Metalik maden karşıtı eylem, söylem ve mitinglerin adresinde kurulu çadırlara sessizliğe, köylünün isyanı geldi.

“Bize gelince 1 Haziran, 31 Ekim tarihleri arası Orman alanı yasak, eylemciye gelince tık yok” diyerek, Küçükbaşlarının orman alanı yakınında kurulu
kışlalarını boşaltmak,  bölgeyi terk etmek durumunda kaldıklarını söyleyen köylüler; “Geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan köylüyü zor durumda bırakan Orman yasağı, bize gelince mi geçerli?” diye de sordu.

Maden karşıtı eylemcilerin Balaban’da çadır kurdukları alanın Ormana ait olduğunu belirten köylüler; “Sosyal medya paylaşımlarında, ‘Bir düdük yat, bir düdük kalk’ şeklinde süren yaşamı anlatan videoların çekildiği adres Orman alanı olmasına karşın, oradakilere tutanaktan başka bir şey tutulmuyor. Köylüye gelince ceza yağıyor” diye konuştu.
-------------------------------
Köylülerden manidar sitem; “ANLAYANA AŞK OLSUN..!”
---------------------------------
Maden karşıtı eylemlerin adresini örnek verip, ses veren bölge yaşayanları; “ÇADIRLAR DURUYOR, İŞGAL SÜRÜYOR.. KÖYLÜ İSE  KIŞLALARI TERK EDİYOR..” diyerek, kendilerinin Orman kanununa riayet ettiğini anımsattı.
Kanunun, çevreciye geçerli olup olmadığını sorguladıklarını belirten Kirazlılılar; “Bölgede kışlası bulunan birçok besici, belirlenen tarihler geldiğinde Orman alanında kurulu Keçi kışlalarını terk ediyor. Bu noktada büyük zarara uğrayan besicinin kaldığı zor durum, binlerce liralık zarara karşılık geliyor” dedi.
Orman İşletme Şefliği’ne, resmi dilekçe ili başvurduğu öğrenilen Kirazlı muhtarlığının, “Köylü vatandaş kışlalardan keçisini çıkarttı. Bakım masraflarının artması bir yana, 100 keçinin satış fiyatı düşünce, bir besici 80 bin lira zarar etti.
Köylü için geçerli Orman alanına giriş yasağı, çadır kurulan orman alanları için geçerli değil mi?” sorusuna yanıt aradığı öğrenildi.
Balaban bölgesine komşu köylerin yaşayanları; “Ormancı tutanak tutup, çadır kuranlara karşı işlem yaptığını, işlem yapılanın ise itiraz hakkını kullanıp; ‘benim burada olduğumu nasıl ispatlıyorsun?’ sorusuyla karşılık verdiğini söylüyor.
Benzeri işlem köylü için gerçekleştiğinde,  bize paşa paşa cezayı ödemek düşüyor. Köylüye ayrı, eylemciye ayrı Orman kanunu mu olur?”  şeklindeki yanıtı merak konusu soruyu dile getirdi.

ÇADIRLAR ALANDA, PAYLAŞIMLAR SOSYAL MEDYADA..!
Ormancının tutanağına, kesilen cezaya, itiraz edenlerin, çadırlarının halen bölgede bulunduğunu anımsatan Kirazlılılar; ” ‘Bizim burada olduğumuzu ispatlayın’ diyerek cezaya ve tutanağa itiraz edenlerin sosyal medya paylaşımları, gece gündüz nerede olduklarını pekala gösteriyor. Bazı paylaşımlar gece ateş başında, bazıları gündüz sofra başında.
Askeri kamp havasında, ‘bir düdük yat, bir düdük kalk’   anlatımı ile geçen ifadeler de  o videolarda.” diye de konuştu.

MUHTAR CAN; “KÖYLÜYE GELİNCE CEZA..”
Kirazlı muhtarı Orhan Can ise, Orman İşletme şefliğine sundukları dilekçenin içeriğinden ösz ederken; “Köylüye gelince ceza kesiliyor. 1 Haziran 31 Ekim tarihleri arasındaki Ormana giriş yasağına köylü uyuyor, aynı tarihlerde başkalarının yasağa uymamasının nedenini köylüye anlatamıyoruz.” diyerek,  Kirazlılılar gibi, komşu köylerin yaşayanlarının da, Orman işletme müdürlüğünün benzeri tutanaklarına; “Bundan böyle biz de itiraz edelim. Biz de ispata davet edelim” şeklinde fikir birliğine girdiklerini anlattı.

Erdem Sürek