Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi Engelsizler Komisyonu, kentte yaşayan engellilerin sorunlarını masaya yatırmak ve çözüm üretmek amacı ile bir çalıştay gerçekleştirildi. Yapılan Çalıştayda engellerin kaldırılması için ortak çözüm önerileri oluşturuldu.

Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi Engelsizler Komisyonu, kentte yaşayan engellilerin sorunlarını masaya yatırmak ve çözüm üretmek amacı ile 30 Kasım- 01 Aralık tarihleri arasında üç gün süren, Çanakkale’de Kamuda çalışan engellilerin katılımı ile ‘Engelsiz Kamu’ temalı çalıştay gerçekleştirildi. Yapılan Çalıştay ile ilgili Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi Başkanı Resul Demirbaş Yaptığı değerlendirmede “Çalıştayımızın 1. Günün de Konuşmacı olarak Engelsiz Erişim Derneği Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi’nde GETEM’in direktörlüğünü yapan Engin Yılmaz’ın, Kamu da Erişebilirlik konulu sunumu ile çalıştayımız başlamış olup aynı gün Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi Engelsizler Komisyonu Başkanı Özlem Göçmen’in İş yerinde Mobbing konulu sunumu ve Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Resul DEmirbaş’ın konuşmaları ile bitirilmiştir. Çalıştayımızın 2. Günün de ise çalışmalarımızı Engelli kamu çalışanlarının karşılaştıkları sorunlarla ilgili çalışma masaları kurarak sorunlar ve çözümler konusunda tartışılarak Uluslararası Engelliler günü olan 3 Aralık 2019 tarihinde  sonuç deklarasyonu ile çalıştayımızı tamamladık. 2 Günlük Çalıştayımız sonucunda Engelsiz Kamu için aşağıda belirttiğimiz sorunlar ve çözümünün Kamu İşvereni tarafından dikkate alınması gerektiği  kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Kamuda Çalışan Engelli Personelin Yaşadığı Sorunlar Ve Çözüm Önerileri
İsteğe bağlı tayin hakların engellilere verilmiyor. Çözüm: Bakanlıklarla ilgili yasanın uygulanması hususnda gerekli görüşmelerin yazılı ve sözlü olarak görüşülmesi. Yardımcı hizmetler görev tanımının tam olarak yapılmaması nedeniyle diğer personel ve öğrenciler tarafından söz konusu personelin gereksiz görülmesi. Çözüm: Yardımcı Hizmetler statüsünün tamamen kaldırılması. Sınavsız Devlet Memurluğu kadrolarına atamalarında engellilere öncelik verilmemesi. Çözüm: Açılan kadrolardan belli oranlarda engellilere kontenjan sağlanması. Lojmanlarda engellilere öncelik verilmemesi. Çözüm: 10 yıl üzerinde çalışan engelli personellere lojmanlarda bellirli sayıda kontenjan tanınması. Kamuda Çalışan Engellilerin 15 yıl çalıştıktan sonra emekli maaşlarının düşmesi, engellerinden dolayı başka bir işte çalışma olanaklarının olmaması. Çözüm : Bazı kurumlarda uygulanan 3600 Ek Göstergenin tüm kurumlarda çalışan engellilerinde dahil edilerek emekli maaşlarının iyileştirilmesi” dedi.

 
 


Kaynak: Haber Merkezi