Türkiye’nin Guinness Rekoruna Koşacağı Fidan Dikiminde
 Çanakkale’de 205 Bin Fidan Dikilecek
 
11 Kasım 2019'da saat 11:11'de, 81 ildeki 2023 noktada 3 saat içinde tam 11 milyon fidan toprakla buluşacak. 11 milyon ağacın geleceğe miras bırakılacağı seferberlikle, dünya rekoruna da koşulacak. Türkiye'yi Guinness Rekorlar Kitabı'na taşıyacak bu ağaçlandırma seferberliğine 'Geleceğe Nefes' adı verildi. Bu kapsamda 81 ilde dikilecek fidanların sahipleri de belli oldu. Türkiye’yi rekora götürecek bu projede Çanakkale’nin de payı olacak. Proje ile ilgili bilgi vermek amacı ile bir basın toplantıda düzenleyen Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci Çanakkale’de dikilecek fidan kotasının dolduğunu belirterek 205 bin fidanın dikileceğini söyledi.  
 
Yaklaşık 2 ay önce Muğla’dan tayin olarak Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne atanan Enver Demirci, Basın toplantısı gerçekleştirdi. Demircinin gündemi ise yangınlar ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye’de 81 ilde eş zamanlı olarak 11 Kasım tarihinde düzenlenecek olan 11 milyon fidan dikme etkinliği oldu.
 
Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci’nin katılımıyla düzenlenen basın toplantısında, Çanakkaleliler 11 Kasım’da gerçekleşecek olan fidan dikim etkinliğine davet edildi. Müdür Demirci, yaptığı açıklamada, “Çanakkale ilimizde de 41 ayrı lokasyonda 205 bin fidan dikimi gerçekleştiriyoruz. Çanakkale il merkezinde de Kemel Köyü’nde 11 Kasım tarihinde saat 11’de sayın valimizin katılımıyla dikim etkinliği yapılacak. Tüm Çanakkaleli hemşerilerimizi dikim etkinliğine davet ediyoruz” duyurusunda bulundu.
 
“41 Farklı Noktada Fidan Dikilecek”
Demirci, “Türkiye genelinde 81 ilde 2023 lokasyonda 11 milyon fidan dikimi etkinliği var. Bu bakanlık nezdinde Türkiye genelinde yapıldı ama neredeyse uluslararası hüviyet kazanma noktasına geldi. Başta sayın bakanımız ve genel müdürümüzün bu konuya ciddi destek vermesi sayesinde. Kanada’daki, Amerika’daki yanan ormanlar için de fidan dikiyoruz noktasına getirildi. Bununla alakalı Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü olarak 250 bin fidan tahsisi yapıldı. Bu 250 bin fidanı Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü olarak, Edirne’nin de üç ilçesi bize bağlı bunun 205 bin fidanı Çanakkale ilinde 45 bin fidanı da Keşan İşletme Müdürlüğü’n bağlı Edirne’nin üç ilçesinde dikeceğiz. Bu 205 bin fidanı Çanakkale genelinde 41 farklı noktada dikeceğiz. Tüm ilçeler buna katılıyor” diyerek ayrıntı verdi.
 
“Yanan Yerler İmara Açılmayacak”
 
Son yıllarda özellikle turistik alanlarda çıkan yangınların yerine yapılan yapılar,  kamuoyunda geniş yer buluyor. Çanakkale’de de bu yıl gerçekleşen 52 yangında yanan alanların akıbetinin ne olacağı merek konusu olmuştu. ‘Konut alanı olacak’ dedikodularına net cevap veren Orman Bölge Müdürü Enver Demirci  “2019 yılında Çanakkale’de 52 orman yangını meydana geldi. Bu yangınlarda 222 hektarlık orman alanı zarar gördü. Bu yangınlarda zarar gören alanların tamamı yılı içerisinde ormancılık tekniği açısından yapılması gereken tüm işlemler yapılmış olup, tekrar eski haline getirmek için tüm çalışmalar başlatıldı.  Bu yanan sahaların imara açılması gibi kamuoyunda bir algı var, kesinlikle imara açılmamıştır, açılmayacaktır. Bundan sonra da böyle bir şeyin olması mümkün değildir” bilgisini verdi.
 
“Çanakkale’ye Her Yıl 2,5 Milyon Fidan Dikiliyor”
Demirci, Çanakkale’de gerçekleştirilen ağaçlandırmalara da değinerek, özellikle yanan alanlara her yıl milyonlarca fidanın dikildiğini belirtti. Demirci “Yanan alanlar anayasa gereği yılı içerisinde tekrar ağaçlandırılmaktadır. Sadece yanan alanlar değil, bozuk sahaların iyileştirilmesi, yaşlı ormanların gençleştirilmesi ve ormana katılan yeni arazilerin de ormanlaştırılması maksadıyla Çanakkale ilinde de her yıl düzenli bir çalışma yapılmaktadır. Çanakkale’de bulunan fidanlığımızda yılda 3 milyon fidan üretilip bunun 2,5 milyonu her yıl Çanakkale’de dikilmektedir” dedi.
 
“Karşı Ateş, Yangınlarla Mücadelede Kullanılan Bir Tekniktir”
 
İzmir’de gerçekleşen yangında  ‘karşı ateş’ yönteminin kullanılması ile bu yöntem vatandaşlar arasında tartışılmıştı. ‘Karşı ateş’ yöntemi hakkında bilgi veren Enver Demirci, “Karşı ateş yöntemi, orman yangınları mücadelede ormancıların kullandığı bir tekniktir. Bunu sık sık özellikle büyük yangınlarda bu tekniğe başvururuz. Bu sene İzmir’de gündeme gelen olayda tamamen oradaki tecrübeli bir arkadaşımızın büyük yangını önleme noktasında yapmış olduğu bir çalışmaydı. Gelibolu’da çıkan yangınlarda da bu tekniğe başvurduk. Muğla özelinde çıkan yangınlarda da özellikle Dalaman yangınında yine karşı ateş yöntemine başvurularak yangının büyümesi önlenmiştir” açıklamasında bulundu.
 
 
Guinness Rekoru Kırılacak
 
11 Kasım 2019'da saat 11:11'de, 81 ildeki 2023 noktada 3 saat içinde tam 11 milyon fidan toprakla buluşacak. 11 milyon ağacın geleceğe miras bırakılacağı seferberlikle, dünya rekoruna da koşulacak. Türkiye'yi Guinness Rekorlar Kitabı'na taşıyacak bu ağaçlandırma seferberliğine 'Geleceğe Nefes' adı verildi.  "Çiftçimizin yüzü gülsün, çocuklarımız ormanla büyüsün" şiarı ile çıkılan yolda bir yıl gibi kısa sürede büyük mesafe katedildi. Çiftçilerin yüzü gülerken, çocukların da ormanlar içinde büyütme hedefine ulaşmak üzere, önemli bir adım atılarak 11 Kasım 2019'da 11 milyon fidan geleceğe nefes olmak üzere miras bırakılacak.
 
11 Milyon Ağaç, Bugün Fidan Yarın Nefes
 
11 Kasım'da yurt genelinde gerçekleştirilecek ağaçlandırma seferberliği için hem yurt içindeki hem de yurt dışında olan ancak kalbi Türkiye ile atan vatandaşların fidan sahiplenebilecek ya da bağışta bulunabilecek. Tek yapılması gereken ise "Geleceğe Nefes" (gelecegenefes.com) internet sayfası üzerinden Türkiye'nin istediği bölgesinde dikilecek 5 kadar ağaca kendinizin ve aile bireylerinizin isimlerini vererek fidan sahiplenmek ya da bağışta bulunmak.
 
 
Cuma Deren – Şerife Erdem