Ülkemizde yaşanan bebek ölümlerinin en aza indirilmesi amacı ile çalışmalarına devam eden Sağlık Bakanlığı ülke genelinde Yeni Doğan Canlandırma Programını başlattı. Program kapsamında ilgili sağlık görevlilerine eğitimler veriliyor. Çanakkale’de de düzenlenen programa katılan 14 hekim ve 36 yardımcı sağlık personelinin katılımı ile yapılan eğitim sona erdi.

Yurt çapında doğum eyleminde görev alan tüm sağlık personelinin standart bir neonatal resüsitasyon eğitimi alması ve bu bilgi, becerileri belirli aralıklarla yenilemesi, eğitim yapılan illerde gerçekleştirilen hastane ziyaretleri ile doğumhane koşullarının yerinde görülerek saptanan sorunlar için kuruma özel çözümlerin kurum yetkilileri ile birlikte üretilmesi ve çalışma koşullarının verilen eğitimle paralel duruma getirilmesi, tüm bu çalışmalar neticesinde Türkiye' nin her köşesinde doğan çocuklara gerektiğinde aynı nitelikte resüsitasyon yapılmasının sağlanması amacıyla,  1998 yılından bu yana ülke genelinde doğumda bebeğe eli değen tüm sağlık çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen ve başarıyla yürütülen bir hizmet içi eğitim program olan Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) eğitimleri Çanakkale’de de gerçekleştirildi. 
Sağlık Bakanlığı bebeklerdeki asfiksiye bağlı ölümlerin ve sekellerinin önlenmesi amacıyla 1996 yılından bu yana uygulanan Yeni Doğan Canlandırma Programı (NRP)  eğitimleri Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğünün katkıları ile Kepez Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Otelinde gerçekleştirildi. 26-28 Kasım tarihleri arasında Bakanlık Eğitimcileri tarafından verilen eğitime 14 Hekim ve 36 yardımcı sağlık personeli katılım gösterdi. Doğum eylemine müdahale eden personeli hedefleyen bu program, doğumda gelişebilecek yenidoğan ölümlerini ve oksijensizliğin yol açacağı sekelleri en aza indirme konusunda programa katılan personele eğitimler verildi. Uygulamalı olarak gerçekleştirilen eğitimler üç gün sürdü. Yapılan eğitimlerin ardından programa katılan  14 Hekim ve 36 yardımcı sağlık personeline başarılı eğitimlerinden dolayı sertifikaları verildi.
 
Şerife Erdem