Çanakkale Kantin İşletmecileri Esnaf Derneği, öğretmen odaları, yardımcı personel odaları ve benzeri yerlerde yemek, çay, kahve makinası düzeneklerinin kullanılmamasına ilişkin yapılan eleştirilerle ilgili açıklamada bulundu.
 
Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce, Müdürlüğe bağlı okul ve kurumlarda öğretmen odaları, yardımcı personel odaları ve benzeri yerlerde yemek, çay, kahve makinası düzeneklerinin kullanılmaması için gerekli tedbirlerin alınması, okullarda yapılacak kermeslerin M.E.B. Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği'nin ilgili maddelerine uygun olarak düzenlenmesi hususunda 04.12.2019 tarihli ve 24021119 sayılı bilgilendirme amaçlı yazı yazılmıştır. Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün T.C. Cumhurbaşkanlığı'nın 15.08.2019 tarihli ve 2019/18 sayılı Kamu Binalarında Enerji Tasarrufu konulu genelgesi ile İçişleri Bakanlığı'nın genelgelerini yerine getirmek amaçlı yazmış olduğu bu yazıya ilişkin olarak bazı sendika yöneticileri tarafından konu saptırılarak İl Milli Eğitim Müdür yardımcısı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlerini hedef alarak haksız yere itham etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Bunu en iyi bilmesi gerekenlerden olan bu kişilerin tavrı kantin işletmecilerini üzmüştür.
 
Bazı sendika yöneticileri, İlgi yazıların Kantinciler Derneği'nin baskıları sonucu yazıldığını iddia etmektedirler. İddia edilenin aksine İl Milli Eğitim Müdürlüğü bir derneğin istekleri doğrultusunda değil; Türkiye Cumhuriyeti, Cumhurbaşkanlığı'nın genelgeleri ve kanunlar doğrultusunda hareket etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir.  Kamu kurumları, şahısların talepleri ile değil mevzuat ile yönetilir. Burada uygulanması gereken mevzuat uygulandığı için Derneğimizi hedef göstermek sendika yöneticisi vasfına gelmiş kişilerden beklediğimiz ciddiyetle bağdaşmamaktadır. Yüksek öğrenim görmüş, sendika yöneticiliğine kadar yükselmiş kıymetli yöneticilere, devlet adabı öğretmek haddimize değildir. Ancak açıklama yaparken derneğimizi hedef almayı kendilerine yakıştıramadığımızı ifade etmek istiyoruz.
 
Milli Eğitim Bakanlığı Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği kermeslerin ne şekilde yapılacağını düzenlemektedir. Bu düzenlemeye göre gıda kermesi yapılabilmesi mümkün değildir. İfade etmek gerekir ki üretimini denetleyemediğin gıdayı çocuklarımıza tükettirmek kabul edilemez. Sayın sendika yöneticisi olarak açıklama yapan kişiler şüphesiz ki istedikleri gıdayı tüketebilirler ancak bunu çocuklarımıza tükettirme hakkı yoktur. Bilinmelidir ki çocuklarımızın kantinlerden tükettikleri gıdalar sürekli kontrol ve denetim altındadır. Ayrıca Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın üretim izni olmayan hiçbir gıda okul kantinlerimizde satılmamaktadır. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.”