık 2019 tarihlerinde ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezinde, ‘Küresel Ekonomiye Kooperatif Etkisi’ teması ile gerçekleştirilen kooperatifler fuarı   ziyaretçilerle buluştu. Cumhurbaşkanı Vekili Fuat Oktay’ın katılımı ile kapılarını açan Fuara Ülkenin dört bir yanından 160'tan fazla başarılı kooperatif ve kooperatif üst kuruluşu ürünlerini ve hizmetlerini sergiledi. Çanakkale’den ise  Biga Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi, Çanakkale Girişimci Kadınlar Üretim ve Pazarlama Kooperatifi, Dokuz Köy Sosyal Kalkınma Kooperatifi, Gökçeada İlçe Merkezi Kadın Emeği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Sürdürülebilir Gelecek Ekolojik Yaşam ve Eko Turizm Geliştirme Kooperatifi katılım sağladı. Çanakkale Ticaret İl Müdürlüğü önderliğinde Fuarda stant açan kooperatifler Çanakkale ürünlerini tanıttı. Tanıtımlarda en çok ilgi gören stantlardan bir olan Çanakkale Standını  Cumhurbaşkanı Vekili Fuat Oktay, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ziyaret ettiler.   Ziyaret esnasında Çanakkale Ticaret İl Müdürü Hüseyin Aşkı tarafından bilgilendirme yapıldı.  

Fuarda Kooperatifler Yurtdışı Temaslar Kurdular
Fuarda sadece kooperatifler değil, kooperatifçilikle ilgili kamu kurum ve kuruluşları, kooperatifçiliğe destek sağlayan bankalar, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları, perakende sektörünün temsilcileri, önde gelen elektronik ticaret firmaları da yer aldı. Kooperatifler fuar boyunca Türkiye'nin önde gelen e-ticaret ve market temsilcileri ile ikili görüşmeler yaparak ürünlerini internette hem de market raflarında pazarlama imkanlarını görüştüler. Biga Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi yetkilileri özellikle Hindistan ve Gürcistan’dan gelen alım heyetleriyle görüştüler. Gürcistan alım heyeti kooperatifin ürünleriyle ilgilendi ve numune istedi. Fuar boyunca kooperatiflere ihracat süreçleri ve destekleri, dijital gelişmeler, e- ticaret ile ilgili konularda eğitimler verildi.
 
Cuma Deren