Savaştan Barış Çıkan Coğrafyada,
Düşman Çatlatacak Sözler;
“DÜNYA DEVİ İÇİN BERABERİZ..!”
104 YIL ÖNCE, 7 DÜVEL’İN KAN DÖKTÜĞÜ GELİBOLU’DA, ŞİMDİLERDE DOSTLUK ÖN PLANDA.
AVUSTRALYA BÜYÜKELÇİSİ BORWN, TWEET ATTI;
“ÜN BÜYÜK ASMA KÖPRÜYE YARDIM ETMEK HARİKA..!”
İsmi, yükselişe geçtiği bölgede; “Simgelerin Köprüsü” diye anılmaya başlayan, Dünyanın en büyük asma köprüsü ‘Çanakkale 1915’ de, çalışmalar hız kesmeden süre dursun, övgü dolu sözler sosyal medyada savrulur oldu.
Avsutralya Büyükelçisi Marc İnnes Brown, kişisel twetter hesabından, çalışmalara eşlik eden Ülkesinden bir şirketten söz ederken, adeta düşman çatlatacak ifadeler kullandı.
Brown, şu tweet’i attı; “Avustralyalılar & Türkler dünyada öncü Avustralya teknolojisini kullanarak Gelibolu’da beraber çalışıyorlar.
Marr’s İnşaat gibi Avustralyalı şirketlerin Türkiye’de tarih yazdığını ve Çanakkale Boğazı’nda dünyanın en büyük asma köprüsünün inşasına yardım ettiğini görmek harika.”
BÖLGEMİZ İHYA, ÇANAKKALE DOSTA GEÇİLİR OLACAK..
Dünya devi projenin yürütüldüğü Lapseki’ nin AK Partili Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, “Yapımı devam eden bu dev köprü projesiyle Lapseki bir yatırım ve cazibe merkezi haline gelecek.
Artacak nüfus ve gelişecek şehir yapısıyla yaşam, turizm ve ekonomide gözde bir şehir haline gelecektir.
Devamında ise Asya ve Avrupa arasındaki trafiği ve ticaretini önemli ölçüde etkileyen transit trafiğin şehir dışına alınmasını sağlayacaktır.” İfadeleriyle, ‘Çanakkale 1915’ Köprüsü’ nü özetledi. 

‘TORUNLAR, DÜNYA DEVİ İÇİN SAVAŞTA…’

Gelibolu yarımadasına 104 yıl önce savaşa gelen dedelerin torunları, Gelibolu’da bir dünya devi inşası için savaş verir oldu.
 Avustralya’ lı bir inşaat şirketinin dev vinci, Dünyanın en büyük boğaz köprüsü projesinin çalışmalarında yer alınca, Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi düşman çatlatacak sözlerle, çalışmaları ‘Buru görmek Harika..’ diye yorumlayıp, dikkat çeken beğeni toplayan bir tweet attı. Bu tweet Çanakkale’ de gündem yarattı.
 
Lapseki ve Gelibolu arasında yapımı süren dünyanın en büyük boğaz köprüsü projesi ‘1915 Çanakkale Köprüsü’, oluşturduğu yeni silueti ile dillere de destan olmaya başladı.
Ayaklarının bir bölümü104 yıl önce dünyanın en kanlı savaşlarının yaşandığı Gelibolu’da yükselen, dev köprü projesi için, kanlı savaşların taraflarından Avustralya’nın Ankara büyük elçisi beğeni toplayan sözler etti.
Büyükelçi Marc İnnes Brown, kişisel twetter hesabından; “Avustralyalılar & Türkler dünyada öncü Avustralya teknolojisini kullanarak Gelibolu’da beraber çalışıyorlar.
Marr’s İnşaat gibi Avustralyalı şirketlerin Türkiye’de tarih yazdığını ve Çanakkale Boğazı’nda dünyanın en büyük asma köprüsünün inşasına yardım ettiğini görmek harika.” İfadesiyle, değerlendirme yaptı.
BÖLGE İHYA OLACAK..
Yapımı devam eden dev köprü projesiyle ilgili konuşan Lapseki’ nin AK partili Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz ise;
 “Coğrafyamız bu dev yatırım ile cazibe merkezi haline gelecek, artacak nüfus ve gelişecek şehir yapısıyla yaşam, turizm ve ekonomide gözde bir şehir haline gelecektir.
Devamında ise Asya ve Avrupa arasındaki trafiği ve ticaretini önemli ölçüde etkileyen transit trafiğin şehir dışına alınmasını sağlayacaktır.” dedi.
1915 Çanakkale Köprüsü'nde çalışmaların büyük bir hızla devam ettiğine değinen Lapseki Belediye başkanı Yılmaz,
“1915 Çanakkale Köprüsü,  yapımı hızla devam eden dünya devi bir yatırım.
1915 Çanakkale Köprüsü 2022 yılı sonuna kadar hizmete almak istiyoruz. Devletimiz, bu projeyi söz verdiği tarihe yetiştirmek, ülkemize kazandırmak için yoğun bir gayret ve azimle çalışıyor.
Kulelerimiz de hızla yükseliyor. Dünyanın en büyük orta açıklığına sahip asma köprüsü unvanına sahip olacak ve 1915 Çanakkale Köprüsü’nün kule bağlantıları ve bağlantı unsurları Türk bayrağının renkleri olan kırmızı ve beyaz ile boyanacak, tamamlandığında ise 333 metreyi aşan yüksekliğiyle de dünyanın en yüksek kulesine sahip asma köprüsü olacak. Çanakkale yeni silueti 1915 Çanakkale Köprüsü ile yeniden şekillenecek. Dünyanın en uzun kuleler arası 2023 metre açıklığına sahip asma köprüsü unvanına da sahip olacak. Tüm blokların konulmasının ardından köprü kuleleri tamamlanacak. Kuleler, 18 Mart'ı temsilen 318 metre yüksekliğinde olacak.” bilgilerini paylaştı.
ÇANAKKALELİ İSMİNİ TAKTI;
"Simgelerin köprüsü”
- İki ayak aralığı Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılıyla anlamlandırılarak 2023 metre olarak belirlenen.  1915 Çanakkale Köprüsü için Avrupa ve Anadolu yakalarında deniz içi ve kara çalışmaları hızla sürdürülüyor.
2022’ de tamamlandığında ‘dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü’  unvanına kavuşacak 1915, Anadolu ve Avrupa yakalarında,  Sütlüce ile  Şekerkaya şantiyelerinde yükseldikçe, bölgenin de silueti değişime başladı.
Köprünün, tarihsel olaylara dair sayılarla verdiği mesajlar nedeniyle ise , Çanakkaleliler; “Simgeler köprüsü’ ismiyle, 1915’ i anmaya başladığı gözlendi.

Adem Y. Bağ