İtilaf devletlerine karşı verilen destansı mücadelede düşmanın boğazdan geçişini engelleyen 215 kiloluk mermiyi kaldıran ve savaşın seyrini değiştiren Seyit Onbaşı için anma töreni gerçekleştirilecek.

Kocaseyit bilinen bir diğer adıyla Seyit Onbaşı, 1909 yılında Osmanlı Ordusu'na katıldı. Balkan Savaşı'nda çarpıştı. I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile Çanakkale Cephesi'nde topçu eri olarak göreve başladı. 18 Mart 1915'te Müttefik donanması Çanakkale Boğazı'nı geçmek için saldırıya geçti. Bu sırada Seyit Onbaşı Rumeli Mecidiye Tabyası'nda görevliydi. Türk topçusunun yoğun karşı ateşi ve daha önceden Nusret mayın gemisinin döktüğü mayınlar, bu saldırıyı püskürttü. Yapılan atışlar sebebiyle tabyada bulunan topun mermi kaldıran vinci parçalandı. Bunun üzerine Seyit Ali 215 kilogram ağırlığındaki top mermilerini sırtlayarak top kundağına yerleştirdi. Seyit Ali, ilk iki atışta Ocean'a hafif bazı hasarlar verdiyse de, üçüncü atışında İngiliz zırhlısı Ocean'a ağır yara verdi. Atılan mermi geminin su kesiminin biraz altına isabet ederek geminin anında yan yatmasına neden oldu, daha sonra Nusret mayın gemisi'nin döktüğü mayınlardan birine çarptı. Ocean" da bu yaradan kısa bir süre sonra alabora olarak battı. Bu yüzden komutan ona "onbaşılık" unvanını verdi. Çanakkale savaşından bir gün sonra Seyit Ali Onbaşı'dan top mermisi sırtında fotoğrafı çekilmesi istendi. Seyit Ali Onbaşı ne kadar zorlansa da top mermisini kaldıramadı. Sonra Seyit Ali Onbaşı "Yine savaş çıksın, yine kaldırırım" dedi. Bundan sonra ancak fotoğrafı tahta bir mermiyle çekilebildi.
Kaldırdığı bu mermi ile vurduğu İngiliz zırhlısını batıran Seyit Onbaşı, Çanakkale Savaşının en başarılı kahramanlarından biri oldu. Çanakkale Savaşında tarihin değişmesine va Çanakkale zaferinin kazanılmasında büyük rol alan Seyit Onbaşı için Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı her yıl anma töreni gerçekleştiriyor.  Bu kapsamda 2 Aralık Pazar günü de  saat 12.30'da Eceabat Fatih Camii'nde okunacak mevlidin ardından 13.30'da Rumeli Mecidiye Tabyası'nda anma programı  gerçekleştirilecek .
 
Adem Y. Bağ