1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak İşçi, işveren ve hükümet komisyona 5'er temsilci gönderecek. 4 toplantının ardından 1 Ocak 2020'den itibaren geçerli olacak asgari ücret belirlenecek. Yetkili sendika olarak toplantılarda işçi kanadını temsil edecek TÜRK-İŞ, önce diğer işçi konfederasyonlarıyla görüşme kararı aldı. Diğer sendikalardan Asgari Üceretin ne kadar olacağı hakkında bir şey söylenmezken  Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Yaşam maliyeti 2 bin 578 lira olduğunu belirterek . Yaşam maliyetinin altında olan hiçbir şeyi oturup konuşamayacaklarını belirtti.
 Atalay, “'Ülkenin durumu ortada, alım gücümüz düştü. 2 bin lirayı aşalım dedik. Sonra 2 bin 20 lirada asgari ücreti imzaladık. Bugüne kadar 39 kere Türk-İş Türkiye'de asgari ücretliyi temsil etti. 6'sında oy birliğiyle imzaladık. 5'inci hükümet ile işçi ayrı imzalandı. 28'inde de işveren ile hükümet imzaladı. Yüzde 80'ine biz katılmadık. Katıldığımızın sayısı da 5 tane bizim hükümetle imzaladığımız. Bir tanesi de geçen seneydi. O süreci hatırlayanlar olanları gördüler. Ben burada işçi ne diyorsa, sendikalar ne diyorsa onu yerine getirdim” diye konuştu.
Asgari ücret görüşmeleri için komisyonu bugün atadıklarını aktaran Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü “  Biz Ocak ayında aldığımız ücreti Aralık ayında almak istiyoruz. Bu sene kabul edilen bir rakam olursa Türk-İş olarak iki sendikamızın görüşünü aldıktan sonra oraya otururuz. DİSK'in de HAK- İŞ'in de görüşünü almak gerekiyor. Yaşam maliyeti bu ayın ki 2 bin 578 lira. Bir kişinin açlık sınırı 2 bin 103 lira. Biz bu araştırmayı 40 yıldır yapıyoruz. Haftaya kongremiz var ve 68 yıl sonra ilk defa bu başımıza gelenlerden dolayı kongreye işçinin dışında kimseyi çağırmayacağız. En önde işçi oturacak.”

Görüşmeler Öncesi İki  Sendika Bir Araya Geldi
TÜRK-İŞ Konfederasyonu Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat Başkanlığındaki Asgari Ücret heyeti, İlk toplantısı 2 Aralık Pazartesi günü Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda gerçekleştirecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücret tespit konusunda ortak bir karara varmak için ilk ziyaretini HAK-İŞ Genel Merkezine gerçekleştirdi.  Burada bir konuşma yapan  Hak- İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından gerçekleştirilen ziyareti çok anlamlı ve önemli bulduğunu belirterek, “3 Konfederasyonunun tarihsel, kültürel, siyasal, sosyal, felsefi farklılıkları ve önceliklerinin olması gayet doğaldır. Ama bunlar ortak sorunlarımızda ortak mücadele yapmamıza engel değildir. HAK-İŞ olarak bu birlikteliği anlamlı ve önemli buluyoruz. Çalışanların yaklaşık yüzde 45’i asgari ücretle çalışıyor. Türkiye’nin en büyük toplu iş sözleşmesini yapıyoruz. Asgari ücret tartışmasından önce vergi konusunda 3 Konfederasyon bir araya geldik. 3 Konfederasyonun ortaya koyduğu irade çok önemli. Çalışanların mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda ortak fikir birliği içerisindeyiz. Vergi dilimleri, vergi oranları ve vergilendirilecek ücretler konusunda adım atılmasını bekliyor ve istiyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışması, hükümete taleplerimizi iletmemiz konusunda bir fırsat olacaktır” şeklinde konuştu.

“Rakamlar Değil, Ortaya Konulan İradenin Önemli”
Arslan, “İlk defa 3 Konfederasyonun birlikte başlattığı bir süreç var. Asgari ücrette hedeflediğimiz rakamları elde edebilmemiz için bu sürecin sağlıklı işlemesi gerekiyor. HAK-İŞ’in yaptığı çalışmalar, raporlar ve rakamlar var. Ancak biz ortak bir karar almak için bu toplantıları yapıyoruz. TÜRK-İŞ’in, DİSK’in ve HAK-İŞ’in belirlediği asgari ücret talepleri yerine, 3 Konfederasyonun üzerinde ortaklaştığı bir rakamla kamuoyu önüne çıkarsak, daha etkili ve daha sorumlu davranmış oluruz. Rakamları tartışmak yerine bu rakamların oluşmasında ortaya konulan iradenin altını çizmemiz gerekiyor. Bu birliktelik bir ilktir ve biz bu birlikteliği çok önemsiyoruz. O yüzden TÜRK-İŞ’in bu ziyaretini çok önemli buluyoruz” sözlerine yer verdi.
 
Cuma Deren