Çanakkale Ruhu ile sesini yükselten Milletvekili Bülent Turan, HDP ve CHP Grup başkanvekillerinin, Kayyum atamalarına ilişkin sözlerine kayıtsız kalmadı.
AK vekil Turan’ın bu tutumu, seçim bölgesi Çanakkale’de ; “HDP’ li vekillere haddini bildirdi” diye yorumlandı.
Turan, Kayyum atamalarına neden olan ve kandil tarafından atama kararı verilen Eş Başkan atamalarını hatırlatarak;
 “Siz ‘Kürt düşmanı’ diyerek aynaya baksanız mahcup olursunuz. “ dedi ve ekledi;
“Kürtlerin hiçbir hakkını savunmadan, sadece bir terör örgütünün hakkını savunarak Kürt dostu olamazsınız.
Kürtlerin dostunun düşmanın kim olduğunu herkes biliyor. 
Siz Kürtlerin vekili değil, Kandil’in vekilisiniz. Siz Kürtlerin değil, PKK’ya göz kırpanlarsınız, bunu öğrendik artık”
“BİZ KÜRT DÜŞMANI İSEK, SİZ İNSAN DÜŞMANISINIZ !”

HDP’ nin, Kürtlerin temsilcisi olmadığını savunan Turan;
“Siz hangi hakla, hangi yetkiyle kendinizi Kütlerin temsilcisi olarak düşünüyorsunuz. Biz Kürt düşmanıysak siz insan düşmanısınız.
Kayyum atamasını teknik olarak eleştirebilirsiniz ama buna ‘Kürt düşmanlığı’ diyemezsiniz.” dedi.

TURAN’DAN, HDP’ Lİ VEKİLLERE;
“KÜRT HALKINI DEĞİL, PKK’ YI SAVUNANSINIZ”

AK Parti Grup başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan, haftaya damga vuran sözler etti. HDP’ nin tarifini yaptı.
HDP ve CHP Grup Başkan Vekillerinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde,  Kayyum atamalarına yönelik gerçekleştirdiği açıklamalara sert sözlerle yanıt veren AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Seçim bölgesi Çanakkale’de, vatandaşlardan, “HDP’ ye haddini bildirdi” yorumlarını topladı.
HDP Grup Başkan Vekili Fatma Kurtalan’ın hükümeti ‘Kürt Düşmanlığı’ diye nitelendirmesine sert bir cevap veren Turan, Kayyum atamalarına neden olan ve kandil tarafından atamalarına karar verilen Eş Başkan atamalarını hatırlatarak;
 “Siz ‘Kürt düşmanı’ diyerek aynaya baksanız mahcup olursunuz. Kürtlerin hiçbir hakkını savunmadan, sadece bir terör örgütünün hakkını savunarak Kürt dostu olamazsınız. Kürtlerin dostunun düşmanın kim olduğunu herkes biliyor.  Siz Kürtlerin vekili değil, Kandil’in vekilisiniz. Siz Kürtlerin değil, PKK’ya göz kırpanlarsınız, bunu öğrendik artık” dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ nde (TBMM) önceki gün Dijital Hizmet Vergisi Kanun Teklifi görüşmeleri yapıldı.
Görüşmelerde söz alarak kürsüye çıkan CHP Grup Başkan Vekilleri Engin Altay ve HDP Grup Başkan Vekili Fatma Kurtalan, Kayyum atamalarını meclis gündemine getirdi.
CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay konuşmasında Kayyım Atamalarının Kürtlere karşı yapıldığını belirtirken, HDP Grup Başkan Vekili Fatma Kurtalan’da ‘Kürt Düşmanlığı’ diye nitelendirdi.
HDP ve CHP Grup Başkan vekillerinin bu sözleri üzerine meclisteki  en sert cevap ise AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan’dan geldi. 
Turan Söz hakkı alarak Meclis kürsüsüne çıktı, CHP ve HDP’ li vekillere verdi veriştirdi. İlk olarak CHP Grup Başkan Vekilleri Engin Altay’a cevap veren Turan;
“Grup Başkan Vekilinin kayyum atamalarından yola çıkarak Kürtlere karşı bir operasyon olduğunu ifade etmesini bir haksızlık olarak düşünüyorum” dedi.
HDP Grup Başkan Vekili Fatma Kurtalan’ın hükümeti  ‘Kürt Düşmanlığı’ diye nitelendirmesine de sert bir cevap veren Turan, Kayyum atamalarına neden olan ve kandil tarafından atamalarına karar verilen Eş Başkan atamalarını hatırlatarak “Siz ‘Kürt düşmanı’ diyerek aynaya baksanız mahcup olursunuz. Kürtlerin hiçbir hakkını savunmadan, sadece bir terör örgütünün hakkını savunarak Kürt dostu olamazsınız.
Kürtlerin dostunun düşmanın kim olduğunu herkes biliyor.  Siz Kürtlerin vekili değil, Kandil’in vekilisiniz. Siz Kürtlerin değil, PKK’ya göz kırpanlarsınız, bunu öğrendik artık” ifadelerini kullandı..
“Kayyum Ataması Terörle Mücadele, Anayasal Bir Tedbirin Kullanılması Meselesidir”
AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Av. Turan, CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay’ ın, Kayyum atamalarına yönelik yaptığı açıklamalara karşılık verdiği cevapta, şu ifadeleri kullandı;
 “Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Sayın Gurup Başkan Vekilinin ifade ettiği işkenceyle ilgili konuyu dün uzun uzadıya konuştuğumuzdan, Bakanımızın verdiği bilgileri paylaştığımızdan dolayı tekrar girmek istemiyorum ama işkenceyle ilgili durduğumuz yer aynı yerdir.
Fakat, bunun yanında şunu da ifade etmek isterim, Grup Başkan Vekilinin kayyum atamalarından yola çıkarak Kürtlere karşı bir operasyon olduğunu ifade etmesini bir haksızlık olarak düşünüyorum. Kayyum atamasını beğenirsiniz, beğenmezsiniz; kayyum ataması terörle mücadele bağlamında Anayasal bir tedbirin idarece kullanılması meselesidir.  Bizim için 82 milyon kardeşimizin, vatandaşımızın eşitliği söz konusudur. Bir adım atarken, oradaki insanlar Kürt müdür, Türk müdür diye bakmak aklımızdan dahi geçmez. Ama terörle mücadelemizde tabii ki yasaların verdiği tüm hakları kullanmak bizim görevimiz.”
Turan’ın konuşmasının ardından söz alan HDP Grup Başkan Vekili Fatma Kurtalan, Kayyum atamaları ile ilgili yaptığı açıklama yeni bir sataşmayla tartışmayı alevlendirdi. 
Hükümeti ‘Kürt düşmanlığı’ ile suçlayan Fatma Kurtalan’a en ağır cevap ise AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan’dan geldi. 
Çanakkale Ruhu yüklü olduğunu, ifadeleriyle vurgulayan Turan; “Sadece bir terör örgütünün hakkını savunarak Kürt dostu olamazsınız. Kürtlerin dostunun düşmanın kim olduğunu herkes biliyor.  Siz Kürtlerin vekili değil, Kandil’in vekilisiniz” dedi.
“Ayrım Yapmadan 82 Milyonu Beraber Değerlendiriyoruz”
 HDP Grup Başkan Vekili Fatma Kurtalan’ın ‘Kürt Düşmanları’ ithamı üzerine yeniden kürsüye çıkan Bülent Turan, Grup Başkan Vekiline sert bir cevap verdi. Turan  “Sayın Grup Başkan Vekilinin yaklaşımını a’dan z’ye reddediyorum.
Bu dil Meclisin dili değil, Kürt düşmanı, irade hırsızları.  
SİZİM TOPLAM VEKİLİNİZDEN DAHA ÇOK, AK PARTİ’ DE KÜRT MİLLETVEKİLİ VAR…
Bunlar, bu Meclisin mehabetine yakışan ifadeler değil Sayın Başkan, şaşkınlıkla izledim. Bir defa şunu söyleyeyim: ‘Kürt düşmanı’ diyorsunuz, sizin toplam vekilinizden daha çok Kürt milletvekili AK Parti’de var kardeşim.   Siz hangi hakla, hangi yetkiyle kendinizi Kütlerin temsilcisi olarak düşünüyorsunuz. Biz Kürt düşmanıysak siz insan düşmanısınız.
Biz 82 milyonu beraber değerlendiriyoruz. Bir adım atarken ister kayyum ister mesele bunları yaparken bunlar Kürt mü, Türk mü diye bakmıyoruz, bu yaklaşım yanlış, bir daha söylüyorum: Kayyum atamasını teknik olarak eleştirebilirsiniz ama buna ‘Kürt düşmanlığı’ diyemezsiniz.”
“Siz Kürtlerin Vekili Değil, Kandil’in Vekilisiniz”
 Turan, kürsüdeki konuşmasında AK Partiyi ‘Kürt Düşmanlığı’ ile  suçlayan HDP’li vekillere de seslenerek  Kürt halkını temsil etmediklerini, Kürtlerin değil Kandilin vekilleri olduğunu söyleyerek “Kürtlerle ilgili yapılan işleri, adımları şimdiye kadar ne kadar mesafe alarak yaptığımızı siz biliyorsunuz. Değerli arkadaşlar, siz “Kürt düşmanı” diyerek aynaya baksanız mahcup olursunuz. Kürtlerin hiçbir hakkını savunmadan, sadece bir terör örgütünün hakkını savunarak Kürt dostu olamazsınız. Kürtlerin dostunun düşmanın kim olduğunu herkes biliyor.  Siz Kürtlerin vekili değil, Kandil’in vekilisiniz. Siz Kürtlerin değil, PKK’ya göz kırpanlarsınız, bunu öğrendik artık” dedi.
 
“Halkın İradesini Kandile Peşkeş Çekemezsiniz”
Turan, HDP’li Belediye Başkanlarının Kandil’in talimatı ile atadığı Eş başkanları da hatırlatarak “Bakınız, şimdiye kadar belediye başkanlığı makamına otururum deyip de güya halkın iradesine saygı gösterdiğini iddia ederek adım atarken, aynı şekilde eş başkanlık atamasını Kandil’den yapan sizsiniz, hangi egemenlik? Egemenlik milletindir, tartışmasız. Halkın dediği baş tacıdır, tartışmasız. Ama halkın dediğini, iradesini siz bir örgüte, Kandil’e peşkeş çekerseniz, halkın verdiği yetkinin yanına bir başka başkan koyarsanız bu millet size “hayır” der” dedi.
 
Cuma Deren