KAHRAMANLARIN YOLUNU
ANA YÜREGİ YENİLEDİ..!
Arıburun cephesine uzanan, destanlar yazan Mehmetçiğin, Şahadete yürüdüğü yolda, Şehitler coğrafyasının anaları, geçmişin izlerini geleceğe aktaracak çalışmaların mimarı oldu.
Her biri, Vatan savunması için adım attı.
Her biri, Şahadeti bilerek yürüdü…
Şimdi; o yol Gelibolu yarımadasının yaşayanı,  annelerin özenli çalışmalarıyla, “gelecek nesiller saygıyla yürüsün, o yolu bilsin, tanısın..”  diye, Ana eli değdirilip, daha da anlam kazandırıldı. 

ANA YÜREĞİ’YLE ,
ZAFER YOLU..!

Şehitler coğrafyasının, coşkuyla dillenen sloganına, Arıburun cephe yolunda süren çalışmalar yol açtı.
Destan yazan, zafer kazanan Mehmetçiğin cepheye yürüdüğü yol için; ‘KARIŞ KARIŞ SAVUNDUK; ADIM ADIM YÜRÜYELİM’ denilerek, başlatılan çalışmalarda sona gelindi.
104 yıl sonra, aynı yolda, aynı gururla..!
Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığı, Tarihî Alanı geliştirerek bir açık hava müzesine dönüştürmek, bu sayede de  koruyup geliştirerek, gelecek nesillere Çankakale Ruhunu yaşatmak için, bir yeni projeyi daha tamamlama aşamasına getirdi.
Tarihi dokuyu bozmadan, gün yüzüne çıkarma hedefiyle hazırlanan projelerden bir yenisi, “Karış karış Savunduk, Adım Adım Gezelim”  sözü ile hayat buldu.

HER ADIMDA, ŞEHİT MEHMEDİN İZİ..
1915’ten günümüze kalan ve dünyanın en iyi korunmuş savaş alanı olarak anılan Gelibolu’ da, Kahraman Mehmetçiğin izleri gelecek nesle taşınsın diye, hummalı çalışmalar aralıksız sürüyor.
“Arıburnu Cephesi Yürüyüş Güzergahı” tematik tur rotası içine alındı,  çalışmalar bu anlamda ana eli değerek, ayrı bir değer kazandı.
Kahraman Mehmetler doğuran Türk anası, bu gün ecdadın izleri ile yüklü coğrafyada, ayrı bir vazife için kolları sıvadı.
Vatan savunmasına kağnı çekip, öküzü öldüğünde, yerine kendini koşan anneler, şimdide Mehmetlerin tarih yazdığı coğrafyaya uzanan cephe yolunda, tabiat ananın verdiği hasarı gideriyor, yağmur sularının etkilediği, bitkilerin büyüyüp yol kestiği alanda, titizlikle, tarihin izleri yüklü cephe yolunu, gün yüzüne çıkarıyor.   
Yeniden, cephe yolunda ilk adımların atılacağı güzergahı belirgin hale getiren ana eli oldu.
Tarih ve destan yazılan coğrafyanın yaşayanı, yarım adalı kadınlar, kahraman Mehmetlerin şehit olmaya yürüdüğü olda, kimi zaman gözü yaşlı kimi zamanlı eli kınalı halde adım atıp, bitki örtüsü konusunda gerçekleşen temizlik ve bakım çalışmalarına katkı sundu.
Çanakkale Kara Savaları’nın yıl dönümlerinde, özellikle son yıllarda İzciler, Öğrenciler ve on binlerce Mehmetçiğin, sırtlarına geçirdiği; “Dedeciğim sana geldim” yazılı cepkenleri ile  yürüdüğü, 7 kilometrelik Cephe yolu, şimdilerde ayrı bir görünüm kazandı.
Cephe yolu, 6,5-7,5 saatlik yürüyüş ardından kat ediliyordu. Orijinal güzergahın tespiti için,  “Arıburun Cephesi Yürüyüş Güzergahı” na özel bir çalışma yapılıp, arşiv görseller tarandı ve tespit edilen yol, ardından da adeta bakıma alındı.
Döjneme ait muhtelif cephe fotoğrafları, harita ve krokiler içeren bilgiler taranıp,   ziyaretçilerin o günlerin izleriyle buluşması da ön görülerek, başlatılan çalışmalarda sona gelindi.  

“ALANIN EN ÖNEMLİ NOKTALARI, İÇSELLEŞTİRİLECEK”
Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir; “Ziyaretçilerin ve araştırmacıların muharebe alanlarını yakın perspektiften ve mevkilerden görmelerini; yapacakları ziyaretleridaha çok içselleştirmelerini sağlamak hedefindeyiz.
Cephe yolunda atılan her adımda, ecdadın izleri ile buluşacak neslimiz, og ünleri yad edecek daha bir etkilenecek.
Planlanan yürüyüş güzergahı projesi uygulamaya geçmiştir. Atalarımızın karış, karış savundukları toprakları adım, adım yürümek ilkesinden hareketle muharebe alanındaki tarihi izlerin yürüyerek deneyimlenmesi amacıyla Tarihi Alan sınırları dahilinde bulunan Arıburun sektöründe tematik tur rotası için çalışmalarda da  son aşamaya geldik” bilgisini paylaştı.

Adem Y. Bağ