Mahalleli Okul İçin Topladığı Bin 300 İmzalı Dilekçe’yi Milli Eğitim Müdürlüğüne Verildi 
 
Esenler Mahallesi'ndeki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitim kampüsü kapatılarak yerine İmam Hatip Ortaokulu açıldı ve yeni açılan İmam Hatip Ortaokulu’nda sadece “8” öğrenci eğitim görüyor. Yaklaşık bir aydır İmam Hatip Ortaokulu'nun kapatılması ve bunun için ayrılan kaynakların Esenler'de yaşanan ortaokul açığına yatırılması konusunda imza toplayan Esenler Mahallesi halkı,  bin 600’ü aşkım imza topladı. Toplanan imzalar dün Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim edildi.  

Yeni eğitim-öğretim dönemindeÇanakkale Merkez Esenler Mahallesi'ndeki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitim kampüsünün yerine İmam Hatip Ortaokulu açıldı. Dönem başında 13 kayıt alan İmam Hatip Ortaokulunun şuan ki aktif öğrenci sayısı 8’e düşmüş durumda. İmam Hatip Ortaokulu’nun hemen yanı başında bulunan Cevatpaşa Ortaokulu’nda  çocuklar 35-40 kişilik sınıflarda ders  görüyor. Son olarak hayata geçen Şehit Kıvanç Kaşıkçı İmam Hatip Ortaokulu ile  mahalledeki İmam Hatip Okulu sayısının artmasına tepki gösteren mahalleli geçtiğimiz gün  Okulun İmam Hatip statüsünden çıkarılması için İmza Kampanyası başlattmıştı. Toplanan Bin 300’ü aşkın imza dün İl Milli Eğitim Müdürlüğüne verildi.
Esenler halkı Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ilettiği üç temel talebi şu şekilde sıraladı; “Mahallemizin ihtiyaçları hiçe sayılarak Esenler'de açılan İmam Hatip Ortaokulu'nun kapatılması ve bunun için ayrılan kaynakların Esenler'de yaşanan ortaokul açığına tahsis edilmesi. Yine aynı şekilde bölge ihtiyaçları gözetilmeksizin imam hatipleştirilen Merkez Ortaokulu'nun eski statüsüne kavuşturulması. İmam hatip okulları ile normal devlet okulları arasındaki ödenek adaletsizliğinin sonlandırılması ve çocuklarımızın laik, bilimsel, eşit ve parasız eğitim hakkının gerici dayatmalarla ellerinden alınmaması.”
Esenler Mahalle Dayanışması tarafından dilekçeler verilmeden önce Truva Atı önünde yapılan basın açıklamasında ise şu ifadeler yer aldı;  Bilindiği üzere yeni eğitim-öğretim yılına girdiğimiz dönemde Çanakkale Merkez Esenler Mahallesi'ndeki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitim kampüsüne imam hatip ortaokulu açıldı. Burada yapılan çocuklarımızın geleceğine yönelik açık bir saldırıdır.  Koca bir okul binası birkaç öğrenciye İmam Hatip Ortaokulu olarak tahsis edilirken, yanı başında bulunan Cevatpaşa Ortaokulu’nda  çocuklar 35-40 kişilik sınıflarda ders işlemekte. Dönem başında 13 kayıt alan bu İmam Hatip Ortaokulunun şuan ki aktif öğrenci sayısı 8’e düşmüş durumda, fakat Cevatpaşa Ortaokulu’nda hala 35-40 kişilik sınıflarda dersler işleniyor. Tıpkı daha önce Merkez Ortaokulumuzu İmam Hatip’e dönüştürülmesinde olduğu gibi Esenler Mahallesinin ihtiyaçları hiçe sayılarak çocuklarımızın adaletsiz bir eğitim ortamına mahkum edilmiş durumda.
Bizim cebimizden c¸ıkan vergilerle olus¸turulan egˆitim o¨denekleri sınırsızca o¨zel okulların ve I·mam Hatip okullarının hizmetine sunulurken bunun dıs¸ındaki normal okullarda ise hemen hemen tu¨m ihtiyac¸lar velilerden para toplanarak kars¸ılanmaya c¸alıs¸ılıyor. Son yıllarda ac¸ılan I·mam Hatip okullarının ins¸asına, tanıtımlarına, u¨cretsiz servis ve yemek gibi promosyonlarına Milli Egˆitim Bakanlıgˆı'nın 2017-2019 bu¨tc¸e planlamasında 1.7 milyar TL bu¨tc¸e ayrılırken 2019 bu¨tc¸e teklifinde Din O¨gˆretimi Genel Mu¨du¨rlu¨gˆu¨'ne ayrılan bu¨tc¸e 9 milyar TL'ye ulas¸tı. I·mam Hatip olmayan okullara kayıt yaptıran veliler ise kayıt bagˆıs¸ı, dolap kirası, kagˆıt parası gibi birc¸ok kalemden olus¸an masrafları kars¸ılamak zorunda bırakılıyor. Bu dayatmayı kabul etmek istemeyen veliler ise egˆitim sistemindeki payı gittikc¸e artan, iktidar destekli o¨zel okullara agˆır bedeller o¨demeye mahkum edilmekte. I·htiyac¸ fazlası oldugˆu ac¸ıkc¸a go¨ru¨len ve C¸anakkale halkı tarafından her tu¨rlu¨ baskıya ragˆmen tercih edilmeyen ihtiyac¸ fazlası I·mam Hatip okulları kapatılmalı; c¸ocuklarımız gerici dayatma politikaları ugˆruna kırk-kırk bes¸ kis¸ilik sınıflara mahkum edilmemelidir. Bizler, bugüne kadar topladığımız imzaları 3 temel taleple Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim ediyor, mücadelemize devam etmek kaydıyla imza kampanyamızı sonlandırıyoruz.
Taleplerimiz şu şekildedir. Mahallemizin ihtiyaçları hiçe sayılarak Esenler'de açılan İmam Hatip Ortaokulu'nun kapatılması ve bunun için ayrılan kaynakların Esenler'de yaşanan ortaokul açığına tahsis edilmesi,  Yine aynı şekilde bölge ihtiyaçları gözetilmeksizin imam hatipleştirilen Merkez Ortaokulu'nun eski statüsüne kavuşturulması,  İmam hatip okulları ile normal devlet okulları arasındaki ödenek adaletsizliğinin sonlandırılması ve çocuklarımızın  laik, bilimsel, eşit ve parasız eğitim hakkının gerici dayatmalarla ellerinden alınmaması” denildi.
 
Adem Y. Bağ