Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası ve Çanakkale Savaşları Enstitüsü işbirliğinde, düzenlenen konferans ile Çanakkale’de batık halde bulunan ve gelecekte Çanakkale’nin Batık Turizminin merkezi olmasını sağlayacak Osmanlı döneminden ve  Çanakkale savaşlarında batan gemiler konuşuldu.

Gelibolu Yarımadası, Troya, Assos, Parion başta olmak üzere farklı tarihlerden, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Çanakkale’ye  dünyanın dört bir yanından turist geliyor. Her yıl 3 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan Gelibolu Yarımadası ve diğer ören yerlerinin yanı sıra yeni turizm destinasyonları da keşfediliyor. Bunlardan biri de Batık dalışı. Geçtiğimiz yıllarda dalışçılar ve turizmciler tarafından gündeme getirilen yeni projeye yönelik çalışmalar sürüyor. Çanakkale savaşında batırılan İtilaf donanmasına ait Majestic batığı olmak üzere Osmanlı döneminden günümüze kadar bir çok batığın yer aldığı Çanakkale Boğazı  bir dalış turizmi haline getirilecek.

Bir çok ülkede dalış turizmi için gemiler bilinçli olarak batırılırken, Çanakkale boğazında gerek Çanakkale Savaşları, gerek önce ve sonrasında bir çok batık bulunuyor. Doğal olarak batık bölgesine dönüşen Çanakkale Boğazı için proje çalışmaları devam ederken diğer yandan da Çanakkale’de batık halde bulunan gemilerin bilgilendirme çalışmaları devam ediyor.  Bu kapsamda Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası ve Çanakkale Savaşları Enstitüsü işbirliğinde, düzenlenen konferans ile Çanakkale’de batık halde bulunan ve gelecekte Çanakkale’nin Batık Turizminin merkezi olmasını sağlayacak Osmanlı döneminden ve  Çanakkale savaşlarında batan gemiler konuşuldu.
Gerçekleştirilen konferansta Çanakkale Savaşlarına yönelik gerçekleştirdiği araştırmaları ile bilinen  Dr. Mithat Atabay ve Dr. Evren Mercan birer sunum gerçekleştirdiler. Dr. Mithat Atabay gerçekleştirdiği  "Çanakkale Boğazı'ndaki Batıklar" hakkında bilgi verirken, Dr. Evren Mercan ise   "Geç Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Türk Donanması" sunumu ile konferansa katılan katılımcılara bilgiler verdiler.
 Düzenlenen konferansta ilk olarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mithat Atabay "Çanakkale Boğazı'ndaki Batıklar" üzerine konuşmasını gerçekleştirdi. Mithat Atabay, Aralık 1914 ile Ocak 1916 tarihleri arasında Çanakkale Boğazı ve çevresinde batan gemi ve denizaltılar ile özellikle 18 Mart 1915 tarihinde İtilaf Donanması’nın verdiği kayıplarına da değindi.
 Ardından Askeri Tarih, Deniz Harp Tarihi ve Stratejileri alanında çalışmalar yapan Dr. Evren Mercan "Geç Osmanlı Dönemi’nden Cumhuriyet’e Türk Donanması" hakkında konuşmasını gerçekleştirdi. Denizcilik alanındaki faaliyetleri esas kılmak için güçlü bir donanmaya ihtiyaç olduğunu ve stratejik deniz güzergâhlarına hâkim olmak gerektiğini vurgulayan Mercan, Osmanlı donanmasının operasyonel faaliyetlerinin zayıflıklarına da değindi. Çanakkale Muharebelerinde dahi donanmayı idare edenlerin Harbiye Nezareti subayları olduğunu ve bu sebeple nitelikli personelin ve jeopolitiği deniz üzerinden kavramış bir subay kadrosunun bulunmadığını belirtti.
 Program, soruların ardından Çanakkale Savaşları Enstitü Müdürü Gökşen Özen ve Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Cihan Müşterioğlu'nun konuşmacılara hediyelerini takdim etmeleriyle sona erdi.
 
Cuma Deren