TARTIŞMANIN ADINA DÖNÜŞEN ‘SESSİZ BORU’ MECLİSİN DE  EN KONUŞULANI OLDU....
Haftaya damga vuracak tartışma konusu hakkında, Kasım ayı Belediye Meclisinde konuşan İYİ Partili Meclis üyesi Burak Kunt, tek kelimeyle konuyu özetledi, şöyle dedi;
“TANIMI OLMAYAN ÜRÜNÜ VATANDAŞA ŞART KOŞTUK”
Eylül ayı meclisinde, konuya ilişkin önerge teklifi veren ve Kasım meclisinde de adeta;”Ne olacak şimdi?” diye soran Kunt;
“İnşaatlarda sessiz boru kullanılması ile ilgili kararın araştırılması isteğimin sebeplerini anlatmak istiyorum. 
ÇTSO 8. Komite üyesi sıfatı ile de bu konuşmayı yapıyorum.  Bu sektörde 1500’e yakın ticaret insanını da temsil ediyorum.
Yapılacak her inşaatta sessiz boru kullanma zorunluluğu 2017 yılında meclis kararı ile geldi.
İyi niyet ile vatandaşın konforunu artırmak üzere alınmış olan bu karar hiç kimseye danışılmadığı,  konunun muhataplarından bilgi alınmadığı,  hiçbir sivil toplum kuruluşundan bilgi istenmediği için maalesef hayal kırıklığına dönüşmüş bir karardır.
Türkiye’nin başka hiçbir ilinde olmayan bu kararın hayal kırıklığına dönme sebebini anlatmak istiyorum.
ÜZERİNDE SESSİZ YAZIYOR DİYE, SESSİZ MİDİR…?
Hiçbir kurumda sessiz boru standardı yoktur, belgesi yoktur.
Bir borunun sessiz olup olmadığını kontrol edebilmemiz bir belge ile mümkün değildir.  Şu anda Belediyemiz, idare tarafından bu boruları kontrole gittiğinde hiçbir evrak istememekte, borunun üzerinden sessiz yazmasının yeterli olduğunu söylemektedir.” diyerek, hayli çarpıcı ifadeler kullandı.
--------------------------------------- 
SESSİZ BORU..
‘Bu boru, başka boru..’
---------------------------------------
Çanakkale Belediyesi’nin Kasım ayı meclisinde gündeme gelen ‘Sessiz boru’ sorular üreterek düşündürmeye yetti.
İyi Parti Belediye Meclis Üyesi Burak Kunt, geçen Eylül ayı oturumunda dile getirdiği konudan söz ederek;  
“Eylül ayı meclis toplantımızda önerge teklifini vermiş olduğum inşaatlarda sessiz boru kullanılması ile ilgili kararın araştırılması isteğimin sebeplerini anlatmak istiyorum.  ÇTSO 8. Komite üyesi sıfatı ile de bu konuşmayı yapıyorum.” dedi ve ardından da, ‘adı var, ancak sessizliği tartışılır’ demeye getirdiği Sessiz boru konusu için şunları söyledi;
 “Bu sektörde 1500’e yakın ticaret insanını da temsil ediyorum. Yapılacak her inşaatta sessiz boru kullanma zorunluluğu 2017 yılında meclis kararı ile geldi. İyi niyet ile vatandaşın konforunu artırmak üzere alınmış olan bu karar hiç kimseye danışılmadığı,  konunun muhataplarından bilgi alınmadığı,  hiçbir sivil toplum kuruluşundan bilgi istenmediği için maalesef hayal kırıklığına dönüşmüş bir karardır.
TÜRKİYE’DE ÖRNEĞİ YOK..
Türkiye’nin başka hiçbir ilinde olmayan bu kararın hayal kırıklığına dönme sebebini anlatmak istiyorum. Hiçbir kurumda sessiz boru standardı yoktur, belgesi yoktur.
BELGESİ YOK, STANDARDI YOK..!
Bir borunun sessiz olup olmadığını kontrol edebilmemiz bir belge ile mümkün değildir.  Şu anda Belediyemiz, idare tarafından bu boruları kontrole gittiğinde hiçbir evrak istememekte, borunun üzerinden sessiz yazmasının yeterli olduğunu söylemektedir.
Bu karar tüm Çanakkale’yi zarara uğratıyor. Çanakkale halkı, sessizliği kontrol edilemeyen bu boruları çok daha pahalıya alıyor.  Normalde sessiz denmese daha ucuza alabileceği ama aynı faydayı sağlayacağı ürünü bizim aldığımız karar ile daha pahalıya alıyor.  Bu ev sahibi olmak isteyen vatandaşa bir darbedir. Şu anda herhangi bir firma, herhangi bir borunun üzerine sessiz yazısını yazıp, bunu Çanakkale Belediyesi sınırları içerisinde,  sessiz boru olarak kullanabilir.  Haksız rekabete davetiye çıkaran bu uygulama ile vatandaş bizim aracılığımız ile kandırılıyor.   Bu işi gerçekten iyi yapan markalar ile bu işten faydalanan markalar arasında fiyat farkından dolayı satıcı firmalar arasındaki rekabet ortadan kalkmış, piyasa adeta tek bir markanın egemenliğine bırakılmıştır.  Mevcut durum ayrıcalıklı bir marka yaratmıştır.  Bu kararın uygulanabilir olması için sessiz boru tanımı yapılmıştır.  İki aydır imar komisyonunda yaptığımız çalışmalarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bu borunun tanımını talep ettik. Tanımı olmayan ürünü vatandaşa şart koştuk. Esnafın hali ortada. Her geçen gün gelen vergiler ve sonu gelmeyen istekler zaten esnafı zorluyor. İki aydır komisyon tarafından standart bulunamayınca Bakanlık’tan standart istendi. Standardı olmayan bir ürün için direnmek doğru değildir. Bakanlık’tan ne zaman cevap geleceği belli değil. Vatandaşı bir gün bile böyle bir ikilemde tutmamız doğru değil. Madem konu ile ilgili cevap bekliyoruz,  cevap gelene kadar uygulamanın askıya alınmasını arz ediyorum.  Bu konuda desteğinizi bekliyorum” dedi.

SESSİZ BORUYA, SES GETİRECEK VURGU;
“ÜZERİNDE SESSİZ YAZIYOR DİYE…”
AK Parti Grup Başkanı Esra Yüksel, “ Bu şehirde dernekler var, inşaat komiteleri var. Bu görüşlerin işin başında alınması gerekiyordu. Bu ürünleri satan bir de sektör var. Tüm taraflar ile konuşulmalı idi.  Tesisattan kaynaklı bir ses sorunu inşaatlar da yaşanmıyor.   Önceden daha uygun fiyatta aldığımız ve sorun olmayan bir boruyu,  şimdi üzerinde sessiz yazıyor diye daha pahalıya alıyoruz.  Tesisattan ses gelme sorunu, inşaat ömrü bitmiş olan eski yapılarda var.  İmar komisyonu iyi niyetli hareket etmiş ama masa başında sıkıntı yaratıyor.  Gereksiz bir bürokrasi ve haksız rekabet oluyor” dedi.

Gökhan’dan sesiz boru konusuna, soru;
“BU ZAMANA KADAR İNŞAAT YAPILMADI MI?”
Başkan Gökhan, “ İmar Komisyonu sorusunu Bakanlık’a sorsun. Yılbaşına kadar süre verelim.  Yeni yılda akustik yönetmeliği çıkacak. Yılbaşından sonra gelecek yeni yönetmeliğe göre, olayı değiştirelim. Sessiz boru standardı yoksa ve Bakanlık’tan cevap gelmezse konuyu yeniden değerlendirelim. Şu anda  eski kararı gerekçesiz düzeltemeyiz. Karar 2017 yılında alınmış.  Bu zamana kadar komiteler yok muydu,   inşaat odası yok muydu, bu zamana kadar inşaat yapılmadı mı?  Şimdi ne oldu da bu konu ortaya çıktı? Detaylı inceleme yaptıktan sonra karar vermeliyiz” dedi.

Adem Y. Bağ