Tarım ve Orman   İl Müdürlüğü, Ezine Kaymakamlığı, Geyikli Belediye Başkanlığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve S.S. Geyikli Beldesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işbirliğinde bu yıl birincisi düzenlenen  “Zeytin Hasat Şenliği” başladı. Renkli görüntülerin olduğu festivalde üreticiler organik ürünlerini tanıttı.
Tarımın her çeşidinin yapıldığı Çanakkale’de çiftçilerin en önemli geçim kaynaklarından birisi de zeytin olmuştur. Çanakkale’nin her bölgesinde yetişen zeytinlerin bir bölgesi de Ezine İlçesine Bağlı Geyikli Beldesi. Denize bağlı turizmin ön planda olduğu beldede, özellikle yaz aylarında yerli ve yabancıların uğrak noktalarından biri haline geliyor. Yöre halkı da misafirlerine sunmak üzere bir çok organik ürünün yanı sıra beldede bolca yetiştirilen zeytin ürünlerini pazarlıyor. Bu yıl rekoltenin de iyi olması dolayısı ile, vatandaşların ürünlerini daha iyi tanıtabilmesi ve Beldede zeytinciliği teşvik etmek amacı ile Geyikli Belediyesi Zeytin Hasat Şenliği düzenledi.  Zeytin Hasat Şenliğine, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Semizoğlu, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen ve Meclis Başkanı Abdullah Deniz, TARİŞ Genel Müdürü Güngör Şarman, Ezine Meslek Yüksekokulu Müdürü Cüneyt Erenoğlu, İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü personeli, daire amirleri, siyasi parti ve STK temsilcileri, öğrenciler, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.
Vatandaşların yoğun katılım gösterdiği festivalde stantlar açıldı. Ürünlerini sergileyen vatandaşlar festivalden memnun kaldı.  Hasat Şenliğinin  açılış töreninde konuşan Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu hedeflerinin beldeyi bir zeytin markası yapmak olduğunu söyledi. Oruçoğlu, “Geyikli zeytinyağı birinci kalite bir zeytinyağı, nefaseti çok güzel bir zeytinyağı. Bunu, tüketim bilincini artırmak için bir festivale dönüştürmek istedik. Geyikli’yi zeytinde ön plana çıkaracağız. oldukça iyi firmalarımız, markalarımız var.Yeni markalara ilişkin de çok müraacatlar var. Bölgede yılda ortalama 45 bin ton zeytin ve 9 bin ton zeytinyağı üretildiğini belirten üreticilerin en büyük sorunu ise hileli zeytinyağları. Bölge dışından bazı firmaların tohum yağlarıyla karıştırarak ve kimyasal müdahale ile hileli zeytinyağı elde ettiğini öne süren yerel üreticiler, vatandaşların uzman olmadıkları için bu durumu anlamalarının çok zor oldu Üreticiler, vatandaşların sağlığıyla oynayan bu firmalara yönelik yaptırımlar artmalı” dedi.
Hem Üreticileri Hem De Tüketicileri Uyardı
Geyikli Zeytin Hasat Şenliği’ne katılan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ da üretici ve tüketicilere önemli uyarılarda bulundu. “Ezine bölgemizde üretilen zeytinler çok kaliteli bunu herkes biliyor. Ama bunu zeytinyağına dönüştürmemizde bazı sıkıntılarımız var, eksikliklerimiz var.” diye konuşan Karadağ, “Biz son 3-4 yıldır sürekli eğitimler yapıyoruz, uygulamalı kurslar veriyoruz. "Zeytinyağının kalitesini nasıl arttırabiliriz" diye uğraşlar veriyoruz. Belli bir aşama kaydettik ama istediğimiz seviyede değil. Biz zeytinyağını en kaliteli şekiilde üretip markalaşma, coğrafi işaret alma ve dünya pazarlarına girmeyi hedefliyoruz. Belki 3-5 sene sürecektir ama bunu başaracağız. Uzmanlar bu bölgede yetiştirilen zeytinden üretilen yağın en iyi kalite olduğunu söylüyorlar. İyi bir zeytinyağı üretiminin bahçe temizliğinden başlayıp usulüne uygun budama, gübreleme, hasat ve zeytini sağlıklı koşullarda depolamaktan geçtiğini kaydeden Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ “Naylon çuvallar ya da filelerde değil, kasalarda muhafaza edip anında hemen sıkıma göndermek gerekiyor. Eğer bunu bekletirsek en büyük sorun burada çıkıyor zaten. Eğer beklerse kaliteyi en az yüzde elli kaybetmiş oluruz. Tüketicileri de hileli zeytinyağı konusunda uyaran Karadağ, “Tüketici çok iyi bildiği yerlerden alsın ve ucuz yağlara rağbet etmesin. Bir zeytinyağının maliyeti bellidir. 13 liraya 15 liraya zeytinyağı satıyorlar Bu mümkün değil, zaten maliyeti o kadar” dedi.
Zeytin Hasat Şenliğine katılan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu Hasat Şenliği ile ilgili yaptığı açıklamada “Bölgenin önde gelen tarım ürünleri arasında yer alan ve coğrafi işaret özelliği barındıran zeytin ve zeytinyağının hak ettiği katma değeri oluşturması açısından düzenlenen Hasat Şenliğinin bu anlamda çok önemli   Sektörü Oda olarak çok yakından takip ediyoruz. Sektör temsilcileri ile sık sık bir araya geliyoruz. Sorunları biliyor, çözüm için de ilgili Kurumlarla görüşüyoruz” dedi.
 
Yarışmalar Düzenlendi
 Geyikli beldesinde bu yıl ilk kez düzenlenen hasat şenliğinde zeytin ve zeytinyağı üreticileri stand açtı, şenliğe katılan vatandaşlara zeytinyağı tadım eğitimi verildi ve en iyi natürel sızma zeytinyağı yarışması düzenlendi. Zeytin konulu resim ve şiir yarışmasında dereceye giren minik öğrencilerin de ödüllendirildi.
 
Şerife Erdem -Adem Y. Bağ