Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında imzalanan ve TÜBİTAK Bilim ve Toplum Dairesi’nin yürüttüğü "Eğitimde İşbirliği Protokolü" kapsamında ülkemizde bilim kültürünün geliştirilmesine yönelik olarak her yıl  4006 TÜBİTAK Bilim Fuarları kapsamında  Destekleme Programı açılıyor. Her öğrencinin bilimsel bir proje yapabileceği ve her okulun da bir bilim fuarı gerçekleştirebileceği öngörüsünden yola çıkarak gerçekleştirilen  4006 Bilim Fuarları programı  kapsamında Çanakkale İl Merkezinde Eğitim Öğretim çalışmalarını sürdüren Çanakkale Turgut Reis Ortaokulu ‘Türk Denizciliği’ teması ile 4006 Bilim Fuarlarını gerçekleştirdi.
Yarışma ortamı olmadığı için öğrencilerin üzerindeki baskı kaldırılarak ‘her fikir değerlidir’ ilkesi ile bilimsel süreç takip edilerek, yapılan her türlü projeni fuar kapsamında değerlendirilebileceği ortamda öğrencilere özgüven aşılanıyor.  Bu özgüvenle  ‘Türk Denizciliği’ teması ile  gerçekleştiren Turgut Reis Ortaokulu 4006 Bilim Fuarlarında 55 öğrenci, 16 danışman öğretmenin katkısı ile ürettikleri 21 projeyi fuarda görücüye çıkardı. Turgut Reis Ortaokulunda gerçekleştirilen Fuara İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Yıldıray Ölçek, Barbaros Mahallesi Muhtarı Şaban Şahin, Okul Müdürleri, veliler ve öğrenciler katıldı.
Fuar için Özellikle deniz kirliğine dikkat çekmek için hazırlanan projeler okul koridorunda sergilendi.  Fuarın açılış konuşmasını gerçekleştiren Okul Müdürü Şule Yıldızoğlu, Fuar Hakkında bilgiler vererek “Turgut Reis Ortaokulu 4006 TÜBİTAK Bilim fuarımızı gerçekleştiriyoruz.  TÜBİTAK Bilim fuarımızın teması Türk Denizciliğin üzerine. Okulumuzda gerçekleştirilen bu fuara 55 tane öğrenci katıldı. Toplamda ise 21 tane projemiz var.  Öğrencilerimiz tarafından gerçekleştirilen 21 Projeye 16 öğretmenimiz  projelere rehberlik yaptı.  Esasında okulumuzun tüm derslerini içine alan bir proje aslında. Projeler hem sosyal hem de bilim dersleri içeriyor.  Çanakkale’nin, Türkiye’nin ve Dünyanın denizciliğinden yapılan yaklaşımlarla ortaya çıkan projelerden oluşuyor.  Çanakkale bilindiği gibi bir deniz şehri. Deniz şehri olduğu için de  çocukların denizin altında yaşananlara karı daha bilinçli olmasını istedik.  Biz de öğrencilerden deniz ile ilgili proje yapmalarını istedik. Hem  günlük ve sosyal hayatımızda  deniz ve su ile alakalı projeler yaptılar” dedi.
Yapılan açılış konuşmasının ardından Fuarın açılışına katılan protokolün Kurdele kesiminin ardından, projelerin yer aldığı stantlar gezildi. Projeleri bir bir inceleyen protokol üyeleri, öğrencilerden proje hakkında bilgi aldılar.
“Öğrenciler Deniz ve Çevre İçin Önemli Projeler Hazırlamış”
Fuarda öğrencilerin hazırladığı projeler ile yakından ilgilenen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan , daha sonra yaptığı değerlendirmede “Deniz Kentiyiz. Burada deniz üzerine, özellikle denizde beklenen tehlikeler üzerine bir şeyler üretmişler. Denizlerin kirlenmesine yönelik, canlıları bekleyen tehlikelere yönelik, özellikle gemilerden atılan atıklar, ağların denize bırakılması sonucu , canlıların o ağlara takılmaları noktasında, sadece denizlerde değil de su ve toprak oluşumunda da çok güzel projeler yapmış öğrencilerimiz. Hatta tohumların önemi, birbirleri ile konuştuğu ve etkilendiğine yönelik projeye dökmüşler.  Turgut Reis Ortaokulundan bu tür projelerin çıkması çok önemli. Çünkü,  daha ziyade dar gelirli ailelerin çocuklarının okuduğu bir okul. Buradan hareketle böyle bir duyarlılık ve beceri  ile proje haline getirmeleri sevindirici. Çanakkaleli çocuklarımıza güveniyoruz. Biz de daha iyi yerlerde olmaları için destek olmaya geldik” dedi.
 “Herkesin Görmesi Gereken Projeler Var”
Fuar gezisinin ardından bir açıklama yapan İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz ise “Bilindiği gibi Okullarımız TÜBİTAK’ın da destekleri ile her yıl bilim fuarı yapmaya çalışıyorlar. Herkes  katılım gösteriyor.  Bu fuarımızın özelliği  geleceğin temasını taşıyor olması.  Çanakkale bilindiği gibi ortasından bir boğazın geçerek, iki kıtada da toprağı bulunan dünyada ender  şehirlerden biri.  Biz deniz ile iç içe olduğumuz için  deniz de artık hayatımızın bir parçası.  Bu nedenle okulumuzun böyle bir tema belirlemesinden dolayı kutluyorum.  Fuarda farklı çalışmalarımız da var özellikle çevre ile ilgili.  Bu fuarda yer alan projeler çevre açısından herkesin görmesi gereken bir  çalışmalar” dedi.
 
Cuma Deren – Şerife Erdem