Çanakkaleli, bu gelişmeyi konuşuyor;
“Hırsızın evi müze, çaldıkları eserler ise sergi yolunda…”

Troya hazinelerini 1873 yılında yaptığı kazılardan sonra yurtdışına kaçıran Alman arkeolog Heinrich Schliemann’ ın, kazı döneminde kaldığı iddia edilen köy evinin müzeye dönüştürme çalışmaları, son günlerde tartışma konusuna dönüşmüştü.
Şimdi de; çalıntı Troya hazinelerinin İngiltere’de sergileneceği haberinin duyulması, tartışma konusu üzerine adeta tuz biber oldu.
Çanakkaleliler; “Hırsız Schliemann’ ın o evde kaldığını gösterir kira kontratı olsa gerek, müze düşüncesini beraberinde getirmiş.” şeklinde sözlerle, yüz gülümseten manidar çıkışa imza attı.


TROYA YILI, BU KADAR KONUŞULMAMIŞTI
HIRSIZIN EVİ, ÇANAKKALE’ NİN GÜNDEMİ.


Troya hazinelerini çalan Alman Arkeolog’ un kazı döneminde kullandığı iddia edilen evin müze olma fikri tartışıla dursun, çalıntı hazinelerle düzenlenecek sergi tartışma yaratan konunun üzerine adeta tuz biber oldu.
Türkiye'den çalınan eserlerle Londra'da Troya sergisi yapılacağı, Türkiye’nin Sesini Dünyaya Duyurmak Amacıyla Kurulan,  ‘Anadolu Ajansı’ nın abonelerine servis ettiği haberde yer buldu.
Çanakkale’deki tartışmalar da bu haberle adeta yeni bir boyut kazandı.
1868'den itibaren Alman tüccar ve amatör arkeolog Schliemann'ın üç parti halinde yurt dışına kaçırdığı bilinen Çanakkale’ye Troya’dan miras hazineler, bulundukları ülkelerden toplanıp ‘British Museum' da ki sergide bir araya getirileceği bilgisi, Çanakkale’nin gündemdeki tartışma konusunu daha da hararetlendirdi.
Birçok haber sitesinde yayımlanan Anadolu Ajansı imzalı haberlerde, İngiltere'nin başkenti Londra'daki bir müzenin, en büyük Troya sergilerinden birine ev sahipliği yapmaya hazırlandığı bilgisi geçti.
Bu haber, Çanakkale’de tartışılan; “Hırsızın evi müze oluyor” meselesi üzerine gelince,  kamuoyu; “Evi Çanakkale’de müze, çaldıkları ise Londra’da sergide” ifadesiyle manidar bir çıkışa imza attı.
Londra’da görücüye çıkacak, Troya’nın Çanakkale’ye mirası hazinelerin, "Troy: Mit ve Gerçek" adlı sergide, İngilizlerin beğenisine sunulacak oluşu, Hazineleri Türkiye’den çalıp ülkesine kaçıran Alman Arkeolog’u bir kez daha lanetlemeye de yetti. 300 eserin yer alacağı öğrenilen sergi için Çanakkalelilerden dikkat çeken bir öneri geldi.

PANKART AÇALIM, BU HAZİNELER BİZİMDİR DİYELİM.
Çalıntı oldukları tarihe geçen ve hırsızı da belli olan Troya hazinelerinin ait olduğu topraklara dönmesi için bir inisiyatif oluşturulması gerektiğini savunan çok sayıda Çanakkaleli; “Üzerimize vazife bu konuda sivil toplum kuruluşları harekete geçebilir. Serginin düzenleneceği müze önünde pankart açıp, ‘çalıntı bu eserler ait olduğu topraklara dönsün‘ talebi dile getirilebilir.” diyerek dikkat çeken bu fikirlerini savundu.     
Troya’ nın Çanakkale’ye mirası çalıntı hazinelerin, Almanya’ da  Berlin, İngiltere’ de  Ashmolean  ve Danimarka Ulusal Müzelerinden toplanıp, sergi için İngiltere’ ye getirildiği, eserler arasında çömlekler, gümüş kaplar, bronz silahlar, heykeller ve lahitler bulunduğu bilgisi, ulusal düzeydeki haber portallarında yer aldı gözlendi.

ORJİNALLERİ DEĞİL, İMİTASYONLARI…
Haber sitelerinde yer bulan bir diğer dikkat çeken bilgi ise, Londra’ da ki sergide, Troya antik kentinden kaçırılan ve şu anda Rusya'nın başkenti Moskova'daki Puşkin Müzesi'nde sergilenen altın Troya Hazineleri'nin orjinalleri yerine,  iki takının 19. yüzyılda yapılan imitasyonuna yer verileceği oldu.

HIRSIZI YÜCELTMEYELİM, DÜNYAYA İFŞA EDELİM..
Troya hazinelerini çalan Alman arkeolog’ un, kazı döneminde kullanıldığı ileri sürülen evin müze olma fikrine gelen tepkiler süre dursun, birçok Çanakkaleli;”Müze değil, Hırsızın evi adıyla Troya hazinelerini kaçıran o kişiyi dünya döndükçe ifşa edebiliriz. Her duvarında bir hırsızı anlatır görsellerle, bu Alman hırsızı dünya kamuoyuna şikayet edebiliriz” şeklindeki düşüncesini dile getirdi.  

Adem Y. BAĞ