“ İlk Dalış 27 Mayıs 2020’de  Öngörülüyor”

Bu kapsamda yola çıkan   Çanakkale Savaşları  Gelibolu  Tarihi Alan Başkanlığı tarafından yürütülen ve başlangıç bütçesi 4 Milyon 677 Bin TL olan, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA) %31’ine mali destek sağladığı projenin ihaleleri yapıldı. Majestic Batığı  başta olmak üzere Dalış Turizminin merkezi olacak olan Çanakkale Boğazındaki ilk dalış için Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir tarih verdi. Kaşdemir, Yakında iş teslimi gerçekleşecek.  İlk dalışları gerçekleştirmek için öngördüğümüz süre 27 Mayıs 2020’ olduğunu belirtti.
Çanakkale sualtı kültür varlıklarını ve tarihi batıkların yerlerini tespit etmek, sualtı kültür mirasımıza ilişkin coğrafi bilgi sistemi veri tabanını oluşturmak ve haritalara işlemek, dalışa yasak bölgelerin yeniden irdelenmesi ve bununla birlikte dalış turizmi potansiyelinin mümkün olan en üst seviyede değerlendirilerek Çanakkale ve ülke ekonomisine katma değer sağlamak amacıyla Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı önderliğinde gerçekleştirilen dalış turizmi çalışmaları meyvelerini vermeye başladı.  Çanakkale turizmine yıllık 30 milyon dolarlık gelir katması beklenen Hms Majestic Batığının dalış turizmine açılması kapsamında ,Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından yürütülen ve başlangıç bütçesi 4 Milyon 677 Bin TL olan, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA) %31’ine mali destek sağladığı projenin ihaleleri yapıldı. Yapılan ihale ile dalış turizmine can suyu verecek olan projenin ilk dalışı ise 27 Mayıs 2020’de yapılması hedefleniyor.  
Majestic Batığı projesi hakkında bilgi veren ve batık  konusunda titizlikle çalıştıklarını vurgulayan Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “ Seddülbahir’de yapmayı düşündüğümüz dalış merkezinin süreçleri devam ediyor, ihaleler yapıldı. Yakında iş teslimi ile beraber öngördüğümüz tarih 27 Mayıs 2020’dir. 27 Mayıs’ta ilk dalışları yaptıracak hale gelmiş olmayı hedefliyoruz.  Çanakkale’nin en önemli turizm ayaklarından biri olacağını düşündüğümüz dalış turizmi tarihi alanda faaliyete geçecek. Biz de bunun sıkı takipçisiyiz.  Bunu Çanakkale’nin geleceği için çok önemli bir konu olduğunu düşünüyoruz. Eğer Çanakkale turizmi kalkınacaksa ve daha ileri taşınacaksa bunun en önemli ayaklarından biri dalış turizmi olacak” dedi.
Gözler Majestic Batığına çevrildi
Tarihi batıkların turizme açılması ile uluslararası camianın gözleri Majestic Batığına çevrildi.  Tarihi yarımadada büyük bir soluk olacak Hms Majestic Batığının dalış turizmine açılması ile yıllık 15 bin dalgıç kapasiteli profesyonel dalış turizmi sektörü can bulacak.
Ekonomiye  30 Milyon Katkı Sağlayacak
 Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, bu proje hayata geçtiğinde elde edilecek kazanımları sıralarken, “Çanakkale Muharebeleri Batıkları için geniş bir envanter oluşturulacak ver saha anlatımlarının kapsamının genişletilecek. Eceabat’ta yıllık 15 bin dalgıç kapasiteli profesyonel dalış turizmi sektörü can bulacak. Bu proje ile bölge ekonomisine yıllık 30 Milyon Dolar katkı sağlanması bekleniyor. Öte yandan, diğer batıkların dalış ve araştırma çalışmalarına açılabilmesine imkân tanıyan altlıkların oluşturulmuş olacak.  En önemlilerinden biri olarak da batık alanlarına kontrolsüz ve yasa dışı dalışların önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Tarihi Alan’ın ziyaretçi profilinin çeşitlenmesi, değişen arz talep dengelerinin, Eceabat’ta hizmet sektörünün nitel gelişimine katkı sunması, dalış okulları, dalış ekipmanları, seyahat acenteleri, araç kiralama, özel sağlık birimleri gibi sektörlerde yeni girişimcilerin ortaya çıkması ayrıca da, Gazi köyler halkı için çok sayıda iş olanağı oluşması açısından da önemli bir proje” dedi.
 
Çanakkale Turizminde Yeni Bir Dönem
Başta Troy Yılı olmak üzere Turizm alanında büyük yatırımlar yapıldı. Yapılan yatırımlar kapsamında dünyada turizm alanında önemli bir yeri olan dalış turizmi ile Çanakkale’nin yeni bir Turizm dönemi yaşayacağını belirten AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan’da Yapılan çalışmalar ile ilgili şunları söylemişti “Anadolu’nun son kalesi Çanakkale’mizde suyun üstü kadar suyun altı da tarihe tanıklık etmiş batıklar, tarihi eserler, doğal güzelliklerle dolu. Bizim bunu dalış turizmi ile hem ülkemiz hem de dünya turizmine açmamız gerekiyordu ve bu bağlamda sözcüsü olduğum ‘Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda’ çalışmalarını yaptığımız, dalış turizmine imkan sağlayacak Turizm Teşvik Kanun Teklifimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden çıkardık. Böylece Çanakkale ve Antalya’yı dalış turizmine de açtık. Tarihi alanda Çanakkale’de suyun üstü tarihi alan açık hava müzesi olduğu gibi suyun altı da 60’a yakın geminin batırıldığı ve turizme açılacak bir yer. Dalış Turizmi dünyada 60 milyon insanın istifade ettiği, aktif olduğu bir alan. %1 olan dalış turizmindeki payımızı %30’lara çıkarmayı da hedefliyoruz” demişti.
 
Adem Y. Bağ