Bir başka tarihi mekan olan Troya Müzesinde   Geleneksel Anadolu Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademisi tarafından gerçekleştirilen sergiyi ziyaret edenler adeta Selçuklu dönemine yolculuk etti.  Selçuklu Devleti dönemine özgü giysiler, replika şapkalar, kitreden yapılmış heykeller gibi yaklaşık 200 parçalık eserler görenleri kendine hayran bıraktı.
Türk Tarihine Altın Harflerle ismini yazdıran ve Anadolu’nun Türk Yurdu olmasında büyük rol oynayan  Büyük Selçuklu devletinin Sultanlar, hanım sultanlar, baniler ve ruhanilerin yer aldığı ‘Bir Zamanlar Selçuklu Sergisi’ Troya müzesinde ziyaretçilerine kapılarını açtı. Doğu Anadolu’da 5 şehir, İç Anadolu’da 5 şehir ve Marmara Bölgesi’nde de 5 şehir olmak üzere 17 bin kilometrelik yol kat eden serginin son durağı ise Çanakkale Oldu.  Troya Müzesi’nde açılışı yapılan sergiye ilk gününde yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösterdi. Yaklaşık 10 yıldır Türkiye’yi dolaşarak sanatseverlerle buluşan tarihi sergi, 3 Aralık tarihine kadar Troya Müzesi’nde ziyaret edilebilecek.
 Troya Müzesinde gerçekleştirilen Açılış konuşmasını yapan  Geleneksel Anadolu Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Işın Fırat, geçen yıl da Güneydoğu Anadolu’da bir turne yaptıklarını belirterek, “Bir zamanlar Selçuklu Sergisi, Kültür Bakanlığımızın himayelerinde Telif Hakları Genel Müdürlüğünün destekleriyle ve Müzeler Genel Müdürlüğümüzün de işbirliği doğrultusunda gerçekleşti. Geçen yıl Güneydoğu Anadolu turnesini yaptık. Bu yıl da Ahlat’tan başladık ve Doğu Anadolu’da 5 şehir, İç Anadolu’da 5 şehir ve Marmara Bölgesi’nde de 5 şehir olmak üzere 17 bin kilometrelik yolu 1,5 tonluk bir malzemeyle İstanbul’da bitireceğiz inşallah. Kitreden yapılmış heykeller, Aynur Atayurt’un menkıbe tasviri yağlı boya tabloları, Konya Olgunlaşma Enstitüsünün hazırlamış olduğu kostümler ve Hüseyin Gürkan Akkuş’un hazırladığı replika şapkaların yer aldığı 200 parçalık bir sergi” ifadelerini kullandı.

Son Durak Çanakkale Oldu
 10 yıldan beri Türkiyeyi karış karış gezerek eserleri sanatseverlerle buluşturulduğunu belirten Başkan Işın Fırat “Sultanlar, hanım sultanlar, baniler ve ruhanilerin yer aldığı bu sergide her birinin yaşantıları ve Anadolu’ya kattıkları değerleri ön plana çıkarıyoruz. Onların isimlerini bir kez daha hatırlattığımız için bizler de gurur duyuyoruz. Bu sergi için yaklaşık 30 yıldır çalışıyoruz. Çalıştayları çok uzun sürdü. Dile kolay 200 parça ürünümüz var. Çalıştaylarımızda nice akademisyenlerle işbirliği yaptık. Selçuklu’nun eğitiminde, müziğinde, mimarisinde, giysisinde mührünü aramaya gayret sarf ettik. Ar-ge çalışmalarımız çok uzun soluklu oldu. Yaklaşık 10 yıldan beri de Türkiye’yi bölge bölge dolaşıyoruz ve sergimizi sanatseverlerle buluşturuyoruz. Önümüzdeki yıl da Ege, Akdeniz ve Karadeniz’i de tamamlayarak Anadolu’nun nice şehirlerini dolaşmış olacağız” dedi.
Yapılan açılış kurdele kesiminin ardından sanatseverler sergiyi gezdi. Çoğu tarihçilerden olan ziyarette Selçuklu dönemine ait işlenen eserleri incelediler.  Öte yandan, Işın Fırat'ın serginin açılışı sonrası ziyaretçilere yaptığı etkileyici ve duygusal sunum büyük beğeni topladı.
 
Şerife Erdem