Geçtiğimiz yıl, Rüşvet iddialarına neden görüntülere rağmen, seçimini sandıkta yapan Ana muhalefet örneği veren İktidar tabanı, delege seçimlerinde sona gelinen Çanakkale’de, dikkat çeken sorular türetti.
Delege seçimlerinden bahisle konuşan birçok partili; “Seçimi sandıkta mı yapacağız? Yok sa, Merkez yoklaması mı?” diyerek, son günlerin gündemi, delege seçimleri üzerinden şöyle sordu;

“DELEGE TAMAM DA,
SANDIK NE  ZAMAN..?”

AK Parti’de, il merkezi ve bağlı köylerinde delege seçimi için sandık başına giden, katılımcı sayısı da zaman zaman eleştiri konusuna dönüşen oy kullanma işleminde sona geldi.
Mahalle Başkanlıkları dahil, Gençlik ve Kadın kolları için de adaylar görmek istediğini dile getiren çok sayıda partili;
“Kongreler sürecinde, İl ve Merkez İlçe gibi, İlçe Başkanlıkları seçiminde de, ‘Seçim heyecanı için sandık gerek. Siyaset rekabet ister..!’ “ vurgusu yaptı.
Siyasetin, seçimle can bulacağı günleri özlediklerini de dile getiren birçok partili; “
“İlk günkü heyecanı yeniden var etmek için, illaki Sandık gerek..!” çıkışına imza attı.

TABANDAN ÇARPICI ÇIKIŞ;
“İLK GÜNKÜ HEYECAN İÇİN SANDIK,
SANDIK İÇİN DE ADAY GEREK..!”

İktidar partiye gönül vermiş, birçok AK Partili; “Delegenin üyenin oyu ile ‘Yola devam..’ diyebilecek adaylar çıkmalı ki,  yeniden ilk günkü gibi olalım” görüşünü savunuyor.
Delege seçimlerinde sona gelinen Çanakkale’de, tabanda yanıtı aranır sorunun; “”Sadık ne zaman?” şeklinde olduğu duyumları ise, günden güne artıyor.
Partililerin sohbetlerinde; “Geçtiğimiz yıl, Rüşvet iddialarına neden görüntülere rağmen, seçimini sandıkta yapan Ana muhalefet, sandık mücadelesi verdi.  Bizde delege seçimlerinde sona gelindi, seçilen delege, yine tek adaylı sandıkta mı görev alacak?” sözleriyle, sandık heyecanı yaşatacak adaylı seçimin özlemini çektiklerini de dile getirdi.
Ülke genelinde olduğu gibi, Çanakkale’de de gerçekleşen Delege seçimleri örneği ile, güne özel çarpıcı sözler AK Parti tabanından geldi.
 “Delege seçiyoruz, peki ama neden? Başkanlıklar için sandık mı gelecek?” şeklinde, manidar bir soruya yanıt aradığı gözlenen iktidar partiye gönül vermiş Çanakkaleliler, “Tek adaylı seçim, sonucu belli yarış” dedi ve ekledi;
“Siyaseti renklendiren, Başkan adaylarının sandık mücadelesi olmalı. Sandık başında oy kullanmayacaksa, delegeyi neden seçiyoruz?”  şeklinde, hayli dikkat çeken bir soruyu gündeme getirdi.
Kongreler sürecinde, Başkan adayları ile siyasetin kendini hissettirmesi gerektiğini savunan birçok partili, “Tabanda üyeler, Partiye gönül vermiş seçmen, ‘Siyaset için sandık Mücadelesi veren siyasetçi görmek istiyor’ “ ifadesiyle, özlemini çektikleri politikacı profilini hatırlattı.

SANDIK MI, ATAMA MI?
Merkez sağda uzun yılar siyaset yapmış, ANAP ve DYP gibi partilerde üyelikten, yöneticiliğe, gençlik kollarından, il ve Merkez ilçe teşkilatlarında görev üstlenmiş çok sayıda AK Partili; “Siyaset kamuoyu sandık heyecanı Genel seçimden genel seçime yaşar oldu. Sandık gitti, yerelde siyasetin heyecanı da bitti.
Temayüle bağlı Atamalarla gelen yönetimler, delegenin, üyenin gözünde sembolik kaldı.
 Başkanını seçmek için mücadelesini vermeyen, üye ‘üye sayılmaz. Mücadele vermemiş delege ,‘delege’ sayılmaz!” şeklindeki ifadelerle, siyaset kamuoyunda özlemi duyulan sandıklı seçim heyecanı beklentisine vurgu yaptı.
Partili üyelerin, delegelerin, sandık mücadelesiyle göreve getirdiği Başkan ve teşkilatlar özlemi çektiğinin altını çizen çok sayıda AK Partili;
“Üye başta, partiye gönül vermiş seçmen, benimsediği, desteklediği isimle siyasetin özleminde.
Kadın kollarını kadın üye, Gençlik kollarının genç üye seçmeli ki, kapı gibi Başkanının ardından durmalı.  Başkan elini kaldırdığında, ardında binler olmalı.
Gönül verdiğimiz değerleri savunmakta güçlük çekiyoruz. Muhalefetin; ‘O atandı istifa ile gitti, bu atandı çekildi‘ söylemleri ile Partili üye karşı karşıya olmamalı. Seçtiği Başkanın, seçtiği yönetimin yanında, dimdik ayakta durmalı! Şeklindeki sözlerle de, yaşanılanlara değindi. 

ADAY OLMALI Kİ, HEYECAN OLMALI..
SİYASET ‘SANAL’ DEĞİL, ‘SANAT’ OLMALI..

Kongreler dönemlerinde, adaylar ile gidilen sandığın, anlatılmaz heyecanının, ancak yaşandığında tat verdiğini, siyasetin bu dönemlerde sanatlaştığı görüşünü savunan bir çok partili ise;
“Sandıksız gelen teşkilat, sanallaşıyor. Siyaset sanatını sandıktan çıkarıp can vermenin vakti geldi de geçiyor” ifadeleriyle, hayli manidar çıkışa da imza attı.

SANDIĞA MAHRUM KALDIK..
AK Partide, seçilmiş teşkilatlarla yol almanın haklı sevincini yaşamaya mahrum kaldığını, atanmışlarla değil, partilinin seçtiği isimlerle yol almanın vaktinin geldiğini de ileri süren çok sayıda partili;
“Başkanı seçen üye olmalı, gerektiğinde ardından da durmalı. Gelen geliyor, sonra çekip gidiyor.  Seçeni üye olsa, kim nereye gidiyor..?” diyerek, gülümseten ve bir o kadar da düşündüren  çıkışa imza attı.

Erdem Sürek