Erenköy Belediyesi döneminde, Rumlardan kalan eski taş ev Kültü Evine dönüştürülmüştü. Bir dönem sadece müze olan ve eski Rumların eserlerinin yer aldığı Kültür Evi, şimdi öğrencilere de hizmet veriyor. Erenköy Muhtarlığının kararı ile Erenköy İlkokulu Okul Aile Birliğine tahsis edilen binayı derleyen Okul Aile Birliği üyeleri, ilk olarak Kütüphane kurdular. Okul Aile Birliğinin Bayan üyelerinin eli ile düzenlenen Kültür Evinde şimdi, 5 ayrı köyden taşımalı eğitim ile köye gelen öğrencilere yönelik, sosyal aktiviteler düzenlemeye hazırlanıyor. Bu kapsamda gönüllü olarak herhangi bir meslekte öğrencilere eğitim verebilecek, yada aktivite düzenleyecek tüm gönüllüleri bekliyorlar.

Çanakkale’nin en güzel manzarasının olduğu,  bir dönem Rumların yaşadığı, O dönemdeki adı ile Renköy, 1924 yılında yaşanan mübadele göçü ile ismi Erenköy olarak değiştirildi. Göç eden Rumların yerine ise bölgeye Selanik’ten göç eden Türkler yerleştirildi. Buraya yerleşen Türkler, köyün ismi Erenköy olarak değiştirdi.  Bir süre Belde statüsünde olan Erenköyün ismi yine İntepe olarak değiştirildi. Ancak yaşanan bir çok eksiklikten dolayı İntepe Belde olmaktan çıkarıldı. Kapanan Belediye bölgede bir çok faaliyet gerçekleştirmişti. Bunlardan biri de Rumlardan kalma taş evleri korumak olmuştu. Taş mektep başta olmak üzere bir çok taş evin muhafaza edildiği Erenköyde, restore edilen bir başka taş ev ise Kültür Evi oldu.

Belediye döneminden kalma Kültür Evi, müze haline dönüştürüldü. Rumların göç ederken ardından bıraktığı eserler, çömlekler ve bir çok materyalden oluşan  tarihi eserler kültür evinde sergilendi. Ziyaretçiler hem eski Erenköy tarihi hakkında bilgi alırken o dönemde günlük hayatta yaşananlara dair izler de bulabiliyor. Kültür Evinin müze olmayan kısmını da değerlendiren Erenköy Muhtarlığı ilk olarak kütüphane oluşturdu. Daha sonra kültür evinin bir bölümü Erenköy İlköğretim Okulu Okul Aile Birliğine tahsis edildi. 5 ayrı köyden taşımalı Eğitim ile Erenköy’e gelen öğrencilere yönelik, sosyal aktiviteler, gerçekleştiren bayanlar, ürettikleri ürünleri de satarak, öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılıyorlar.
Kitap Bağışı Desteklerini Bekliyorlar
Taşımalı Eğitim ile 5 ayrı köyden öğrenci alan Erenköy İlköğretim Okulu Okul Aile Birliği, öğrencilerin daha iyi bir geleceğe hazırlanmaları için kolları sıvadı. Muhtarlık tarafından kendilerine tahsis edilen Kültür Evinin bir bölümünü kütüphaneye çeviren köydeki hanımlar, öğrencilerin derslerini çalışmak ve kitap okumak için bir kütüphane oluşturdular. Öğrencilerin daha geniş bir okuma alanı  bulabilmeleri için  bağış kampanyalarına açık olan kütüphane için bağışlar bekleniyor.  Kütüphaneyi kuran Okul Aile Birliği yönetiminde yer alan Ferda Çakır “Kültür evi bünyesinde öğrencilerimizin ders çalışıp kitap okuyabilmesi için bir kütüphane kurduk ve bu kütüphane için kitap bağışına ihtiyacımız var. Bunun için Çanakkaleli tüm bağışçılarımızın yardımlarını bekliyoruz” dedi.

“Gönüllüleri Bekliyoruz”
Çanakkale Merkeze Yakın olan köylerden bir olan Erenköy’de faaliyet gösteren Erenköy İlköğretim Okulu Okul Aile Birliği yönetiminde bulunan hanımların bir başka isteği ise öğrenciler için aktiviteler düzenleyecek gönüllüler oldu. Taşımalı sistemle gelen öğrenciler başta olmak üzere, okula gelen çocukların tamamının köylerden gelmesi, birkaç kilometre ötede Merkezdeki öğrencilere göre daha a sosyallar. Bunun önüne geçmek için de çabalayan Okul Aile Birliği üyeleri, gönüllülere çağrıda bulundular. Bunun için okulda veya Kültür evinde satranç, basketbol, futbol, tiyatro, resim, müzik gibi bir çok alanda öğrencilere okul dışı zamanlarda ders verebilecek veya zaman geçirebilecek tüm gönüllüleri beklediklerini söylediler.
“Öğrencilerimize Sosyal Aktiviteler Düzenlemek İstiyoruz”
 Kültür evinin tamamen Okul Aile Birliğinin gerçekleştirileceği aktiviteler için tahsis ettiklerini, bu binada aktiviteler gerçekleştirecek gönüllüleri beklediğini belirten Köy Muhtarı Bülent Bayat ise  “Şu anda bulunduğumuz bina, Belediye kapandıktan sonra hiç içine girilmemiş. Biz Muhtarlık olarak Erenköylü bayanlarımız ile burayı nasıl değerlendirelim diye bir toplantı yaptık. Atıl durumda olan bu binamızı nasıl değerlendirelim dedik ve Okul Aile Birliğimizin okulda yaptığı toplantıda buranın Okul Aile birliği tarafından işletilir hale getirilmeye karar verildi ve bayanlarımız yaptıkları çalışma ile burayı yeniden işletilir hale getirdi. Biz de Muhtarlık olarak bir karar aldık ve bu binayı Erenköy İlkokulu Okul Aile Birliğine tahsis ettik. Bizim köyümüze yakın 5 köyden öğrenci geliyor. Buraya gelen öğrencilerimiz için sosyal aktiviteler düzenlemek istiyoruz. Binanın içinde kütüphanemiz de var. Öğrencilerimiz isterse ders çalışacak isterse de kitap okuyabilecek” dedi.  
“Gönüllü Eğitim Verebilecek Herkesi Buraya Bekliyoruz”
Okul Aile Birliği Başkanı Tayfun Barın ise Okul Aile Birliği faaliyetleri hakkında bilgi vererek, gönüllü olarak her hangi bir meslekte veya sanat dalında öğrencilere eğitim verebilecek herkesi Erenköy’e beklediklerini söyledi. Okul Aile Birliği Başkanı Barın “Bizim bu binayı seçmemizde bir sebep var. Burayı seçmemizdeki sebep; Burası eski bir Rum köyü. Rumların dönemindeki eski ismi ile Ren Köy.  Biz her şeyden önce çocuklarımıza Erenköy’ün tarihini burada yansıtmak istedik. Erenköy’de yaşanan geçmiş olayları da çocuklarımıza anlatarak, her şeyden önce  çocuklarımıza köyümüzün tarihini, geçmişini öğretmek istedik. Bizim de burada toplanmamızın nedeni Erenköy’ün beyninin burası olmasını istedik. Burayı da Erenköy Kültür Evi adı altında açtık. Bayanlarımızın el attığı her yer çiçek gibi oluyor. Yine bayanlarımız buraya da el attıktan sonra çok farklı şeyler oldu.  Burası sürekli açık olduğu gibi, çocuklarımız ve bayanlarımız boş zamanlarında buraya gelerek, çay kahve yaparak faaliyetlerini sürdürüyorlar. Buraya gelen her misafire, öğrenciye çay, poğaça gibi ikramlarda bulunarak kimseden para almamak kaydıyla faaliyet yürütüyoruz. Sadece bir bağış kutumuz var. Örneğin ben çiftçilik yapıyorum. Yetiştirdiğim ürünleri buraya bağışlayarak gelirine katkı sunmaya çalışıyorum.  Bağıştan elde edilen gelirler ise okula veya öğrencilerin ihtiyaçları için kullanılıyor. Çocuklarımız için kültürel etkinlikler de düzenleyeceğiz.  Bu anlamda gönüllü eğitim verebilecek, herkesi buraya bekliyoruz. Bu kapsamda Meslek tanıtım günleri gerçekleştiriyoruz okulda. doktor, çiftçi, sanatçı, ressam gibi bir çok kişi kendi meslekleri ile ilgili okulda bilgiler veriyor. Yine çocukların ilgisine göre meslek dalları ile ilgilenip teker teker başarılı olabilmeleri için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” dedi.
“Belediye Zamanında Kuruduk Şimdi Öğrencilere Hizmet Ediyor”
Erenköy’ün eski Belediye Başkanı Önder Öner ise Belediye Başkanlığı döneminde rumlardan kalan taş evleri korumak için gösterdiği çabalar sonucu geriye kalan kültür evinin şimdi öğrencilere hizmet ettiğini belirterek “Atalarımız Erenköy’e geldiklerinde baktılar ki bir aileye 5 ev düşüyor. Çünkü 5 bin kişi gitti 500 kişi geldi.  Bir de bakıyorlar ki Rumlar taş evler yapmışlar. Ben de Belediye Başkanı olunca bu evleri kurumak adına, çalışmalar başlattım. Ama evlere sıva yapmayın, çimento yapmayın diyemiyorum çünkü buna yasal hakkım yoktu. Ancak şu projeyi hayata geçirdim ve dedim ki ‘taş evlerde oturduğunuz sürece su parasını yarı yarıya alacağım sizden’ dedim. Bu şekilde taş evlerin çoğunu korudum. O evlerden bir tanesi de burası. Buradan giden Rumlar, kendilerini götürecek gemiye 24 saat içinde binmek zorundaydılar. Onun için belki değerli eşyalarını almışlardır ama götürmedikleri bir çok eser bıraktılar. Biz de o eserlerle bu taş evi restore ederek müze haline getirdik. Bugün de Hanımlarımızın eli ile bam başka işlerde, çocuklarımızın sosyal yaşam aktiviteleri için kullanılıyor” dedi.
 
Adem Y. Bağ